Περιπατήτρια σκύλων: Όταν η αγάπη, γίνεται επάγγελμα…

Περιπατήτρια σκύλων: Όταν η αγάπη, γίνεται επάγγελμα…

Μία από τις βασικές ανάγκες για ένα σκύλο είναι οι καθημερινές βόλτες. Πολλοί ιδιοκτήτες, όμως, είτε δεν έχουν χρόνο είτε για άλλους λόγους αδυνατούν να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους.

Για το λόγο αυτό συναντήσαμε την Γωγώ Μπλάτσα, μια κοπέλα που έχει καταφέρει να κάνει την αγάπη της για τα ζώα επάγγελμα και ειδικότερα να τα πηγαίνει βόλτες! Πρόκειται για μια δουλειά δύσκολη και συνάμα ξεχωριστή.

Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:

-Πώς βρεθήκατε στην Καλαμάτα;
Ήρθα από την Αθήνα για να σπουδάσω στην Καλαμάτα. Λάτρεψα την πόλη και έτσι αποφάσισα να μείνω εδώ. Μέχρι σήμερα έχω ασχοληθεί με διάφορα πράγματα, αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι τα ζώα, στα οποία και έχω αφιερωθεί. Αυτός είναι ο λόγος που στο σπίτι μου έχω παπαγάλους, καρδερίνες, πάπιες, κουνέλια, γάτες και, φυσικά, σκύλους.

-Η αγάπη σας για τα σκυλιά;
Όπως σας είπα, πάντα είχα μιαν αγάπη με τα ζώα. Απλά ξεχώρισα τους σκύλους, αφού θεωρώ ότι υπάρχει μια διαφορετική επικοινωνία, είναι πιο εκπαιδεύσιμοι και μαζί τους μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα.

-Dog Walker… Πείτε μας τι είναι αυτό.
Αυτό που κάνω εγώ είναι να πηγαίνω στο σπίτι του κάθε ιδιοκτήτη, να παραλαμβάνω το σκυλάκι του και να το βγάζω βόλτα. Αυτό γίνεται επειδή οι ιδιοκτήτες είτε δεν μπορούν, είτε έχουν φόρτο εργασίας, είτε βαριούνται, είτε λείπουν για διακοπές, είτε για πολλούς ακόμα λόγους. Αυτό, λοιπόν, το αναλαμβάνω εγώ.

Είναι ένας τρόπος να εκτονώνονται τα ζώα και να είναι ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες, χωρίς να κουράζονται.

-Ακούγεται σαν μια απλή βόλτα. Πόσο δύσκολο είναι όμως;
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να βγάλω κάποια σκυλιά μαζί, αλλά και περιπτώσεις που το κάθε ζώο πρέπει να βγει μόνο του, επειδή, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επιθετικό. Πρέπει, ας πούμε, να είναι σε κοντινές περιοχές, αλλά και να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Δεν είναι όλα τα σκυλιά για να είναι μαζί, αυτό είναι θέμα κοινωνικοποίησης.

Μέχρι σήμερα έχω συναντήσει και δύσκολα σκυλιά. Στην αρχή είχα θέμα μέχρι να επικοινωνήσουμε, αλλά το καλό είναι ότι όσο περνά ο καιρός μπορείς να έρθεις κοντά με ένα σκύλο και να υπάρξει καλή σχέση.

-Μιλήσατε για επιθετικά σκυλιά. Υπάρχουν ή είναι θέμα εκπαίδευσης;
Υπάρχουν και σκύλοι που έχουν άγρια ένστικτα, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το στρες που τους μεταδίδει και πώς αυτό το διαχειρίζεται.

-Σας ρώτησα γιατί υπάρχουν διαμαρτυρίες για επιθέσεις σκύλων… Τελικά τι ισχύει;
Έχει συμβεί και μπροστά μου περιστατικό επίθεσης αγέλης σκύλων σε κοπέλα που ήταν βόλτα με το σκύλο της. Το αποτέλεσμα ήταν τα σκυλιά της αγέλης να τη δαγκώσουν, όπως και το σκύλο της. Το πρόβλημα ξεκινά όταν σκύλοι δημιουργούν αγέλη, τότε γίνονται επιθετικά, αφού αισθάνονται πιο δυνατά και μπορεί να επιτεθούν σε κάποιον περαστικό.

-Επιστρέφουμε στις βόλτες… Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Όπως σας είπα, έχω τρία σκυλιά. Επειδή δούλευα πάρα πολλές ώρες, γυρνούσα σπίτι πολύ κουρασμένη και σκεφτόμουν: «μια βοήθεια… δε γίνεται». Πολλές φορές τα έβγαζα βόλτα και «σερνόμουν», αλλά φυσικά έπρεπε να βγουν. Κάπως έτσι σκέφτηκα ότι και άλλοι άνθρωποι θα είναι στην ίδια φάση με μένα. Γι’ αυτό ξεκίνησα όταν έμεινα χωρίς δουλειά.

-Είναι κάτι διαδομένο;
Φυσικά. Στο εξωτερικό είναι κάτι πασίγνωστο, ενώ στην Ελλάδα έχει έρθει τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, οι ιδιοκτήτες σκύλων το ζητούν. Όταν κάποιος δουλεύει 10 ώρες, δύσκολα θα μπορέσει να βγάλει το σκύλο του βόλτα.

-Εσείς θα βγείτε με όλες τις καιρικές συνθήκες και όλες τις μέρες του χρόνου;
Ναι, θα βγω με τη βροχή, θα βγω με τον καύσωνα, θα βγω τα Χριστούγεννα και τις αργίες, αφού ένα ζώο δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει την ανάγκη του. Δεν μπορεί να περιμένει να σταματήσει η βροχή, ούτε να πέσει η θερμοκρασία. Αυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ να προσαρμόσω τις ώρες μου στις καλύτερες δυνατές καιρικές συνθήκες, αλλά μέχρι εκεί.

Όσο για τις αργίες, τότε είναι που οι περισσότεροι πάνε διακοπές. Έτσι με καλούν για να αναλάβω τη βόλτα του σκύλου τους, αφού με έχουν εμπιστευτεί. Θέλουν να ξέρουν ότι ο σκύλος τους είναι σε καλά χέρια, ενώ χρειάζεται ακόμα εμπιστοσύνη για να σου δώσει κάποιος τα κλειδιά του σπιτιού του.

-Τόση ώρα μιλάμε για τη βόλτα του σκύλου… Πόσο σημαντική είναι τελικά;
Είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάθε σκύλο, αφού είναι το Α και το Ω, ίσως κάποιες φορές και σημαντικότερη από το φαγητό. Ο σκύλος πρέπει να εκτονωθεί, όλοι κάνουμε τις ανάγκες μας, έτσι και το ζώο. Και δεν είναι μόνο οι βιολογικές του ανάγκες, αφού στη βόλτα θα εκτονωθεί, θα κοινωνικοποιηθεί, θα γνωρίσει τα πάντα γύρω του και, τελικά, θα γυρίσει ήρεμο και χωρίς να βαριέται. Δε θα υπάρχουν στιγμές που θα γαβγίζει χωρίς λόγο ή θα προκαλεί ζημιές στο σπίτι, κάτι που συνήθως οι σκύλοι κάνουν επειδή βαριούνται ή θέλουν να εκτονωθούν.

-Έχουμε συχνά περιπτώσεις ανθρώπων που παίρνουν ζώα και, τελικά, είτε τα δίνουν αλλού είτε, ακόμα χειρότερα, τα αφήνουν στο δρόμο. Τι θα τους λέγατε πριν αποκτήσουν ζώο;
Πρέπει πριν πάρει κάποιος ζώο να το σκεφτεί καλά. Πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι είναι μια ευθύνη τεράστια, που κρατά πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει βρέχει, βαριέμαι ή είμαι κουρασμένος. Ο σκύλος πρέπει να πάει τη βόλτα του, να φάει, να παίξεις μαζί του, να ασχοληθείς γενικότερα μαζί του, ασχέτως του πώς είσαι εκείνη τη μέρα.
Δε γίνεται να έχεις ένα σκύλο και να πεις ότι εγώ θα πάω την εκδρομή μου, θα του αφήσω νερό, φαγητό και θα φύγω, όπως ίσως μπορεί να γίνει με μια γάτα, που είναι πιο ανεξάρτητο ζώο.

Πρέπει να καταλάβουν, λοιπόν, όσοι σκέπτονται να αποκτήσουν σκύλο ότι είναι ένα μικρό παιδί, που δε θα μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί ποτέ.

Μπορείς, βέβαια, να του μάθεις πάρα πολλά πράγματα, να έχεις μια τέλεια ζωή με ένα σκύλο, αλλά αν δεν ασχοληθείς, μπορεί να έχεις και μια εφιαλτική ζωή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

-Πληροφορίες και στο Facebook: The Dog Walker Kalamata