«Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;»

«Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;»

Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δρόμοι της Ελιάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Καλαμάτας. Προϋπόθεση για την πραγματοποίησή του είναι η συμμετοχή τουλάχιστον τριών σχολικών ομάδων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.

Σκοπός
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν, να ερευνήσουν, να μελετήσουν, να δημιουργήσουν και να εξοικειωθούν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών ως εμβληματικό προϊόν και όχημα για να αναδειχθεί η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Στόχος είναι επίσης η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων για τη σημασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και τις δυνατότητες  επίδρασης της στην αειφόρο ανάπτυξη της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου με όχημα τη γαστρονομία και το γαστρονομικό τουρισμό.

Όροι
Οι μαθητές της Καλαμάτας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ομάδες άνω των δέκα ατόμων) θα ερευνήσουν, σκεφτούν και δημιουργήσουν εργασίες οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Ελιάς Καλαμών και τη σύνδεσή της με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας στο διεθνές περιβάλλον.

-Για τους μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία) ένα από τα παρακάτω θέματα:

«Το παραμύθι της μικρής ελιάς»: δημιουργία ενός ομαδικού παραμυθιού με επίκεντρο την ελιά Καλαμών και την πορεία της από το δέντρο στο οικογενειακό τραπέζι.

ή

«Έλα, ελιά μου, να σε φάω»: Ζωγραφιές με επίκεντρο την Ελιά Καλαμών στη ζωή και στο τραπέζι μας.

-Για τους μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια & Λύκεια):

«Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός, με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;»,

«Πώς η Καλαμάτα μπορεί γίνει γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών – Ιδέες και καλές πρακτικές από το Διεθνές Περιβάλλον».

«Προβολή της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και της Καλαμάτας ως γαστρονομικού προορισμού – Προτάσεις, ιδέες & καλές πρακτικές από το Διεθνές Περιβάλλον».

Χρονοδιάγραμμα
Ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και λήξης του η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022. Η κατάθεση των εργασιών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμοι της Ελιάς  contest@olivetreeroute.org έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 22.00.

Οι εργασίες θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο 2022 από τους ίδιους τους μαθητές σε ειδική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

Έπαθλο νικήτριας ομάδας για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Ξενάγηση στην πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» στην Καλαμάτα

2. Δώρα (βιβλία, σετ ζωγραφικής κ.ά.)

Έπαθλο νικήτριας ομάδας για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Μονοήμερη εκδρομή στο Ανάκτορο του Νέστορα (όπου ανακαλύφθηκε το ιδεόγραμμα της ελιάς) με «Σχολατσιό» (ελαφρύ γεύμα με προϊόντα ελιάς)

2. Ξενάγηση στην πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» στην Καλαμάτα

3. Κλήρωση tablet.

Στους εκπαιδευτικούς που θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό και θα τους καθοδηγήσουν θα γίνει εύφημος μνεία στη τελετή απονομής των επάθλων, θα λάβουν ως δώρο τη συλλεκτική έκδοση «Στους Δρόμους της Ελιάς και της Μεσογείου» (ή αντίστοιχο με αυτό) και θα συμμετέχουν δωρεάν στο  σεμινάριο που θα διοργανώσει προς τιμή τους ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με θέμα «Τα οφέλη στη βιώσιμη ανάπτυξη από τις πολιτισμικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης”, στο τέλος του οποίου θα τους δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.