Μνημειακή μουριά “Ταμβάκη”: Καταγγελία στην υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Μνημειακή μουριά “Ταμβάκη”: Καταγγελία στην υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Σε καταγγελία στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου με θέμα «Περί παράνομων εργασιών στην πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών» προέβησαν τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» για την κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για κοπή – εκρίζωση της μνημειακής «Μουριάς Ταμβάκη» στα Φιλιατρά, που ελήφθη με μόνες θετικές ψήφους των τεσσάρων αντιδημάρχων της διοίκησης Λεβεντάκη, Αντωνίου Βλάχου, Δημητρίου Στριμπάκου, Νικολάου Φρούσου και Αλεξάνδρου Κουτρουμπή.

Στην καταγγελία παρατίθεται ως σχετικό η από 22-10-2021 απόφαση της ως άνω Υπηρεσίας: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152 (ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6).

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου με τη με ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6 απόφασή της με θέμα «Μη έγκριση μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)” Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας» απέρριψε τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας στην οποία περιλαμβανόταν η απομάκρυνση της «μουριάς του Ταμβάκη» για δημιουργία πάρκινγκ, με την υπηρεσία να κάνει ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, στην απόρριψη της δημιουργίας πάρκινγκ στο πεζοδρόμιο του διατηρητέου κτηρίου Σπέντζα, όπου και βρίσκεται το υπεραιωνόβιο δέντρο.

«Ειδικότερα, η πρόταση της μελέτης σχετικά με: …6. τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δενδροφύτευσης, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο “Γ. Σπέντζα” (Νότια πλευρά της Πλατείας), απορρίπτεται καθώς διαταράσσεται η ιστορικότητα της πλατείας και δεν αναδεικνύονται τα πέριξ αυτής νεώτερα μνημεία», αναγράφεται στην απόφαση της ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην καταγγελία του συμβούλου Κοινότητας Φιλιατρών με τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», Βασίλη Σπυρόπουλου, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2021, αναγράφεται: «Σας κάνουμε γνωστό ότι ταυτόχρονα με τις χθεσινές παράνομες εργασίες που εκτελούνταν στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, χωρίς την έγκρισή σας, ταυτόχρονα συνεδρίασε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας, όπου πλειοψηφικά έλαβε απόφαση περί κοπής κι εκρίζωσης μιας υπεραιωνόβιας μουριάς ηλικίας περίπου 300 ετών, με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία για την πόλη των Φιλιατρών, επονομαζόμενης ως και “Μουριάς του Ταμπάκη”.

Η μουριά αυτή φύεται στη νότια πλευρά της πλατείας στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο “Γ. Σπέντζα”, πλησίον αυτού. Ήταν ένα εκ των 58 δέντρων που προβλεπόταν η κοπή τους στην απορριπτέα μελέτη “Ανάπλασης Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, εν προκειμένω στο σχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία χώρου στάθμευσης και νέων δενδροφυτεύσεων.

Κατά παράβαση της απόφασής σας παράνομα, ο Δήμος Τριφυλίας καταστρέφει ένα ανυπολόγιστης αξίας δέντρο, προκειμένου να συνεχίσει τμηματικά την εφαρμογή της μελέτης με λόγους ανυπόστατους και ευτελούς σημασίας αιτιάσεις.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω αποφάσεώς σας ζητούμε όπως προχωρήσετε στην προστασία της ιστορικής αυτής μουριάς. Ζητούμε τη λήψη απόφασης ακύρωσης κάθε ενέργειας καταστροφής της από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας. Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Συνημμένα απεστάλη φωτογραφία της “Μουριάς Ταμβάκη” που φέρει ημερομηνία 2/10/2021.