Επίσκεψη του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Επίσκεψη του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ο πρόσφατα βραβευμένος με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος (Prix du Livre Europeen) συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συμμετείχε ως προσκεκλημένος στη συνάντηση του Ομίλου Ελεύθερης Έκφρασης, Επιχειρηματολογίας και Δημιουργικής Γραφής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν Έλληνα πνευματικό άνθρωπο, να του θέσουν ερωτήσεις αναφορικά με τον ίδιο, αλλά και με τη ζωή γενικά σήμερα και στο μέλλον. Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στην επόμενη συνάντηση του Ομίλου τα παιδιά, εργαζόμενα σε ομάδες μοιράστηκαν μεταξύ τους σκέψεις και συναισθήματα με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα.

 «Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο Χρήστος Χωμενίδης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και δε μας είχε γνωρίσει ποτέ ξανά, μπόρεσε και μας άνοιξε τον ψυχοπνευματικό του κόσμο μεταφέροντας τις πρωτότυπες ιδέες, τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία του, οι οποίες τον οδήγησαν στην επαγγελματική και προσωπική επιτυχία και ευτυχία».

«Ο Χρήστος Χωμενίδης μάς απέδειξε ότι όσο γνωστός κι αν είσαι, δεν πρέπει να υποκύψεις στη δημοσιότητα και να “χάσεις” τον εαυτό σου. Μας αποκάλυψε τη ζωή ενός συγγραφέα. Μας έκανε να αισθανθούμε σημαντικοί και χαρούμενοι, επειδή ενδιαφέρθηκε για τις απόψεις μας και προσφέρθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτησή μας. Οι λιτές απαντήσεις και η ελεύθερη προσωπικότητά του μας βοήθησαν να δούμε τη ζωή από τα δικά του μάτια.  Μας τόνωσε την αυτοπεποίθηση και μας διαβεβαίωσε ότι μας αξίζει να κάνουμε στη ζωή μας ό,τι θέλουμε εμείς. Μας άρεσε πολύ που μιλούσε “τη γλώσσα των νέων”».

«Διαπιστώσαμε ότι ο Χρήστος Χωμενίδης ήταν ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος που έβλεπε τα πράγματα σφαιρικά, καταλάβαινε την πίεση που δεχόμαστε ως μαθητές στο σχολείο ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες μέρες, την περίοδο του κορωνοϊού. Ήταν φιλικός, δεν ήταν υπεροπτικός και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο σωστά διαχειρίστηκε τις απώλειες των δικών του προσώπων και κατάφερε να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα. Το πώς διαχειρίστηκε την αποτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις και είχε τη δύναμη να ξαναπροσπαθήσει και, τελικά, να πετύχει σε αυτό που επιθυμούσε».

Το μήνυμα, ωστόσο που θα μείνει χαραγμένο στον νου όλων είναι το ακόλουθο: «Να είσαι ο εαυτός σου και να ελπίζεις να κάνεις πρωτότυπα λάθη».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά να επικοινωνήσουν με τον Χρήστο Χωμενίδη συνέβαλαν η πρόεδρος και η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου και κα Μάγδα Σουλιώτη αντίστοιχα.