Προσφέρεται ο Δήμος Μεσσήνης για την αξιοποίηση του Αλιευτικού Τουρισμού

Προσφέρεται ο Δήμος Μεσσήνης για  την αξιοποίηση του Αλιευτικού Τουρισμού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την αλιεία στη χώρα μας και στη Μεσόγειο «συμπυκνωμένα», μαζί με μια πρόταση για τη λύση τους, θέτει η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, Ρενάτα Μπριάνο, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αλιευτικό τουρισμό, η οποία και αναφέρει: «Οι μικροί αλιείς, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες πιέσεις. Πολλοί είναι οι λόγοι: η οικονομική συγκυρία, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η μειωμένη γοητεία που ασκεί το επάγγελμα του αλιέα. Πειραματιζόμαστε, λοιπόν, για να βρούμε νέες λύσεις. Μία από αυτές είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις παραδοσιακές κοινότητες που ουσιαστικά εξαρτώνται από την αλιεία».

Μια λύση που μπορεί να αφορά και περιοχές του Δήμου μας και πολίτες που ασχολούνται με την αλιεία, ενώ μπορούν να ανοιχθούν νέοι ορίζοντες σε κατοίκους και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν στη Μεσσήνη, την Ανάληψη, τη Βελίκα, το Πεταλίδι, τους Χράνους, τον Άγιο Ανδρέα, τη Λογγά και τη Νέα Κορώνη.

Αναφέρω όλες αυτές τις περιοχές για να αποδείξω πως ο αλιευτικός τουρισμός αφορά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες (μαζί με τις οικογένειες τους) συμπολίτες μας. Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μια βιώσιμη τεχνική αλιείας και έχει αναδειχθεί σε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, με την οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες παράκτιων σκαφών.

Είναι μια δραστηριότητα που σε περιοχές με αυξημένη επισκέψιμότητα μπορεί να γίνει ελκυστική και να αναδείξει ένα παραθαλάσσιο χωριό, ενώ σίγουρα μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Συνδυάζεται με κρουαζιέρες, αλλά μπορεί να έχει τη μορφή περιήγησης και μαθημάτων αλίευσης, εμπειρία αλιευτική προσαρμοσμένη σε κανόνες και νόμους που καταπολεμούν την υπεραλίευση. Στο Δήμο Μεσσήνης υπάρχουν υποδομές, όπως μικρά λιμάνια και φυσικά δεκάδες καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να υποδεχθούν μεγάλο πλήθος επισκεπτών και φίλων αυτής τη δραστηριότητας.

Επίσης, είναι σημαντικό πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αυτήν την εποχή και ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και μέριμνα από την Περιφέρεια για την ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

Του Γιάννη Λάσκαρη
Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση για το Δήμο Μεσσήνης», γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου