Τριφυλία: Ζητά εξηγήσεις από τον προτεινόμενο ως προσωρινό ανάδοχο οδοποιίας Αετού

Τριφυλία: Ζητά εξηγήσεις από τον προτεινόμενο ως προσωρινό ανάδοχο οδοποιίας Αετού

Εξηγήσεις – πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της προσφοράς του ζητά με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας από τον προτεινόμενο ως προσωρινό ανάδοχο του έργου «Δημοτική Οδοποιία Αετού», ο οποίος προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 36,31% επί του προϋπολογισμού της μελέτης του έργου.

Στην απόφαση της Ο.Ε., που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ψ037ΩΗΕ-0Ι2 και θέμα «Έγκριση Πρακτικού Ι του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού “Δημοτική Οδοποιία Αετού”», αναγράφεται ότι στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Δημήτριος Στριμπάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού η σύνταξη του πρακτικού στις 15/12/2021 και σύμφωνα με αυτό προτείνεται ως προσωρινός ανάδοχος του έργου “Δημοτική Οδοποιία Αετού”» ο οικονομικός φορέας “ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ”, με μέσο ποσοστό έκπτωσης 36,31%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με το από 15/12/2021 έγγραφό της μας εισηγείται, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 88 του Ν.4412/2016, όπως ζητήσουμε από τον οικονομικό φορέα που προτείνεται ως προσωρινός ανάδοχος, εντός ορισμένης προθεσμίας είκοσι (20) ημερών, να δώσει εξηγήσεις-πληροφορίες σχετικά με τις τιμές που προτείνει στην προσφορά του για τις εργασίες του έργου, καθώς η προσφορά του θεωρείται ασυνήθιστα χαμηλή, σε σχέση με τις εργασίες που περιλαμβάνει το εν λόγω έργο. Στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν οι παρεχόμενες πληροφορίες, θα ληφθεί σχετική απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για την αποδοχή ή την απόρριψη της προσφοράς του προτεινόμενου ως προσωρινού μειοδότη.

Θέτω υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά».

Καταληκτικά αναγράφεται ότι η Ο.Ε.: «Αποφασιζει ομοφωνα:

Α. Απορρίπτει τις προσφορές των οικονομικών φορέων “ΤΖΙΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ” και “ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ”, για τους λόγους που αναφέρονται στο από 15/12/2021 Πρακτικό Ι της Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού.

Β. Προσκαλεί τον προτεινόμενο ως προσωρινό μειοδότη, τον οικονομικό φορέα “ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ”, όπως υποβάλλει εξηγήσεις-πληροφορίες για τις τιμές που προτείνει στην οικονομική προσφορά του, για τις εργασίες του έργου και πιο συγκεκριμένα, οι εξηγήσεις-πληροφορίες να αφορούν: α) τα οικονομικά χαρακτηριστικά της μεθόδου κατασκευής. Το κόστος των χρησιμοποιούμενων υλικών σε σχέση με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την ποιότητά τους. Ειδικότερα να ληφθούν υπόψη: 1. Η σχέση αποδοτικότητας – κόστους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, όπως ο κύκλος ζωής των υλικών, η προσαρμογή τους στις τοπικές συνθήκες κ.ά. 2. Οι τυχόν εθνικές διατάξεις που καθορίζουν τιμές σε συγκεκριμένα αγαθά. 3. Οι διατάξεις, εθνικές και κοινοτικές, περιβαλλοντικού δικαίου. Το κόστος εργασίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις κείμενες διατάξεις εργατικού δικαίου (συλλογικές συμβάσεις κ.α.), με προσκόμιση αποδεικτικών συμμόρφωσης σε αυτές καθώς και στις διατάξεις ασφαλιστικού δικαίου. β) τις επιλεγείσες τεχνικές λύσεις ή τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες που διαθέτει ο προσφέρων για την εκτέλεση του έργου. Να παρατίθεται με διεξοδικό τρόπο το “Σχέδιο Υλοποίησης του Αντικειμένου της Σύμβασης” και οι τεχνικές λύσεις που επιλέχθηκαν έτσι ώστε αυτές να αιτιολογούν τη χαμηλή προσφορά.

Επίσης να εξηγείται η ύπαρξη τυχόν εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών που διαθέτει ο προσφέρων για την εκτέλεση του έργου, π.χ. εύκολη πρόσβαση σε υλικά που χαμηλώνει το κόστος, τυχόν ελαχιστοποίηση κόστους μεταφοράς, αποδεδειγμένη εμπειρία σε παρόμοια έργα όπου η επιλεχθείσα λύση συνέτεινε στη μείωση του κόστους και του χρόνου κατασκευής, τυχόν συνθήκες που μειώνουν τα σταθερά ή τα μεταβλητά έξοδα του αναδόχου. γ) την πρωτοτυπία του έργου που προτείνει ο προσφέρων. Σε περίπτωση εφαρμογής πρωτότυπων μεθόδων και πρακτικών στην κατασκευή και τη συνεπαγόμενη δυνατότητα μείωσης του κόστους του έργου, να επεξηγείται σε τι συνίσταται η πρωτοτυπία και η συμβατότητα αυτής με τα τεύχη της σύμβασης και πώς ενσωματώνεται στο σχέδιο υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης.

Οι πληροφορίες – εξηγήσεις του προτεινόμενου προσωρινού μειοδότη θα πρέπει να υποβληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας, κατά ανώτατο όριο είκοσι (20) ημερών, από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης προς αυτόν.

Γ. Οι παρεχόμενες πληροφορίες θα αξιολογηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διενέργειας του εν λόγω Διαγωνισμού και σε συνεννόηση με τον προσφέροντα και έπειτα από γνωμοδότησή τους προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα ληφθεί απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της προσφοράς του οικονομικού φορέα “ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ” και ανάδειξή του ή όχι σε προσωρινό μειοδότη.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 315/2021».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας μόλις τον Ιούνιο, δηλαδή μόλις πριν από 6 μήνες, κατακύρωσε το διαγωνισμό του έργου δημοτικής οδοποιίας Γαργαλιάνων σε ανάδοχο που προσέφερε έκπτωση 31,43% χωρίς να ζητήσει εξηγήσεις-πληροφορίες για τις τιμές. Το ίδιο έπραξε τον ίδιο μήνα για το έργο της δημοτικής οδοποιίας Κυπαρισσίας, όπου ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση 46,03%, με συνέπεια να προκαλούνται εύλογα ερωτήματα…

του Ηλία Γιαννόπουλου