Βαγγέλης Ξυγκώρος: «Όταν λαμβάνονται νέα υγειονομικά μέτρα, να ενεργοποιούνται άμεσα οικονομικά αντίμετρα»

Βαγγέλης Ξυγκώρος: «Όταν λαμβάνονται νέα υγειονομικά μέτρα, να ενεργοποιούνται άμεσα οικονομικά αντίμετρα»

Η επιστροφή όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ο επόμενος πονοκέφαλος των επιχειρήσεων και ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων καθορίζει ποια ποσά, μέχρι πότε και με ποια διαδικασία θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1 έως 7. Παράλληλα, δίνεται παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, για όλες τις ενισχύσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού).

Ερωτώμενος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σχολίασε πως ότι έχει να κάνει με παροχή δόσεων ή εκπτώσεις οφειλών είναι θετικό, όμως υπογράμμισε ότι καμία κανονικότητα δεν έχει επανέλθει για τις επιχειρήσεις, το αντίθετο, και μίλησε αναλυτικά στο «Θ» για μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Νέες επιστρεπτέες
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

-Η αποπληρωμή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις, αντί των 40 που ίσχυε μέχρι τώρα

-Παρέχεται έκπτωση 15% για την εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

-Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο

-Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα της ενίσχυσης.

«Όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες από τη στιγμή που δεν έχουμε βγει από την πανδημία και ήδη έχουμε νέα μέτρα που επηρεάζουν ευθέως την οικονομία, η πρότασή μας ήταν και είναι, το κομμάτι των επιστρεπτέων που θα επιστραφεί στο κράτος, αν δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί, να πάει πίσω χρονικά, τουλάχιστον ένα χρόνο. Συνεχίζουμε να έχουμε σε ένα μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που είχαμε και πέρυσι. Οπότε μαζί με όλα τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε από το προηγούμενο διάστημα, αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Ξυγκώρος για την ανακοίνωση επιστροφής των χρημάτων με τη μορφή των «επιστρεπτέων» και ανέλυσε τι πρέπει να γίνει:

«Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Τα νέα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί, αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και έχουν φέρει επιπλέον πτώση του κύκλου εργασιών κι αυτό έχει αποδειχτεί ήδη. Θα έπρεπε, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκεφτεί νέο κύκλο επιστρεπτέων για τις επιχειρήσεις, γιατί το μείζον είναι μέσα σε αυτή την κρίση να αντέξει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Καμία κανονικότητα
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, είναι βασικό για κάποιους κλάδους, όπως η εστίαση και το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, να προβλεφθεί νέα ρύθμιση για το ενοίκιο τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, όπως και πρόγραμμα επιδότησης και όχι αναστολής των επιταγών που υπάρχουν στην αγορά, καθώς λόγω Χριστουγέννων όλοι έχουν φορτώσει με εμπόρευμα και, τέλος, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το συγκεκριμένο διάστημα.

«Όλα αυτά από το νέο έτος θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία συζήτησης. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν επανέλθει σε καμία κανονικότητα και για όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, πρέπει να προβλεφτεί μια νέα ενιαία ολιστική δόση, με μεγάλο δοσολόγιο. Αυτά είναι πάγια αιτήματα της επιμελητηριακής κοινότητας αν θέλουμε να επανεκκινήσει σωστά η οικονομία όταν τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση και να μην άρχουμε χιλιάδες συναδέλφους μας που θα κλείνουν τις επιχειρήσεις τους».

Οικονομικά αντίμετρα
Επιπλέον, ο κ. Ξυγκώρος τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό και καίριο ζήτημα για την επόμενη ημέρα είναι ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν παρέχει ρευστότητα στην αγορά. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα έχει πρόσβαση περίπου το 15-20% των επιχειρήσεων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει το 85%.

Επίσης, ότι πρέπει να γίνει αναστολή όλων των πτωχευτικών διαδικασιών και κατασχέσεων που «βρίσκονται στον αέρα», καθώς οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες.

«Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αναχαιτίσουν όλο αυτό το κύμα ανατιμήσεων που κτυπάει ευθέως τον επιχειρηματία και το μέσο καταναλωτή. Για παράδειγμα, πρέπει να δούμε την εφαρμογή υπερμειωμένου ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης και επιδότηση ρεύματος ειδικά σε επιχειρήσεις που είναι ενεργοβόρες, για να μπορέσει να σταθεί όρθιο το ελληνικό επιχειρείν.

Αυτά είναι κάποια μέτρα που έχουν προταθεί στην κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο και περιμένουμε απαντήσεις. Όπως ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Πώς να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αν έχουν δεσμευμένους όλους τους λογαριασμούς τους; Εν κατακλείδι, όταν λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα, τα οποία πλήττουν τη λειτουργία της αγοράς, πρέπει άμεσα να ενεργοποιούνται οικονομικά αντίμετρα», κατέληξε ο κ. Ξυγκώρος.

Της Βίκυς Βετουλάκη