Στ. Καλαφάτης: “Νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών”

Στ. Καλαφάτης: “Νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών”

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών το οποίο θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για την Μακεδονία-Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης από το Olympia Forum II, που διεξάγει τις εργασίες του αυτές τις ημέρες.

Κατά την ομιλία του, ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων, «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το κλειδί που ανοίγει το δρόμο προς τις ‘έξυπνες πόλεις’», ενώ όπως εξήγησε στη συνέχεια «περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, πρόκειται να διοχετευτούν στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ψηφιοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πράξη τις «έξυπνες πόλεις», αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ο Στ. Καλαφάτης, υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ψηφιοποίησης του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν γρηγορότερες, διαφανέστερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες. «Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την απασχόληση και την απορρόφηση εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ως παράδειγμα, ανέφερε τη Θεσσαλονίκη, όπου «πολυεθνικοί κολοσσοί επενδύουν και δημιουργούν ένα ψηφιακό hub».

«Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένα έργα υποδομών και ανάπλασης αναβαθμίζουν τη βόρεια Ελλάδα και βγάζουν από τη ζώνη της υποβάθμισης δήμους που βρίσκονται για παράδειγμα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης», συνέχισε. Ενδεικτικά, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τα έργα στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ύψους 3 εκατ. ευρώ, το μετρό Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και προς τα δυτικά, και άλλα σημαντικά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υποδομών.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης στη δημοσιογράφο του grtimes.gr, Μαρία Σαμολάδα, όπου συντόνιζε το πάνελ, «η κυβέρνηση δίνει τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να τα αξιοποιήσει». Στην ερώτηση δε, σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλε δεύτερο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες αυτές.

«Το πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, ύστερα από εκείνο που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους», σχολίασε κλείνοντας.

Χρ. Μ.