Συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Χορού

Συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Χορού

Ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινωφελής επιχείρηση “Φάρις”, στο πλαίσιο του Διεθνούς Forum Διπλωματίας, διοργανώνουν συναυλία μεθαύριο Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, και ώρα 20.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Πρόκειται για αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση «Νύχτα μαγικιά». Μαζί συμπράττει ο Σπύρος Κουτσοβασίλης.

Δυο λόγια για τη συναυλία

Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. Ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Εξίσου αλήθεια είναι ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του.

Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας.

Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα…

Όμως, μιλώντας για όλα αυτά, συχνά λησμονούμε πως στο θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού, που μάλιστα πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έργα κομβικά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς – συνεργάτες του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του.

Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς, με τον Θανάση Βασιλά στη μουσική επιμέλεια και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση και συνεργάζεται με τραγουδιστές αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας όπως ο Σπύρος Κουτσοβασίλης.

Πληροφορίες εισόδου

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με όρους λειτουργίας κλειστών θεάτρων (αμιγείς χώροι). Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεχεία των νέων κυβερνητικών ανακοινώσεων, για την παρακολούθηση της εκδήλωσης συστήνονται στο κοινό τα ακόλουθα:

Θα πρέπει προηγουμένως να έχει προμηθευτεί δελτίο ελευθέρας εισόδου. Διαφορετικά η είσοδος δε θα επιτρέπεται.

Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, την Παρασκευή 15/10, 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 και το Σάββατο 16/6, 10:00 – 14:00 (κάθε άτομο μπορεί να λαμβάνει δύο δελτία και θα τηρηθεί η σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων).

Είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού -το οποίο εκλαμβάνεται ως έγκυρο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού προ τουλάχιστον 14 ημερών ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες έπειτα από αυτόν.

Για τους μικρούς θεατές, παιδιά ηλικίας από 12 και άνω θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών μπορούν να προσέρχονται στο θέατρο με δήλωση self test (τελευταίου εικοσιτετραώρου).

Για την ομαλή και ασφαλή είσοδο στο θέατρο, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση του κοινού 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Δεν προβλέπεται διάλειμμα.