Επιμελητήρια Πελ/νήσου: Ζητούν μέτρα για τις επιχειρήσεις λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους

Επιμελητήρια Πελ/νήσου: Ζητούν μέτρα για τις επιχειρήσεις λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους ζητά με επιστολή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από τους υπουργούς Ανάπτυξης – Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημειώνουν τα Επιμελητήρια, το τελευταίο χρονικό διάστημα η επιχειρηματικότητα δέχεται καίρια πλήγματα τόσο από την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας όσο και από το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στον ενεργειακό τομέα.

Οικονομική ασφυξία

Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις και στον αγροτικό κόσμο, με ντόμινο ανατιμήσεων σε πρώτες και βοηθητικές ύλες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το κόστος λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων να έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία.

Τα Επιμελητήρια υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σαφέστατα και είναι στη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς όμως δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό και η λήψη επιπλέον μέτρων, ακόμη πιο δραστικών, είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και ο αγροτικός τομέας.

Προτάσεις

Οι προτάσεις που καταθέτουν τα Επιμελητήρια και τα οποία εκτιμούν ότι θα δώσουν ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων είναι:

•Επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος σε ποσοστό 80%

•Δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεων και αγροτών στο τιμολόγιο σταθερής τιμής

•Παράταση αποπληρωμής των λογαριασμών του διαστήματος της ενεργειακής κρίσης για εννέα μήνες από την έκδοσή τους  

•Δυνατότητα άτοκης ρύθμισης των παραπάνω λογαριασμών σε 24 δόσεις

•Επιδότηση των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη στο 100% και επαναφορά αυτών στην πρότερη κατάσταση μετά τη λήξη της ενεργειακής κρίσης.

«Στόχος όλων μας είναι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές, διατηρώντας ταυτόχρονα και τις πολύτιμες θέσεις εργασίας», καταλήγει η επιστολή των Επιμελητηρίων στους δύο υπουργούς.