Άλλο ένα χρόνο παράτασης για το my DATA ζητούν τα Επιμελητήρια

Άλλο ένα χρόνο παράτασης για το my DATA ζητούν τα Επιμελητήρια

Παράταση εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων (my DATA) ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Όπως σημειώνουν σε επιστολή που έστειλαν, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων  από την εφαρμογή  των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data). «Εν μέσω πανδημίας, σε μία επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση με τα συνεχή lockdown, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αναβρασμό, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, με το “λουκέτο” να αιωρείται καθημερινά γύρω τους, είναι ανέφικτη η όποια προετοιμασία για ομαλή εφαρμογή και μετάβαση σ’ ένα νέο σύστημα όπως είναι αυτό των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data). Άλλωστε, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία, οι οποίες αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και όχι αυτό το δαιδαλώδες σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε μία χώρα, ανέστειλαν την εφαρμογή του για το 2023 και 2024», τονίζεται στην επιστολή.  

Γι’ αυτό προτείνουν το έτος 2022 να χαρακτηρισθεί ως πιλοτικό και το έτος 2023 υποχρεωτικό, εφόσον όμως έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις και προσαρμογές και μόνο για τα έσοδα.

Παράλληλα, το διάστημα αυτό να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της ΑΑΔΕ για τη νέα αυτή εφαρμογή και να υπάρξει παροχή κινήτρων για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων.