ΟΣΔΕ: Περικοπές και στη Μεσσηνία ύψους έως 35%

ΟΣΔΕ: Περικοπές και στη Μεσσηνία ύψους έως 35%

Στο περιθώριο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργου Λαζόγιαννη, με θέμα τις κινητοποιήσεις για τη σταφίδα στην Αθήνα, ο οικονομικός διευθυντής, Νίκος Ποδοχωρίτης, παραδέχτηκε ότι και στη Μεσσηνία υπήρχαν σημαντικές περικοπές σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ύψους 30%-35%, από τη βασική επιδότηση.

Έτσι, επιβεβαιώθηκαν και τα σενάρια πολύ πριν από την πληρωμή που ανέφεραν ότι έρχεται… σφαγή στις επιδοτήσεις, κυρίως των κτηνοτρόφων, λόγω της περιβόητης ΚΥΑ Λιβανού, για την κατανομή βοσκότοπων. Οι περικοπές που είδαν, όμως, στα ποσά που έλαβαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως οφείλονται και σε άλλους λόγους.

Σύμφωνα και με τον ΑγροΤύπο, σημαντικός παράγοντας ήταν οι έλεγχοι, οι διασταυρωτικοί των δηλωθέντων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, η πρόσφατη ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου, αλλά και ζητήματα ιδιοκτησιακά. Αν στην… εξίσωση βάλει κανείς και τις παρακρατήσεις από ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ κ.λπ., τότε δε χρειάζεται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να καταλάβει πως δεν έμεινε σχεδόν τίποτα στους αγρότες από την πληρωμή.

Επιβλήθηκαν ποινές προκαταβολικά
Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με τον ΑγροΤύπο, αλλά και με όσα είπε ο κ. Ποδοχωρίτης, πως φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής των ελέγχων των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν επί της ουσίας τελεσιδικήσει οι υποθέσεις αυτές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ έρχονται να επιβάλλουν ποινές, μη πληρώνοντας καθόλου ή επιβάλλοντας τραγικές μειώσεις στο τσεκ των αγροτών.

Σημειωτέον ότι ο έλεγχος αυτός είναι διοικητικός, γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει αξιολογηθεί η πιστότητά του, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί (πριν από την πληρωμή) οι χιλιάδες παραγωγοί για τα αποτελέσματά του και δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντύπωση επίσης προκαλεί πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου κι άλλοι που έχουν μεγάλη μείωση, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που μπήκαν στον επιτόπιο έλεγχο και εμφανίζεται σήμερα ότι έχει ακυρωθεί η ΕΑΕ που υπέβαλαν το 2019.

Ακόμα, με την αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου και την αλλαγή της περιφερειοποίησης των εκτάσεων που δήλωσαν πολλοί παραγωγοί, επωμίστηκαν ποινές ή βγήκαν εκτός εντελώς, ενώ έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν καταβάλει ΕΛΓΑ κ.λπ.
Α.Π.