Σημαντική μείωση ποινής σε καθηγητή για κλοπή μελισσών

Σημαντική μείωση ποινής  σε καθηγητή για κλοπή μελισσών

Σημαντική μείωση της ποινής του πέτυχε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας καθηγητής ο οποίος είχε καταδικασθεί για ζωοκλοπή κυψελών μελισσών και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ζωοκλοπή, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Έτσι, η ποινή του μειώθηκε και του επιβλήθηκε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή.

Στο μεταξύ, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της ποινής μελισσοκόμου που στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε κριθεί ένοχος για ζωοκλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 7 ετών, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Υπόθεση
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του κατηγορούμενου καθηγητή, μελισσοκόμος είχε καταγγείλει ότι το Μάρτιο του 2012 είχε εγκαταστήσει τις κυψέλες του σε περιοχή της Τσακώνας. Κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι του έλειπαν 40 διώροφες κυψέλες μαζί με τα μελισσοσμήνη, καθώς και 17 τελάρα με γόνο και μέλι από άλλες κυψέλες. Έπειτα από λίγο καιρό ο ίδιος εντόπισε κυψέλες του σε κτήμα του καθηγητή και ενημέρωσε την Αστυνομία, ενώ βρέθηκαν και του αποδόθηκαν κάποιες από τις κλεμμένες κυψέλες του.

Άλλος μελισσοκόμος είχε καταγγείλει ότι το 2004 του είχαν κλέψει 12 κυψέλες και το 2012 τον κάλεσε η Αστυνομία ότι βρήκαν στην κατοχή του καθηγητή μια κυψέλη δική του πλήρη και μία σπασμένη. Άλλος πάλι από γειτονικό νομό κατέθεσε ότι του είχαν κλέψει 20 δίπατες κυψέλες και τέσσερις τρίπατες, ενώ στο κτήμα του καθηγητή βρέθηκαν τέσσερις κυψέλες δικές του άδειες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας τότε, στο κτήμα του καθηγητή βρέθηκαν 40 κυψέλες (18 πλήρεις μελισσών και οι υπόλοιπες κενές) και από αυτές οι 17 έφεραν κωδικό του πρώτου μελισσοκόμου, μία με κωδικό άλλου μελισσοκόμου και δύο με άλλους κωδικούς. Μάλιστα, όταν κλήθηκε ο καθηγητής από την Αστυνομία, παρέδωσε άλλες 41 κυψέλες και 255 τελάρα. Από αυτά η Αστυνομία κατέληξε ότι 130 τελάρα μέσα σε 13 κυψέλες ανήκαν στον πρώτο μελισσοκόμο που έκανε την καταγγελία, τρεις κενές κυψέλες και 15 τελάρα από μελισσοκόμο που είχε καταγγείλει κλοπή το 2008, τέσσερις κενές κυψέλες από μελισσοκόμο που είχε δηλώσει κλοπή το 2012 και άλλες πέντε κενές κυψέλες που ανήκαν σε τρεις άλλους μελισσοκόμους, ενώ 43 κυψέλες και 110 τελάρα επιστράφηκαν στον καθηγητή.

Της Βίκυς Βετουλάκη