«Πολιόρκησαν» την κυβέρνηση οι σταφιδοπαραγωγοί

«Πολιόρκησαν»  την κυβέρνηση οι σταφιδοπαραγωγοί

Δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να ανέβουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα, οι σταφιδοπαραγωγοί κατέκλυσαν το Σύνταγμα απαιτώντας να δουν τον πρωθυπουργό και ζητώντας άμεση παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η τιμή παραγωγού έχει πάρει την κατηφόρα και χιλιάδες τόνοι σταφίδας μένουν αδιάθετοι. Ωστόσο, βρήκαν μπροστά τους ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Βασικά αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών ήταν η απόσυρση του αναγνωρισμένου πλεονάζοντος αποθέματος σταφίδας που ανέρχεται σε 5.000 τόνους και η παράλληλη στήριξή τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου αναφέρθηκε από την πλευρά της στη σταφιδική κρίση που οργανώνεται επί μήνες από μια μικρή συντεχνία εμπόρων, με συνέπεια την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και την εξαθλίωση των σταφιδοπαραγωγών. Ζήτησαν, τέλος, να σταματήσει η κερδοσκοπία σε βάρος τους.

Δήλωση Αλέξη Χαρίτση
Στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών βρέθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις, από την προηγούμενη χρονιά, των συνεταιριστικών οργανώσεων και των παραγωγών για τις επιπτώσεις στη φετινή τιμή λόγω των πολύ μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας περσινής παραγωγής, εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η φετινή τιμή παραγωγού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα τιμών.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο, με συνέπεια στα περσινά αποθέματα που παραμένουν στις αποθήκες να προστεθούν και οι ποσότητες της φετινής και αυξημένης παραγωγής, ενώ οι συνεταιριστικές οργανώσεις που πρόσφεραν πέρυσι στήριξη στους οργανωμένους παραγωγούς, με αξιοπρεπή τιμή, φέτος αδυνατούν να στηρίξουν περαιτέρω.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται πεισματικά να δώσει λύση και να λάβει μέτρα στήριξης των παραγωγών του εμβληματικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Με την “αδράνειά” του παραδίδει χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς στα χέρια ελάχιστων εμπόρων με δυσμενέστατους όρους διαπραγμάτευσης. Οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις οδηγούνται έτσι σε πλήρη οικονομική κατάρρευση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, που συνιστά αγώνα επιβίωσης.

Καλώ τον κ. υπουργό να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσα τις προηγούμενες μέρες και να υλοποιήσει, έστω και τώρα, τα απαιτούμενα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών και της οικονομίας των περιοχών καλλιέργειας σταφίδας».

Δήλωση Θ. Πετράκου
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αγωνιστική Συσπείρωση Πελοποννήσου», Θ. Πετράκος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο: “Η ανακοίνωση του Λιβανού για τη σταφίδα εν όψει του χθεσινού συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών στην Αθήνα αποδεικνύει τα εξής: Το μόνο που φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις είναι οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις.

Χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο τις βαρύτατες ευθύνες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την καταστροφή του ιστορικού και εμβληματικού προϊόντος της μαύρης σταφίδας, οφείλουμε όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί και η αντιπολίτευση να απαιτήσουμε την αποπομπή του υπουργού, διότι, εκτός από πολιτικός νεκροθάφτης της σταφίδας, προχθές παραδέχτηκε ότι είναι και πολιτικός απατεώνας».
Α.Π.