Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος για το 1821 από τον Δήμο Καλαμάτας

Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος για το 1821 από τον Δήμο Καλαμάτας

Παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Χορού ο αφιερωματικός τόμος με τίτλο «Ιχνηλατώντας τη συμβολή της Καλαμάτας και της μεσσηνιακής ενδοχώρας στο έπος της ανεξαρτησίας. Σηματωροί και Αγωνιστές του 1821» του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου, σε μια έκδοση του Δήμου Καλαμάτας.

Τη σπουδαία αυτή στιγμή για τη μεσσηνιακή ιστοριογραφία, καθώς παρουσιάστηκε το χρονολόγιο για τη συμβολή της Καλαμάτας στην εξέλιξη των επαναστατικών ετών του 1821, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τίμησε με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίτιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

Κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Χρήστου για το πόνημά του, καθώς μέσα από εμπεριστατωμένη καταγραφή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν με επίκεντρο την Καλαμάτα το 1821, ξεκινώντας από την απελευθέρωσή της στις 23 Μαρτίου ’21 μέχρι και τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο τον Οκτώβρη του 1827, καταφέρνει να αποτυπώσει γλαφυρά την πολυαίμακτη προσπάθεια του Ελληνισμού να καταλύσει τον οθωμανικό ζυγό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Καλαμάτα, μαζί με την ευρύτερη μεσσηνιακή ενδοχώρα, είναι η πρώτη περιοχή που εκδίωξε τους Οθωμανούς. Στόχος του τόμου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας είναι η ανάδειξη των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας, καθώς και η ιστορική τεκμηρίωση αυτών», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βασιλόπουλος.

Ως ένα «κουκούλι ιστορίας, όπου το νήμα του ζωγραφίζει σ’ ένα λευκό καμβά όλους εκείνους τους αγώνες και την ιστορία του τόπου μας», χαρακτήρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τον εν λόγω αφιερωματικό τόμο.

Παράλληλα, ο ίδιος σ’ ένα συνοπτικό απολογισμό του εν λόγω πονήματος σημείωσε: «Δίχως ίχνος φραστικής υπερβολής ή, έστω, τυπικής φιλοφρόνησης, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι ο τόμος αυτός αποδίδει στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνιακή Ενδοχώρα αυτά που τους αναλογούν ιστορικώς, από την “έκρηξη” της Εθνεγερσίας του 1821 και επέκεινα, ως προς τη συμβολή των Αγωνιστών και των Αγώνων τους».

Ως ένα χρονολόγιο που φτιάχτηκε με πείσμα και πολύ μεράκι από το 2016 μέχρι πρόσφατα, χαρακτήρισε τη συγγραφή του βιβλίου του ο καθηγητής Θανάσης Χρήστου. «Θέλησή μου ήταν να συνδέσω αυτό το κύτταρο της ιστορίας που υπάρχει ανάμεσα στη Μεσσηνία και στο μείζονα χώρο του ελληνισμού», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όπως είπε, σκιαγραφείται ο βηματισμός της Καλαμάτας στα πρώτα επαναστατικά χρόνια σε μια προσπάθεια τεκμηρίωσης και ανάδειξης του εγχειρήματος των Ελλήνων, εστιάζοντας σε τρία κομβικά επεισόδια: την απελευθέρωση της Καλαμάτας, τη Μάχη στο Μανιάκι και τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο.

Τέλος, αποσπάσματα από τον αφιερωματικό τόμο διάβασε η πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, φιλόλογος Αντωνία Παυλάκου, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα» του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Χρ.Μ.