Η… σιωπή δεν είναι χρυσός για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Η… σιωπή δεν είναι χρυσός για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ευθύνη και αρμοδιότητα να ρωτά για το τι γίνεται στο νοσοκομείο; Αν υπάρχουν, δηλαδή, προβλήματα, πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό ή οτιδήποτε άλλο; Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι θετικές.

Για τη διοικήτρια, όμως, του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, η ενημέρωση από την πλευρά της, προς το Σώμα, για την κατάστασή του δεν είναι “υποχρεωτική”, ενώ οι συχνές ερωτήσεις περιέχουν και σπέρματα “λαϊκισμού”. Ίσως η διοικήτρια θεωρεί ότι δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι που εκθέτει συνεχώς την κυβέρνηση.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Σωφρονάς, σύμβουλος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, ζήτησε να ενημερώσει η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη για την κατάσταση στο νοσοκομείο και επιπλέον να εκδοθεί ψήφισμα από το Σώμα για τη στελέχωσή του με το αναγκαίο ιατρικό και άλλο προσωπικό.

Η Ελένη Αλειφέρη απάντησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι υπερκείμενο όργανο του νοσοκομείου, το οποίο, απεναντίας, έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και ελέγχεται από τις υπηρεσίες της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου.

Κι ενώ από τη μια τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να συζητά για το νοσοκομείο, από την άλλη δήλωσε ευγνωμοσύνη προς το Δήμο, ο οποίος διέθεσε και πρόσφατα χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για το νοσηλευτικό ίδρυμα, παρότι η υγεία δεν είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι αναμφισβήτητα μπορεί ή και έχει υποχρέωση το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει για το νοσοκομείο, εφόσον πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σώμα πάει να υποκαταστήσει άλλη υπηρεσία και Αρχή.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα, που δεν απαντήθηκαν. Επιπλέον, ανέφερε ότι η θνησιμότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid είναι μεγάλη, κάτι που είπε ότι, όπως του έχει μεταφερθεί, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού.

Ο Ελένη Αλειφέρη διέκοψε τον Βασίλη Τζαμουράνη στη συγκεκριμένη αναφορά, ζητώντας του να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται στη ΜΕΘ, υπονοώντας ότι μπορεί να κληθεί από τον αρμόδιο θεσμό να αποδείξει αυτό που είπε, ενώ επανάλαβε ότι είναι αντιπολιτευτικός ο σκοπός της επιδίωξης να γίνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για την κατάσταση στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι και η Κλινική Covid είναι γεμάτη καθώς και η ΜΕΘ Covid, αλλά εξίσου ανησυχητικό, πρόσθεσε, είναι ότι και οι υπόλοιπες Κλινικές είναι “ασφυκτικά γεμάτες”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν στιγμές που κλινικές δε διαθέτουν πια άδεια κρεβάτια για νοσηλεία νέων ασθενών ή που η κατάσταση είναι οριακή.

Επιπλέον, ο κ. Μάκαρης εκτίμησε ότι με τους όρους που προσφέρει η Πολιτεία δεν πρόκειται να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντί με σύμβαση μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Α.Π.