Ηλεκτρονικό ψήφισμα: «Να διασωθεί η μνημειακή Μουριά “Ταμβάκη” στα Φιλιατρά Μεσσηνίας»

Ηλεκτρονικό ψήφισμα: «Να διασωθεί η μνημειακή Μουριά “Ταμβάκη” στα Φιλιατρά Μεσσηνίας»

Ηλεκτρονικό ψήφισμα «Να διασωθεί η μνημειακή Μουριά “Ταμβάκη” στα Φιλιατρά Μεσσηνίας», προς το Δήμο Τριφυλίας, με συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας “Ψηφίσματα Πολιτών” του ιστότοπου Avaaz.org είναι σε εξέλιξη.

Στο ψήφισμα αναγράφεται: «Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της “Αρχαιολογίας”, η αιωνόβια μουριά “Ταμβάκη” που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών αποτελεί σιωπηλό μάρτυρα της ιστορίας του τόπου, καθώς η ηλικία του μνημειακού δέντρου, σύμφωνα με υπολογισμούς, φθάνει τα 300 έτη (η στηθαία περίμετρος του δέντρου ξεπερνά τα 4 μέτρα). Έτσι, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης η μνημειακή μουριά θα ζήσει τις καταστροφές των Τουρκοαιγυπτίων που συντελέστηκαν στην περιοχή, ενώ στις 19 Απριλίου 1829 θα “υποδεχθεί” τα μέλη της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά. Στα μεταεπαναστατικά χρόνια και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα η μνημειακή μουριά θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Φιλιατρά, καθώς κάτω από την πυκνή σκιά της, στο ιστορικό καφενείο “Η Μουριά”, θα βρίσκουν χρόνο για ανάπαυλα και ξεκούραση αγρότες και έμποροι, ενώ τα θέματα γύρω από το προϊόν της σταφίδας θα μονοπωλούν τις συζητήσεις τους (τα Φιλιατρά αποτέλεσαν σημαντικό κέντρο παραγωγής και εμπορίου του εν λόγω προϊόντος). Σήμερα, το μνημειακό δέντρο στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, έχει ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο, που αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα ελευθερίας σε όλη την Πελοπόννησο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχει σημανθεί με επετειακή ετικέτα το σύνολο των δέντρων ελευθερίας του δικτύου, το σχέδιο της οποίας φιλοτέχνησε η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ώστε να αποτελέσουν ενιαίο δίκτυο περιβαλλοντικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το δέντρο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού τοπίου των Φιλιατρών και η πολιτισμική και ιστορική σημασία του είναι τεράστια όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για όλη την Πελοπόννησο. Δυστυχώς αυτό το ιστορικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής ιστορίας, με οριακή πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε να κοπεί. Ζητούμε την αναίρεση αυτής της απόφασης, τη διάσωση του ιστορικού δέντρου, καθώς και την αξιοποίησή του στο πλαίσιο της πολιτισμικής και ιστορικής ανάδειξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Πρωτοβουλία κατοίκων».

Του Ηλία Γιαννόπουλου