«Τα γεγονότα» στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού

«Τα γεγονότα» στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού

Συμπαραγωγή Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges

«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκωτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στη δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, μεταξύ των οποίων και το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, και ειδικότερα στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

«Τα γεγονότα» είναι ένα πολιτικό έργο, που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τοπικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν επί σκηνής με μουσικά κομμάτια που έχουν διδαχθεί – χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του έργου. Για να επιτευχθεί αυτό σε κάθε παράσταση συμμετέχει μια νέα χορωδία.

Σύνοψη: Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει, είναι να καταλάβει το γιατί.

Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο της απώλειας και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges.

Σκηνοθέτης
Σχετικά ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος σημειώνει: «Είναι τεράστια πρόκληση να σκηνοθετείς και να προετοιμάζεις ένα πολιτικό έργο που κάθε χορωδία που συμμετέχει θα το “κατοικήσει” και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χορωδία, κάθε πόλη, δίνει ένα μοναδικό στίγμα σε μία ιστορία που ασχολείται με την ίδια ερώτηση: Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό ή μήπως υπάρχει ένα κομμάτι μας που πάντα θα επιλέγει το οικείο και θα λειτουργεί βάσει του φόβου μας; Αυτό μας απασχόλησε και στη μαγνητοσκόπηση της παράστασης στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου έπρεπε να συνομιλήσουμε με το κοινό μας μέσα από κάμερες και εκεί σκηνοθέτησα μια εκδοχή που είχε νόημα κινηματογραφικά.

Τώρα επιστρέφουμε με ασφάλεια στα θέατρα και σε ένα κοινό που μετά τη σκληρή χρονιά της πανδημίας αναζητεί ευκαιρίες να υπάρξει και πάλι μαζί, ως κοινή ανάσα, ως κοινωνία».

Το έργο δημιουργήθηκε έπειτα από ανάθεση της Actors Touring Company και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου (Φεστιβάλ Fringe 2013) σε σκηνοθεσία Ράμιν Γκρέι. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό, πρωτοπόρο έργο. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του ακολούθησε διετής περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα ανά την Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Γκρεγκ

Μουσική – Στίχοι: Τζων Μπράουν  

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος  

Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία χορωδιών – Διασκευή μουσικής και στίχων: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης  

Κοστούμια / Υπεύθυνη χορωδιών επί σκηνής: Μαρία Σεσίλ Ιγγλέση

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δημοσθένης Κλημενώφ

Φωτισμοί Α’: Ελίζα Αλεξανδροπούλου  

Ηχοτοπία: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Ηχοληψία / Προσαρμογή Φωτισμών: Γιώργος Χρυσάφης

Πρώτη οργάνωση προγράμματος χορωδιών: Άννα Ευθυμίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κοσμάς Κότσι

Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Με τους Αγλαΐα Παππά και Φοίβο Παπακώστα

Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας

Συμμετέχουν οι χορωδίες:

Μελίφωνο, Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – μαέστρος Αθανασία Κυριακίδου

SONORAE, Χορωδία Μουσικού σχολείου Καλαμάτας – μαέστρος Κατερίνα Τσίτσα

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 21.00

Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 21.00

Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

ticketmaster.gr.