Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας με το Άγιον Όρος για το μετόχι της Μονής Λαύρας στη Μικρομάνη

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας με το  Άγιον Όρος για το μετόχι της Μονής  Λαύρας στη Μικρομάνη

Προγραμματική σύμβαση θα υπογράψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Αθανασίου στο Άγιον Όρος, προκειμένου να γίνουν εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης στο υφιστάμενο κτίσμα (Αρχονταρίκι) στο Μετόχι Ιεράς Μονής Λαύρας στη Μικρομάνη.

Η δε σκοπιμότητα της προγραμματικής σύμβασης εγκρίθηκε σε συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Στο διώροφο κτίσμα
Με την προγραμματική σύμβαση προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Ο χώρος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, βρίσκεται στην Κοινότητα Μικρομάνης της Θουρίας. Περιλαμβάνει τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα νεώτερο ανακαινισμένο κτήριο και ένα νεώτερο διώροφο ημιτελές κτίσμα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου.

Το κτήριο αυτό, εμβαδού 60 τ.μ., υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους σεισμούς του 1986 και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του απαιτείται η υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Εργασίες
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, εργασίες με σκοπό την εσωτερική διαρρύθμιση και ανακαίνιση του ημιτελούς διωρόφου κτίσματος, όπου το ισόγειο θα διαμορφωθεί σε αποθηκευτικό χώρο και στον όροφο θα δημιουργηθούν δύο μικρά δωμάτια (κελιά) για τη διαμονή μοναχών, με την απαραίτητη υποδομή για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 70.000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο θα εκτελεσθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με γνώμονα τη διάσωση και διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της θρησκευτικής παράδοσης, καθώς και τη διαφύλαξη του οικιστικού παραδοσιακού περιβάλλοντος.

Της Βίκυς Βετουλάκη