Μεσσηνία: Διχασμός περί του εμβολίου και των νέων μέτρων

Μεσσηνία: Διχασμός περί του εμβολίου και των νέων μέτρων

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς και τα ρεκόρ κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα να επιμένουν, το εύλογο ερώτημα του «τι μέλλει γενέσθαι» με τη δημόσια υγεία παραμένει ανοιχτό, μιας και οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες. Άλλωστε, αυτή την εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει και ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας που ανακοινώθηκε αυξημένος την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται σημαντική η αύξησή του συγκριτικά με αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας αναφοράς που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Έτσι, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην περάσει σε οριζόντια μέτρα για την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, θέσπισε μια σειρά πρόσθετων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, αρχής γενομένης από το προηγούμενο Σάββατο.

Μια εβδομάδα έπειτα από την εφαρμογή των μέτρων αυτών, το «Θ» συνομιλεί με ανθρώπους της Καλαμάτας, προκειμένου να μας περιγράψουν οι ίδιοι τη στάση τους απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα το κατά πόσο και εάν τους έχουν επηρεάσει τα νέα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Μαρία Σκόκου

«Δεν έχω εμβολιαστεί και δεν θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο γιατί φοβάμαι τις παρενέργειες που θα έχει στο μέλλον. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το εμβόλιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο. Τα νέα μέτρα μας έχουν επηρεάσει αρκετά είναι η αλήθεια, μιας και η δουλειά μου αφορά στο κομμάτι της εστίασης. Από την άλλη δεν διευκολύνει την καθημερινότητά μας το γεγονός ότι για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε πρέπει πρώτα να κάνουμε rapid test, για να μπορέσουμε να μπούμε στα μαγαζιά και σε άλλους κλειστούς χώρους».

Λαμπρινή Σκόκου

«Δεν έχω κάνει το εμβόλιο μέχρι στιγμής. Τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, τα θεωρώ απαράδεκτα γιατί, εμάς, τους ανεμβολίαστους στην ουσία μας αποκλείει από πολλά πράγματα. Ειδικότερα, το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να πληρώνουμε τα rapid test, τα οποία πρέπει να γίνονται δύο και τρείς φορές μέσα στην εβδομάδα, κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Επίσης, αναρωτιέμαι γιατί όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην κάνουν και αυτοί τεστ, μιας και παρόλο που είναι εμβολιασμένοι, μπορούν να κολλήσουν και αυτοί τον ιό. Από όλο αυτό, προκύπτει ότι οι εμβολιασμένοι ζουν μια χαρά, κι εμείς οι υπόλοιποι, στο περιθώριο, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται για οπουδήποτε αρνητικό rapid test εκτός από τα super market και τις εκκλησίες».

Άρης

«Δεν ανήκω στους εμβολιασμένους. Εμένα προσωπικά, τα νέα μέτρα δεν με επηρέασαν καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή προσέχω πολύ και παίρνω τα μέτρα μου πάντα. Για τον άλλο κόσμο όμως, υπάρχει μεγάλο θέμα, και ιδιαίτερα με την εστίαση. Δεν πρόκειται να εμβολιαστώ γιατί προσέχω και δεν μου αρέσει το γεγονός ότι πάνε να επιβάλλουν το εμβόλιο με το ζόρι. Τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα με βρίσκουν αντίθετο, γιατί έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία και να δουλέψει ο κόσμος».

Ευσταθία Γραμματικού

«Έχω ολοκληρώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, και σύντομα θα κάνω και την τρίτη. Τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν με ενοχλούν, ωστόσο διαφωνώ με τον τρόπο τον οποίο έχουν επιβληθεί στον κόσμο, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί μια σύγχυση. Θεωρώ ότι με αυτή την πρακτική, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας».

Θεόδωρος Βραχάτης

«Έχω εμβολιαστεί προ εβδομάδων, και έχω κλείσει ήδη ραντεβού για την συμπληρωματική δόση του εμβολίου. Όσον αφορά στα νέα μέτρα που ίσχυαν και ιδιαίτερα αυτά που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο Σάββατο, δεν με έχουν επηρεάσει σε κανένα βαθμό, μιας και δεν ανήκω στην κατάσταση στην οποία αναφέρονται. Συνολικά όμως, τα μέτρα που εφαρμόζονται θεωρώ ότι είναι λίγα, αφού θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει μέτρα, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συνείδηση απέναντι στο νόμο, κι έτσι να μην έχουμε φτάσει ως εδώ και να χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα».

Λεωνίδας Μακρής

«Έχω κάνει ήδη τα δύο πρώτα εμβόλια, ενώ στο επόμενο διάστημα σκοπεύω να κάνω και την τρίτη δόση του εμβολίου. Τα πρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται την τελευταία εβδομάδα, έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, όπως και όλο τον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο, με τον οποίο λίγο-πολύ υπάρχει κι ένας διαχωρισμός, ο οποίος δεν μου αρέσει, είτε ανήκω στους εμβολιασμένους είτε όχι. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε δύο ταχύτητες, ενώ θα πρέπει να βρούμε κάποια άλλη μέθοδο που να δουλεύει καλύτερα. Κατανοώ ότι στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει άλλη ταχύτερη λύση, παρόλα αυτά, ο πιο ορθός δρόμος για να ξεφύγουμε από όλο αυτό, πιστεύω ότι είναι ο εμβολιασμός».

Σπύρος Ψυχογιός

«Έχω κάνει τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες, και σύντομα θα προβώ στην τρίτη δόση του εμβολίου, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Μακάρι να βρισκόταν μια άλλη λύση που θα μας προστάτευε έναντι του ιού, αλλά με τα τωρινά δεδομένα, το εμβόλιο είναι μονόδρομος, προκειμένου να προστατευτούμε. Τα νέα μέτρα βλέπω να έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο, ωστόσο πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ληφθούν κάποια μέτρα για να υπάρξει μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Άποψή μου, είναι ότι ο κόσμος θα προσαρμοστεί στα μέτρα αργά ή γρήγορα, ώστε να επιστρέψουμε στην πρότερη ‘κανονικότητα’».

Ελισάβετ Μαυρογιάννη

«Εμβολιάστηκα πρόσφατα, ενώ θα περάσει ένα διάστημα 6 μηνών μέχρι να κάνω την πρόσθετη δόση του εμβολίου. Προσωπικά, είμαι υπέρ των μέτρων που λήφθηκαν συμπληρωματικά την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι θεωρώ ότι είναι λίγο περίπλοκα ακόμα για όλους μας. Δηλαδή, εγώ που δεν έχω συμπληρώσει ακόμα το πρώτο δεκαπενθήμερο από τον εμβολιασμό θεωρούμαι ανεμβολίαστη κι έτσι για να μπω σε οποιαδήποτε υπηρεσία χρειάζεται να έχω κάνει νωρίτερα rapid test, ώστε να το επιδείξω στην είσοδο του κάθε καταστήματος ή υπηρεσίας.

Παράλληλα, θεωρώ ότι είναι λίγο χρονοβόρο και κουραστικό για όσους έχουν καταστήματα το να μπαίνουν συνεχώς στη διαδικασία να ελέγχουν τα πιστοποιητικά κάθε πελάτη τους. Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει με κάποιο τρόπο, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με την πανδημία».

Της Χριστίνας Μανδρώνη