Καλαμάτα: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιπτερά κλείνουν

Καλαμάτα: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιπτερά κλείνουν

Τα τελευταία χρόνια αυτό που παρατηρείται και στην Καλαμάτα είναι πως ολοένα και περισσότερα περίπτερα εξαφανίζονται, ενώ ξεφυτρώνουν συνεχώς αλυσίδες ψιλικατζίδικων.

Αυτή είναι μια (απλουστευμένη) εμπειρική διαπίστωση που γίνεται εύκολα αντιληπτή αν περπατήσουμε στην καρδιά της πόλης ή αν απλώς ανατρέξουμε στις μνήμες που έχουμε από τις γειτονιές μας και τις συγκρίνουμε με το σήμερα.

Για τους περισσότερους, καθοριστικό ρόλο στην πορεία των περιπτέρων παίζει η καθίζηση που καταγράφεται στις πωλήσεις καπνικών προϊόντων, όπως, επίσης, η αλλαγή της ρυθμιστικής αρχής, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ήταν αρμόδιο για τη λειτουργία των περιπτέρων αντικαταστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δημιουργήθηκε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Σήμερα, τα περίπτερα των οποίων λήγουν οι άδειες βγαίνουν σε δημοπρασία από το Δήμο και τα περισσότερα μένουν αδιάθετα, καθώς, αφενός, έχουν μικρό περιθώριο κέρδους και, αφετέρου, είναι δύσκολο και απαιτητικό να κρατηθεί ένα τέτοιο μαγαζί: απαιτείται πολύ πρωινό ξύπνημα, χρειάζονται 3-4 άτομα σε βάρδιες κ.λπ.

Με όρους αγοράς, είναι ασύμφορο. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος του μαρασμού των περιπτέρων, της αισθητής μείωσης του αριθμού τους και της εν γένει απαξίωσής τους.

Πρόχειρα στοιχεία της αγοράς αποδεικνύουν ότι στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχουν κατεβάσει ρολά αρκετά περίπτερα.

Τα παραπάνω ενισχύονται, ακόμα περισσότερο,  από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, για την οικονομική ζημία από την πανδημία στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής (περίπτερα) το έτος 2020, καθώς και την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην παρουσίαση της έρευνας που έγινε διαδικτυακά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε: «Μετά τη μελέτη για τις ζημιές από την πανδημία στον κλάδο της εστίασης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, εκπόνησε ανάλογη μελέτη και για τον κλάδο της Μικρής Λιανικής.

Το γεγονός ότι για το 2020 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου εμφάνισαν μείωση τζίρου περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Τα περίπτερα σιγά σιγά εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν σήμερα συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας.

Ως Επιμελητήριο και, βεβαίως, ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης και η μείωση δημοτικών τελών.

Εμείς, ως ΕΕΑ αλλά και ως ΚΕΕΕ, δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις της μικρής λιανικής, με στόχο να τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Μέτρα
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος είναι η οικονομική στήριξη από το κράτος για τις φορολογικές υποχρεώσεις, η οικονομική στήριξη με νέα κεφάλαια με πηγή χρηματοδότησης εκτός τραπεζικού συστήματος, η μείωση φορολογίας, η επέκταση επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, η επιδότηση προσωπικού, η μη επιστροφή της επιδότησης από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση των δημοτικών τελών, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα έλαβαν μικρότερα ποσοστά.
Α.Π.