Εσωκομματικές ΚΙΝΑΛ: Τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες για τους έξι υποψήφιους

Εσωκομματικές ΚΙΝΑΛ: Τελευταία στροφή πριν από  τις κάλπες για τους έξι υποψήφιους

Στην τελευταία «προεκλογική» εβδομάδα μπαίνουν οι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας του ΚΙΝΑΛ στη μετά-Φώφη Γεννηματά εποχή. Στις 10 το βράδυ, χθες, οι πέντε εκ των έξι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώπιον τριών δημοσιογράφων στο debate που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, ενώ όλοι στις ομιλίες τους προσπαθούν, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό, να προσεταιριστούν τα νοσταλγικά αισθήματα των ψηφοφόρων για το κάποτε κραταιό ΠΑΣΟΚ – όνομα και σύμβολο που θεωρείται πως ακόμη «πουλάει» όπως απέδειξε η πρόσφατη «ανακαίνιση» του κτηρίου της Χαριλάου Τρικούπη με τον πράσινο ήλιο σε κεντρική, περίοπτη θέση.

Οι έξι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και τις προεκλογικές εμφανίσεις τους, με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Περί παρεμβάσεων τρίτων

Ο Γ. Παπανδρέου, που έχει μιλήσει εδώ και μέρες για «παρεμβάσεις τρίτων» στην προεκλογική περίοδο, επανέλαβε προχθές Κυριακή, μιλώντας στο Open, ότι «υπάρχουν παράγοντες, και της Ν.Δ. και πιθανώς έξωθεν του πολιτικού χώρου, που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα κατά αυτό που θεωρούν ότι μπορεί να τους βολεύει».

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θεωρώ πρώτα απ’ όλα ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε καλές προθέσεις και δεύτερον ότι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών είναι αυτό που πάντα εγγυάται την αυθεντική βούληση του χώρου μας».

Το ζήτημα έχει βεβαίως να κάνει και με το ποιοι θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, που είναι ανοιχτές για τα μέλη αλλά και για όσους δηλώσουν φίλοι του κόμματος (με υπεύθυνη δήλωση, πάντως, ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος), και αν υπάρχει περίπτωση μαζικής προσέλευσης ψηφοφόρων άλλων κομμάτων για να υποστηριχτεί υποψήφιος με πιο φιλικές διαθέσεις απέναντί τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, δήλωσε, από την Κέρκυρα, με τη σειρά του: «Προσωπικά λέω και δηλώνω, δε με νοιάζει τι ψήφισαν οι πολίτες το 2019, τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα το 2015, στις δύο εκλογές, τι ψήφισαν το 2012. Έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες καλούνται στην κάλπη. Γιατί δε θέλουμε ένα μικρό ΚΙΝΑΛ, θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα το οποίο θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέλος, ερωτηθείς αν αποδέχεται τη συμμετοχή οπαδών αλλά και μελών άλλων κομμάτων στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Η διαδικασία είναι ανοιχτή από το 2004 και μετά προς όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες. Εάν υπάρχουν οργανωμένα μέλη άλλων κομμάτων ή κάποιοι θέλουν να παίξουν κάποιο εξωθεσμικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, θεωρώ ότι είναι λάθος να έλθουν και συνιστά έλλειψη πολιτικού πολιτισμού».

Όσο για τις καταγγελίες για εξωθεσμική παρέμβαση, είπε: «Δεν μπορώ να υιοθετήσω τίποτα, δε μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες και δε μου αρέσει να πηγαίνω με μια απαισιόδοξη προσέγγιση σε ένα μεγάλο γεγονός για την παράταξή μας».

Τα σενάρια μετά τον 1ο γύρο

Όσο πλησιάζει η 5η Δεκεμβρίου και η πρώτη κάλπη, ανοίγει ολοένα και περισσότερο και η κουβέντα σχετικά με τις συμμαχίες, δηλαδή ποιον θα στηρίξουν οι «τρεις» που θεωρούνται αουτσάιντερ. Δημοσίως, όπως σημειώνει το Έθνος, οι γνωρίζοντες λένε ότι δύσκολα κάποιος εκ των Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνου και Π. Χρηστίδη θα στηρίξει ανοιχτά έναν εκ των διεκδικητών, ωστόσο όλοι έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα.

Ο Χ. Καστανίδης αλλά και ο Π. Γερουλάνος θεωρούνται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Π. Χρηστίδης εμφανίζεται ως «ουδέτερος». Δύσκολα, πάντως, από τις όποιες συμμαχίες θα ωφεληθεί ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος πολλοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει ένα πιο… μοναχικό δρόμο εάν βρεθεί στο δεύτερο γύρο.

Η δημοσκόπηση της Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) προβλέπει, πάντως, πως εάν στο δεύτερο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος-Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου, ενώ στο ζευγάρι Νίκος Ανδρουλάκης-Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47% κι έπεται ο Λοβέρδος με 42%.

Σε περίπτωση που στο δεύτερο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει – πάντα κατά τη δημοσκόπηση – τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου.

«Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι η επόμενη ημέρα. Με δεδομένο ότι το κόμμα δείχνει δημοσκοπικά να ανεβαίνει, μια νέα εσωκομματική κόντρα ή ακόμα και μια αποχώρηση θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη.

Οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους διεκδικητές είναι δεδομένες και αυτό που αναζητάτε είναι μια κοινή συνισταμένη. Πολλοί, βέβαια, υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί, αφού οι διαφορές είναι τουλάχιστον δομικές…», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Έθνος».