Επιβεβλημένο το «φρένο» στην κουλτούρα της βίας ενάντια στις γυναίκες

Επιβεβλημένο το «φρένο» στην κουλτούρα της βίας ενάντια στις γυναίκες

Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στα στοιχεία αυτά, που παρουσίασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων, παρατηρείται σημαντική αύξηση του φαινομένου της βίας σε βάρος των γυναικών τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, η καθημερινότητα είναι αυτή που το επιβεβαιώνει, καθώς διάφορες μορφές βίας από κάθε κατεύθυνση, συμπεριφορές που προβληματίζουν και ανησυχούν, καθώς και η ακραία μορφή που αφορά στις γυναικοκτονίες, αναδύθηκαν στην επιφάνεια ως η κορυφή ενός παγόβουνου, με φόντο την πανδημία αλλά και μια σειρά από καλά ριζωμένες νοοτροπίες της κοινωνίας που υποβαθμίζουν τη γυναίκα ως άτομο.

Για το σκοπό αυτό σε αρκετές χώρες του κόσμου έχουν συσταθεί επιμέρους οργανισμοί και κέντρα στήριξης των γυναικών, παρέχοντας πληροφορίες αλλά και την απαραίτητη στήριξη, έχοντας ως επίκεντρο την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων με κάθε δυνατό μέσο.

Σε τοπικό επίπεδο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, ενώ μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει 623 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων βίας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Θ» η ψυχολόγος του, Δήμητρα Μιχαλοπούλου.

-Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο;
«Το Κέντρο Συμβουλευτικής παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες αφορούν στην ψυχολογική, κοινωνική, νομική, εργασιακή, αλλά και ευρύτερα συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών.

Παράλληλα, υπάρχουν υπηρεσίες παραπομπής και συνοδείας, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.

Επίσης, το Κέντρο διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Μέσα από εκδηλώσεις προσπαθεί να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, έτσι ώστε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί γύρω από το θέμα και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γενναία βήματα προς την εξάλειψη του φαινομένου».

-Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές βίας;
«Η βία μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, με τις πιο συχνές μορφές να είναι η σωματική, η ψυχολογική, η λεκτική, η οικονομική και η σεξουαλική. Βλέπουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη βίας εύκολα ανιχνεύσιμα. Για παράδειγμα, η ψυχολογική βία μπορεί να “κρυφτεί” εύκολα, σε αντίθεση με τη σωματική που είναι η πιο εμφανής μορφή της».

-Θεωρείτε ότι υπάρχει μια τάση για κλιμάκωση αυτών των φαινομένων;
«Οι 13 γυναικοκτονίες που ήρθαν στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα αφορούν μόλις ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματικότητα. Οι γυναικοκτονίες είναι η απόδειξη ότι το πρόβλημα υπάρχει και χρήζει μιας πολύ σοβαρής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Το πρόβλημα καθαυτό έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, είναι αρκετά σύμπλοκο και βαθύ, καθώς αναπαραγάγει τις πεποιθήσεις της κοινωνίας οι οποίες κατά βάση στρέφονται ενάντια στις γυναίκες».

Δεν υπάρχει πάντοτε η απαραίτητη αρωγή
«Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από τις διάφορες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνεται μια κακοποιημένη γυναίκα», τονίζει η κα Μιχαλοπούλου, για να προσθέσει: «Όλο αυτό δείχνει ότι το σύστημα ουσιαστικά υπολειτουργεί, δε σκύβει πάνω από το πρόβλημα και, τελικά, δε δίνει τις απαντήσεις που οφείλει να δώσει στην κακοποιημένη γυναίκα για να τη στηρίξει. Συνεπώς, το αποτέλεσμα συμβάλλει στη δραματική εξέλιξη των γεγονότων, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις στην ακραία μορφή βίας, η οποία είναι η γυναικοκτονία».

Σε εκκρεμότητα ζητήματα του Κέντρου Συμβουλευτικής Καλαμάτας
Παρότι το Κέντρο Συμβουλευτικής είναι άκρως βοηθητικό για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, εντούτοις στερείται νομικού συμβούλου για τις περιπτώσεις που το απαιτούν, καθώς και ευρύτητας χώρου στον οποίο να διενεργούνται οι εκάστοτε αυξημένες συνεδρίες των γυναικών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μιχαλοπούλου: «Δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόσληψη νομικού συμβούλου, ενώ από το Κέντρο έχει ζητηθεί επανειλημμένα και από το 2018 ακόμα πιο εντατικά. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, κι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την ορθή λειτουργία του Κέντρου, μιας και οι περιπτώσεις γυναικών που χρήζουν νομικής υποστήριξης μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται τηλεφωνικά μέσα από νομικούς άλλων Συμβουλευτικών του Δικτύου».

Πληροφόρηση
Σε κάθε περίπτωση, τόσο το Κέντρο Συμβουλευτικής όσο και αντίστοιχοι άλλοι φορείς, είναι πάντοτε εκεί, για να παρέχουν στις γυναίκες εξειδικευμένη πληροφόρηση και να τις βοηθήσουν να αντιληφθούν και να καταλάβουν τι είναι η βία, πότε κακοποιούνται, ποια είναι τα σημεία αυτά που συνιστούν μια κακοποιητική συμπεριφορά μέσα στην ενδοσυντροφική και ενδοοικογενειακή σχέση.

Open Day: Ενημέρωση και επικοινωνία με το Κέντρο
Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου (10:00-13:00), το Κέντρο Συμβουλευτικής ανοίγει τις πόρτες του, με στόχο να σπάσουν τα έμφυλα στερεότυπα, αλλά και να προωθηθούν οι υγιείς και λειτουργικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Για πληροφορίες οποιοσδήποτε μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως (Περρωτού & Μαντίκλου), ή/και να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 2721099225, 2721099212, αλλά και ηλεκτρονικά: ksg@kalamata.gr

Της Χριστίνας Μανδρώνη