21 Δεκεμβρίου: Γιορτή ταινιών μικρού μήκους τη μικρότερη μέρα του χρόνου

21 Δεκεμβρίου: Γιορτή ταινιών μικρού μήκους τη μικρότερη μέρα του χρόνου

Αφορμή για τον εορτασμό των ταινιών μικρού μήκους, με προβολές στον κινηματογράφο, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, είναι σε όλο τον κόσμο το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου). Η εκδήλωση The Shortest Day (Le jour le plus Court) ξεκίνησε στη Γαλλία το 2011 και έκτοτε έχει γίνει παγκόσμια ετήσια παράδοση. Για το λόγο αυτό ονομάζεται Ημέρα Ταινίας Μικρού Μήκους.

Έτσι το Μηνιαίο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας γιορτάζει με μια ειδική εκδήλωση. Σήμερα Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα προβληθεί ένα μέρος των ελληνικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους τα οποία υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για το Δεκέμβριο.

Όπως γίνεται κάθε μήνα, οι θεατές που θα τα παρακολουθήσουν, καλούνται να ψηφίσουν γι’ αυτά που θα προκριθούν στο ετήσιο πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2022 και θα είναι υποψήφια για τα δυο μεγάλα βραβεία κοινού (Ελληνικού και Διεθνούς Ντοκιμαντέρ).
Οι διεθνείς παραγωγές, καθώς και οι ελληνικές που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, θα προβληθούν όπως πάντα το πρώτο Σάββατο του επόμενου μήνα (9 Ιανουαρίου 2022) και οι ψήφοι των θεατών θα συνυπολογιστούν.

Η δε προβολή και η ψηφοφορία των επτά ταινιών, συνολικής διάρκειας δύο ωρών και δέκα λεπτών, θα γίνει σε ειδική προβολή ταυτόχρονα (στις 7.00 μ.μ.) στους δύο χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Αίθουσα προβολών και Cafe), Μπενάκη 11, τηρουμένων των κανόνων και αποστάσεων που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Ταινίες

Watch Your Step: Vatchemanis (Watch Your Step: Βατσιμάνης)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάμπρος
Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ιδιαίτερο και άγνωστο στους περισσότερους επάγγελμα του Βατσιμάνη.


And while they were growing, I felt like I was shrinking (Και ενώ μεγάλωναν, ένιωθα σαν να συρρικνώνομαι)
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Πανούση
Μια αφήγηση που μοιάζει με ημερολόγιο που ακολουθεί τη διαδικασία της φροντίδας και της καλλιέργειας σπόρων, πυροδοτεί συσχετισμούς για το σώμα, το φύλο, το φόβο και στερεότυπα που εκδηλώνονται ως ανασφάλειες και υπαρξιακές αναζητήσεις.

Carols (Κάλαντα)
Σκηνοθεσία: Τζένη Τσιροπούλου
Ο Νίκος δεν έχει τη χαρά της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής, δεν έχει τη χαρά της επαφής. Σπούδασε ιατρική αλλά επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής. Συνομιλεί με τους νεκρούς που εξετάζει και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Το άγχος θανάτου που κουβαλά βαραίνει όλο και περισσότερο όσο εκείνος μεγαλώνει, όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω βρέχει και τα κρεβάτια στο νεκροτομείο είναι γεμάτα. Ο Νίκος αγωνιά. Θα έρθουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα για να μαλακώσει ο θάνατος;

A story in 14 words (Μία ιστορία με 14 λέξεις)
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Στείρου
Μία προσωπική μαρτυρία βίαιης ενηλικίωσης ενός νησιώτη πρόσφυγα του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, δοσμένη μέσα από τα μάτια της κινηματογραφίστριας εγγονής του. Ο Νικόλαος Πλάκας επιβίωσε από ένα ναυάγιο, από τα χαρακώματα των μαχών της Βόρειας Αφρικής και από τις πολιτικές φυλακίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα «σύρματα») της ερήμου, πριν να επιστρέψει για πάντα στο γενέθλιο τόπο του, την Ικαρία.

Rea (Ρέα)  
Σκηνοθεσία: Αρίσταρχος Ζησιμάτος
Αθήνα 2020 H Ρέα και ο Άρης μοιράζονται ένα διαμέρισμα και περνούν μαζί τις μέρες του καθολικού Lockdown    

A Little Story (Μια μικρή Ιστορία)
Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου   
Μια τυχαία συνάντηση, εβδομήντα χρόνια μετά, του Ροβήρου Μανθούλη με τον Ευριπίδη, ένα συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, φέρνει στο φως μια «μικρή» ιστορία. Την τραγική κατάληξη μιας ομάδας νέων που επεδίωξαν να συνεχίσουν τον αγώνα στην Αθήνα ενώ στα βουνά μαίνονταν οι σκληρές μάχες ανάμεσα στο Δημοκρατικό και τον Κυβερνητικό στρατό.    

SKG + Drag = BFE? 
Σκηνοθεσία: Ελευθέριος Χατζηαναστασίου
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει πάνω σε 4 καλλιτέχνες, την Kharma Queen, την Amelie Tea, την Aurora Paola Morado και τον Dr. Oglie Boss, οι οποίοι περιγράφουν το πως είναι να είσαι Drag Queen-King στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.