Μήνυση και εισαγγελική εντολή παύσης ενεργειών για κοπή της μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη”

Μήνυση και εισαγγελική εντολή  παύσης ενεργειών για κοπή της μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη”

-Χωρίς έγκριση της Α.Ε.Π.Ζ. από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας υπεβλήθη ηλεκτρονικό αίτημα & χορηγήθηκε έγκριση

Δικαστικές διαστάσεις για έρευνα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και αδικημάτων λαμβάνει η απόφαση της διοίκησης Λεβεντάκη στο Δήμο Τριφυλίας για κοπή – εκρίζωση της μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη” στα Φιλιατρά. Όπως έχει αναφερθεί, η απόφαση για κοπή – εκρίζωση της μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη” ελήφθη κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με μόνες θετικές ψήφους των τεσσάρων αντιδημάρχων και σφοδρή αντίδραση των τριών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και ακολούθως η χορήγηση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για κοπή του δέντρου, παρότι η απόφαση της Ε.Π.Ζ. δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή μήνυσης προχθές της γεωπόνου, κατοίκου Φιλιατρών, Ζωής Πετροπούλου, σε ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, αγρονόμο-τοπογράφο και κατά παντός υπευθύνου για παράνομες και τιμωρητέες πράξεις.

Αίτημα – ενημερωτικό υπόμνημα σε Α.Τ. Τριφυλίας και Υπηρεσία Δόμησης
Προχθές Τετάρτη, πριν από την υποβολή μήνυσης, η κα Πετροπούλου απέστειλε αίτημα – ενημερωτικό υπόμνημα προς το Α.Τ. Τριφυλίας και την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Τριφυλίας με θέμα «Σχετικά με λήψη απόφασης κοπής – εκρίζωσης της ιστορικής μουριάς Ταμπάκη στα Φιλιατρά» και σχετικά: α) την αρ. 22/2021 Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Τριφυλίας (ΑΔΑ: 9ΩΖΣΩΗΕ-Ν3Ζ) και β) την από 22-10-2021 Απόφαση Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Πάτρας αρ. πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152 (ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6), στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η με αρ. 22/2021 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου για κοπή – εκρίζωση της μνημειακής «Μουριάς Ταμβάκη» στα Φιλιατρά «είναι παράνομη και καταχρηστική» εξηγώντας τους λόγους του ισχυρισμού της και «Ζητώ την παρέμβασή σας, για τυχόν έκνομες ενέργειες του Δήμου Τριφυλίας και να αποτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση στο δέντρο. Επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Μήνυση
Την Τετάρτη ειδική συνεργάτις του δημάρχου, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, υπέβαλε ηλεκτρονικό αίτημα χορήγησης Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για κοπή του δέντρου της μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη” και το μεσημέρι χορηγήθηκε έγκριση.

Η κα Πετροπούλου, ύστερα από αυτό, υπέβαλε μήνυση κατά της αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού και ειδικής συνεργάτιδας του δημάρχου Τριφυλίας και κατά παντός υπευθύνου.

Στη μήνυση αναγράφεται: «Α. Στις 6/12/2021 συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) του Δήμου Τριφυλίας, όπου πλειοψηφικά έλαβε απόφαση περί κοπής κι εκρίζωσης μιας υπεραιωνόβιας μουριάς ηλικίας περίπου 300 ετών, με τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία για την πόλη των Φιλιατρών, επονομαζόμενης ως και “Μουριάς του Ταμπάκη”.

Η μουριά αυτή φύεται στη νότια πλευρά της Πλατείας στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο “Γ. Σπέντζα”, πλησίον αυτού.

Η αρ. 22/2021 Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι παράνομη και καταχρηστική, για τους κάτωθι λόγους:

1) Το αριθ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152/22.10.2021 έγγραφο με θέμα: Μη έγκριση μελέτης ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ) Δ.Ε Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, το οποίο επισυνάπτω και συγκεκριμένα το σημείο 6, απορρίπτει τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δεντροφύτευσης στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό μνημείο “Γ. ΣΠΕΝΤΖΑ”. Συνεπώς η μουριά Ταμπάκη προστατεύεται από την εν λόγω Απόφαση Υπουργείου Πολιτισμού.

2) Η εισήγηση του γεωπόνου Παρασκευά Μηλιώνη, υπαλλήλου του Δήμου Τριφυλίας και της Διευθύνσεως Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, είναι έωλη και αντιεπιστημονική. Βασίζεται σε μακροσκοπική εξέταση του δέντρου. Οι μυκητολογικές ασθένειες που περιγράφονται (ωίδιο και σκωρίαση) είναι εύκολα ιάσιμες. Η δε συμπτωματολογία είναι συνέπεια της κάκιστης συντήρησης και φροντίδας του δέντρου, από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας. Όσον αφορά στην αναφερόμενη πολυπορίαση (κουφάλιασμα) κορμού, είναι ένα χαρακτηριστικό ιδίωμα των υπεραιωνόβιων δέντρων. Κατά το δικό μου μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα για το δέντρο. Είναι σε καλή κατάσταση με βάση την ηλικία του. Δεν προκύπτουν φυτοϋγειονομικά ζητήματα. Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή της Ε.Π.Ζ. Δήμου Τριφυλίας δεν έχει σε καμία περίπτωση εκτελεστό χαρακτήρα, ήτοι δεν επιφέρει σε καμία περίπτωση αυτοτελώς έννομα αποτελέσματα. Κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, η εκτελεστότητα της διοικητικής πράξης συνίσταται στο ότι η συμπεριφορά που καθορίζει και γενικότερα η ρύθμιση που θεσπίζει είναι υποχρεωτική από την έκδοσή της, χωρίς να χρειάζεται άλλη διαδικασία. Στην περίπτωση της απόφασης αυτής συντρέχουν λόγοι που την καθιστούν παράνομη και καταχρηστική οι οποίοι προ εξετέθησαν.

Επιπλέον δε, η απόφαση της Ε.Π.Ζ., είδος Κανονιστικής Πράξης, δεν έχει κατά νόμο εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και, ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εκτελεστή από το Δήμο Τριφυλίας ή οποιονδήποτε άλλον τυχόν επιχειρήσει να προβεί όλως παρανόμως στην κοπή –εκρίζωση του υπεραιωνόβιου δέντρου. Με βάση τα ανωτέρω πρόκειται για μια διοικητική πράξη πάσχουσα πλήρους ακυρότητας, κατά της οποίας τόσο εγώ όσο και πολλοί συμπολίτες μου θα προσφύγουμε στο Ακυρωτικό Διοικητικό Πρωτοδικείο Τριπόλεως.

Β. Σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2021, και περί 8ης πρωινής ώρας, αντελήφθην ότι μηχανήματα του Δήμου και συγκεκριμένα δυο τσάπες, είχαν σταθμεύσει πλησίον του υπεραιωνόβιου δένδρου, προφανώς με σκοπό να εκριζώσουν αυτό. Περί 12ης μεσημβρινής περίπου εζήτησα ακρόαση από την εισαγγελέα Πλημ/κών Κυπαρισσίας, εις την οποία εξέθεσα προφορικώς όλα τα ανωτέρω, με προφορικής της διάταξη απαγόρευσε την κοπή του ανωτέρω δένδρου. Επιπρόσθετα κατέθεσα στο Α.Τ. Τριφυλίας σχετικό υπόμνημα με το οποίο κατήγγειλα όλα τα ανωτέρω (αντίγραφο του οποίου επικαλούμαι και προσάγω με την παρούσα).

Γ. Με βάση τα ανωτέρω και επειδή οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Τριφυλίας δεν κατόρθωσαν να προβούν στην εκρίζωση του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπευσαν δια της ως άνω μηνυομένης η οποία είναι ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Τριφυλίας, να εκδώσουν ηλεκτρονικά άδεια εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος, με περιγραφόμενο έργο “κοπή δένδρου εντός του ρυμοτομικού σχεδίου Φιλιατρών”.

Η ως άνω μηνυόμενη, τελείως παράνομα αυθαίρετα και καταχρηστικά και κατά παράβαση των καθηκόντων της, εκμεταλλευόμενη την δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης αδείας, όπου κανένας έλεγχος νομιμότητας δε διενεργείται, επέτυχε να εκδώσει τη με αριθμό έγκρισης 333375/2021 άδεια εργασιών μικρής κλίμακος που αφορούσε στην κοπή του εν λόγω δένδρου.

Όπως δε προκύπτει από το κείμενο της επικαλούμενης και προσαγόμενης με την παρούσα έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος, αναφέρει ψευδώς ότι η επίδικη μουριά ανήκει κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητος στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ η αλήθεια είναι ότι το δένδρο αυτό ως κοινόχρηστο ανήκει εις το Ελληνικό Δημόσιο και όχι στο Δήμο Τριφυλίας, ο οποίος υποχρεούται να προστατεύει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και μόνο, αποκρύπτοντας δόλια την ύπαρξη της υπ΄ αριθ. Πρωτ.ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152/22.10.2021 απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (αντίγραφο τα οποίας επικαλούμαι και προσάγω με την παρούσα), με την οποία κρίθηκε ότι δε δύναται ο Δήμος Τριφυλίας να δημιουργήσει χώρο στάθμευσης και δεντροφύτευσης στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό μνημείο “Γ. ΣΠΕΝΤΖΑ”, δηλαδή στο σημείο που ευρίσκεται η επίδικη μουριά που προφανώς αποτελούσε και αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για υλοποίηση της παράνομης πλέον δημιουργίας χώρου στάθμευσης στο χώρο που αυτή είχε την ατυχία να φύεται τα τελευταία τριακόσια χρόνια…

Επειδή οι ανωτέρω συμπεριφορές και πράξεις της μηνυομένης και καταγελλομένης, καθώς και όλων αυτών που συμμετείχαν σε αυτές είναι παράνομες και τιμωρητέες, δια ταύτα και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου αιτούμαι να ασκηθεί κατά της μηνυομένης και κατά παντός υπευθύνου, ποινική δίωξη και να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές και κυρώσεις». Προτείνονται μάρτυρες, ενώ προσάγονται τέσσερα έγγραφα.

Αίτημα στην εισαγγελέα & εισαγγελική εντολή παύσης κάθε ενέργειας
Χθες η κα Πετροπούλου υπέβαλε αίτημα στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, στο οποίο, αφού αναφέρεται σε όσα την ενημέρωσε προχθές και στο αίτημα – ενημερωτικό υπόμνημά της στο Α.Τ. Τριφυλίας, με σκοπό να αποτρέψει την παράνομη κοπή από το Δήμο Τριφυλίας του υπεραιωνόβιου δέντρου, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση έγκρισης για κοπή του δέντρου δια της ειδικής συνεργάτιδος του δημάρχου, αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού, κατά της οποίας, όπως και κατά παντός υπευθύνου, υπέβαλε μήνυση, τονίζοντας ότι η υπ’ αριθμ. 3333/2021 έγκριση είναι απολύτως άκυρη, παραθέτοντας συγκεκριμένους λόγους, αιτούμενη «όπως με την παρέμβασή σας αποτρέψετε την κοπή-εκρίζωση του υπεραιωνόβιου δένδρου».

Με εισαγγελική εντολή στο Α.Τ. Τριφυλίας για ενημέρωση στο Δήμο Τριφυλίας σταμάτησε χθες κάθε ενέργεια του Δήμου περί κοπής της υπεραιωνόβιας μνημειακής “Μουριάς Ταμβάκη” στα Φιλιατρά.