Ιστορική στιγμή για την Κεντροαριστερά

Ιστορική στιγμή για την Κεντροαριστερά

Βρισκόμαστε μπροστά σε μιαν ανέλπιστα συναρπαστική ιστορική στιγμή για τη χώρα. Το brand name ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχασε ποτέ την αίγλη του.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια η δυνατότητα αύξησης της επιρροής του είναι πραγματική και καταγράφεται από τις μετρήσεις. Η συγκυρία προσφέρεται για εκλογικές αναδιατάξεις.

Ο χώρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς είχε την τύχη να διαθέτει στο μεγαλύτερο διάστημα της πορείας του ηγέτες των οποίων η συγκρότηση ήταν αναμφισβήτητη.

Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων έβαλε πλάτη και ψυχή για να κρατηθεί όρθια η χώρα. Με τις εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου δίνεται η δυνατότητα να επανασυνδεθεί ο χώρος με αυτή την παράδοση.

Οι κάλπες για την εκλογή της νέας ηγεσίας πρέπει να αναδείξουν τη δημοκρατική παράταξη ως παράταξη της κοινωνίας και όχι ως κόμμα των μηχανισμών.

Γιατί δαιμονοποιούνται οι εικαζόμενες εισροές ψηφοφόρων άλλων κομμάτων; Μήπως γιατί δεν ποδηγετούνται από τους οικείους μηχανισμούς;

Δεν είναι νοητό ούτε ανεκτό ένα τέτοιο κατρακύλισμα της πολιτικής και της δημοκρατίας. Η αφύπνιση παλαιών ψηφοφόρων που έφυγαν είναι όρος επιβίωσης.

Πώς θα διπλασιάσεις τα ποσοστά σου σήμερα και αύριο να γίνεις αξιωματική αντιπολίτευση; Τι λένε οι μηχανισμοί αποκλεισμού;

Όσοι επιχειρούν να εμποδίσουν από τώρα τη μεγάλη συμμετοχή, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Οι δήθεν εξωθεσμικές παρεμβάσεις και κατεστημένα συμφέροντα κινδυνεύουν να δώσουν την εντύπωση ότι ετοιμάζουν ένα αφήγημα αυτοθυματοποίησης για την επόμενη ημέρα. Ένα ξαναμασημένο «μ’ έφαγαν τα συμφέροντα».

Βλέπετε, η κυριαρχία της μετριότητας μηδενίζει τα περιθώρια συνθέσεων και τότε η ρήξη προκύπτει ως «διέξοδος» ενός ΕΓΩ, του οποίου η θέληση ασφυκτιά σ’ ένα «Τώρα».

Από τους έξι υποψηφίους, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, προσερχόμενος στο συλλογικό αγώνα με όπλα τις γνώσεις, την εμπειρία και το ζεστό του χαρακτήρα, δοκιμασμένος με ώριμη κοινοβουλευτική εμπειρία, με πάθος, δράση πάντα με επιχειρήματα, με καθαρό σχέδιο για το κόμμα και τη χώρα και, πάνω απ’ όλα, αληθινός στην επαφή του με τους ανθρώπους. Από τις δημοσκοπήσεις είναι ο υποψήφιος με τις μεγαλύτερες δυνατότητες να ενισχύσει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ. Με τον Ανδρέα ανοίγει η λεωφόρος της επιστροφής.

Του Μιχάλη Σούμπλη