Απάντηση του Δήμου Δυτικής Μάνης στο δημοσίευμα του δημοτικού συμβούλου Αλέξη Ρουτζούνη

Απάντηση του Δήμου Δυτικής Μάνης  στο δημοσίευμα του δημοτικού  συμβούλου Αλέξη Ρουτζούνη

Στον τοπικό Τύπο στις 27 Ιανουαρίου 2022 υπήρξε δημοσίευμα του δημοτικού σύμβουλου Δυτικής Μάνης, Αλέξη Ρουτζούνη, με τίτλο «Ο Δήμος, τα μαντριά και οι στρούγκες».

Στο πλαίσιο της δημοκρατίας υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης, στα όρια όμως της ευπρέπειας, της αλήθειας, της κριτικής των πραγματικών θεμάτων, του σεβασμού των θεσμών και των κανονισμών λειτουργίας τους. Επειδή, όμως, στο κείμενο του παραπάνω δημοτικού συμβούλου ξεπεράστηκαν τα όρια, είμαι υποχρεωμένος ως δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή να δώσω μερικές απαντήσεις και να καλέσω τους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης να παρακολουθήσουν από κοντά κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να διαπιστώσουν από μόνοι τους ποιος έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και ποιος όχι, και ποιος αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ανώτερο τοπικά δημοκρατικό θεσμό και τον κανονισμό του, με τρόπο που θυμίζει χώρους κοινωνικής απαξίωσης.

Το 15ο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιανουαρίου 2022 ήταν «Δέσμευση για ένταξη της πράξης βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, όταν αυτό εκπονηθεί, και έγκριση της σκοπιμότητας της συγκεκριμένης πράξης». Βλέπει κανείς στο θέμα αυτό ψήφιση καμίας κατάστασης με ονόματα κτηνοτρόφων; Μήπως, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή «δεν έμαθε στο σκοτάδι», αλλά άλλος είναι στο σκοτάδι της κατανόησης των θεμάτων;

Το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή ήταν «Αποδοχή των όρων συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, Μέτρο 4, Βελτίωση προσπελασιμότητας υφιστάμενων οδών προς γεωργική γη και κτηνοτροφικές μονάδες». Βλέπει κανείς θέμα ψήφισης κατάστασης κτηνοτρόφων, όπως αναφέρει ο κ. Ρουτζούνης «…επιλεκτική κατάσταση κτηνοτρόφων από χωριό που είχαν δηλωθεί, η οποία κατάσταση δεν ήταν στην εισήγηση του θέματος και είχε ψηφιστεί πριν από λίγες ώρες από την Οικονομική Επιτροπή».

Αν η δημοκρατική ευαισθησία στηρίζεται στο ψέμα, τότε πράγματι εγώ μένω στάσιμος και θέλω επανεξέταση.

Όταν έφτασε στο Δήμο η παραπάνω πρόσκληση, κάλεσα την Τεχνική Υπηρεσία, της έδωσα το κείμενο της Πρόσκλησης με την παράκληση, για να μη χάνουμε χρόνο, να προχωρήσουμε στις διαδικαστικές εγκρίσεις και παράλληλα να ετοιμάζεται μια πρόταση, κυρίως για τους αδικημένους κτηνοτρόφους, αλλά να στηρίζεται στην έρευνα, στις προτάσεις που έχει υποβάλει η Δημοτική Αρχή σε ανάλογες προσκλήσεις, δημοτικά προγράμματα και τοπικές πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή αναφέρθηκε στους σύμβουλους η εντολή που δόθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει τεκμηριωμένη πρόταση προκειμένου να ενταχθεί ο Δήμος με το μέγιστο δυνατό ποσό, και ότι είχαν ετοιμάσει μία προς συζήτηση πρόταση. Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των μειοψηφιών να τους δοθεί αυτή η υπό κατασκευή πρόταση και τους δόθηκε. Αυτό, λοιπόν, είναι έλλειψη διαφάνειας από τη Δημοτική Αρχή, όπως γράφει ο κ. Ρουτζούνης ή αγωνία προσωπική από την απουσία στενού συγγενικού του προσώπου από την κατάσταση, όπως και το δήλωσε αντιδρώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η έρευνά μου, όμως, έδειξε ότι στην περιοχή που υπάρχει η κτηνοτροφική μονάδα του στενού συγγενικού του προσώπου, έχει μπει σε ανάλογη πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος στο Πρόγραμμα «Τρίτσης», 1.000 μέτρα τσιμεντοστρώσεις!

Κανένα άλλο σχόλιο από μένα… αυτό επιβάλλουν οι τίτλοι του κ. Ρουτζούνη στη Δημοτική Αρχή για αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά!

Τέλος, δε γνωρίζω, κε Ρουτζούνη, καμία μορφή δημοκρατικής αντίληψης, το γεγονός να αποκαλεί κανείς «στρούγκα» τους δημότες εκείνους που αποφάσισαν να ψηφίσουν άτομα της αρεσκείας τους και όχι της δικής σας και να τους καταλογίζετε έλλειψη νοημοσύνης.

Πράγματι, είναι δύσκολη η Δημοκρατία, γι’ αυτό καλό θα είναι ένα φροντιστηριακό μάθημα!

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης
Δημήτριος Γιαννημάρας