Η κλιματική ουδετερότητα είναι θέμα εθνικό και όχι τοπικό

Η κλιματική ουδετερότητα  είναι θέμα εθνικό και όχι τοπικό

Οι ανησυχίες των ηγετών του κόσμου στην 26η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γλασκώβη, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου, επιβραβεύουν την προσπάθεια της Ε.Ε., που μεθοδικά προετοίμασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μεταβολών του κλίματος, που ονομάστηκε Αποστολή για την Κλιματική Ουδετερότητα και το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα δίκτυο 100 ευρωπαϊκών πόλεων, μέχρι το 2030.

Στην Αποστολή αναζητούνται δράσεις με έμπνευση και καινοτομία, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, συνεργασίες και κίνητρα για επενδύσεις και, τέλος, αποδοχή και δέσμευση από όλους τους πολίτες.

Η Καλαμάτα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικεί τη συμμετοχή της στο Δίκτυο, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και αναζητώντας την ορθή επιστημονικά άποψη, καθώς και συνεργασίες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

Το διακύβευμα της προσπάθειας της πόλης είναι μεγάλο και σχετίζεται με την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου του τόπου, που θα δημιουργεί πλούτο χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά και με τη διαβίωση σε έναν αστικό χώρο πρότυπο, όπου θα επιλέγεις να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί θες. Ένα διακύβευμα που θα σχετίζεται με το μέλλον του τόπου, τους νέους, δίνοντάς τους χώρο να εκφραστούν και να καινοτομήσουν.

Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια για όλες τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες, προωθώντας μέτρα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, από τον ήλιο, τη βιομάζα, το Υδρογόνο της θάλασσας κ.ά.

Μέτρα που είναι δυνατόν να αναδείξουν την Καλαμάτα σε ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τη Σαουδική Αραβία.

Απαιτείται, επίσης, να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλονται στις μετακινήσεις, τα κτήρια και τις κατοικίες, αλλά και να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για την ανθεκτικότητα της πόλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην προσπάθεια αυτή δεν πηγαίνεις μόνος.

Απαιτούνται συνέργειες με Πανεπιστήμια, στα οποία παράγεται η γνώση και η καινοτομία. Με επιχειρήσεις και επενδυτές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δράσεων και θα φέρουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πόλη.

Συνέργειες και δικτύωση με φορείς της Αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η προστασία του Μεσσηνιακού κόλπου και η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου.

Συνέργειες με όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ιδιαίτερα της κυβέρνησης, γιατί οι παρεμβάσεις, εκτός από γενναία και μεθοδευμένη χρηματοδότηση, απαιτούν κίνητρα για στοχευμένες επενδύσεις, καθώς και τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος.

Στο μεγάλο αυτό διακύβευμα απευθύνεσαι στον πρωθυπουργό, όχι για ρουσφέτι, αλλά για να εξασφαλίσεις την υποστήριξη του κράτους στο σχεδιασμό και την προοπτική υλοποίησης όλων όσοι χρειάζονται απέναντι στην κλιματική κρίση, αλλά και ό,τι είναι δυνατόν για το συμφέρον του τόπου σου.

Διεκδικείς συνεργασίες και συμμάχους, γιατί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τοπικά γιατροσόφια.

Του Νίκου Β. Μπασακίδη
Αντιδημάρχου Καλαμάτας Προγραμματισμού & Νέων Έργων, Πολεοδομίας, Τουρισμού