Γιατροί, φαρμακοποιοί και επιχειρηματίες στη Μεσσηνία θύματα απατεώνων

Γιατροί, φαρμακοποιοί και επιχειρηματίες στη Μεσσηνία θύματα απατεώνων

Στο μάτι των απατεώνων έχουν μπει Μεσσήνιοι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης, με τις τεχνικές τους πλέον να βασίζονται στον αιφνιδιασμό και στην καλή γνώση λεπτομερειών που θα πείσουν γρήγορα τα θύματά τους.

Τον τελευταίο μήνα δύο γιατροί κι ένας φαρμακοποιός στη Μεσσηνία έχασαν χρήματα από λογαριασμό τους, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που οι απατεώνες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ονόματα συνεργατών των επιχειρηματιών (λογιστών, δικηγόρων, προμηθευτών κ.λπ.), προκειμένου να πείσουν για την αλήθεια των λεγομένων τους.

Από την Αστυνομία τονίζεται ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην παρέχουν προσωπικά τους στοιχεία μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων, να σταματούν ό,τι κάνουν και να σκέφτονται με ηρεμία τι είναι αυτό που τους ζητά επίμονα κάποιος να κάνει μέσω τηλεφώνου ή  email. Παράλληλα, να καταγγέλλουν ακόμα και τις απόπειρες που μπορεί να γίνεται από επιτήδειους, ενώ τέτοια περιστατικά μπορούν να τα αναφέρουν στον αξιωματικό υπηρεσίας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, στο τηλέφωνο 27210-44644.

Εξαπάτησαν γιατρούς και φαρμακοποιούς
Τον τελευταίο μήνα στη Μεσσηνία έχουν εξαπατηθεί, αποσπώντας τους σημαντικά χρηματικά ποσά, δύο γιατροί κι ένας φαρμακοποιός.

Στις περιπτώσεις που αφορούν στους γιατρούς, άγνωστοι τους τηλεφώνησαν και τους ενημέρωσαν ότι συγγενικά τους πρόσωπα θέλουν να τους επισκεφθούν. Με το πρόσχημα, όμως, ότι θέλουν να προπληρώσουν την επίσκεψη, κατάφεραν να αποσπάσουν από τους γιατρούς τους κωδικούς των ηλεκτρονικών τους τραπεζικών λογαριασμών. Σύντομα δε, οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι έχασαν μερικές χιλιάδες ευρώ. Οι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν εντοπισθεί ακόμα.

Αντίθετα, στην περίπτωση εξαπάτησης φαρμακοποιού οι δράστες της απάτης, εντοπίσθηκαν στη… Ζάκυνθο. Πάλι με πρόφαση την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών απέσπασαν τους προσωπικούς κωδικούς e-banking και αφαίρεσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό της κοντά στα 3.000 ευρώ.

Τη στήνουν έξω από γραφεία
Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί περιστατικά με απατεώνες να έχουν αποθρασυνθεί και να τη στήνουν ακόμα κι έξω από γραφεία με τα οποία συνεργάζονται επαγγελματίες.

Όπως μας περιέγραψε ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, έχει παρατηρηθεί κάποιοι να παρατηρούν ποιοι μπαίνουν ως πελάτες, για παράδειγμα, σε λογιστικά γραφεία. Όταν φεύγει ο πελάτης, τον ακολουθούν και διαπιστώνουν ακριβώς τι επιχείρηση έχει και πώς τον λένε.

Στη συνέχεια τον καλούν στο τηλέφωνο και προσποιούνται υπάλληλο του λογιστικού του γραφείου (αναφέροντας πάντοτε και το όνομα για να είναι πιο πειστικοί), λέγοντας ότι τώρα που ήταν εκεί ξέχασαν να του πουν ότι έχει επιστροφή φόρου. Έτσι, του ζητούν αρχικά τον τραπεζικό λογαριασμό. Όταν τους το δώσει, προσποιούνται ότι κάτι συμβαίνει και δεν μπορούν να κάνουν τη μεταφορά των χρημάτων. Έτσι περνούν στο επόμενο στάδιο, ζητώντας τους κωδικούς του e-banking.

«Δυστυχώς, έχουμε ακούσει πολλά και ο κόσμος πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός. Μία επιχειρηματίας εξαπατήθηκε με αυτό τον τρόπο και της πήραν 200 ευρώ, ενώ μια Κυριακή που ήταν ανοικτά τα καταστήματα, δέχτηκα τηλεφώνημα από πελάτη μας, τον οποίο είχαν καλέσει, δήθεν, από το γραφείο μου, το οποίο φυσικά ήταν κλειστό. Ως γραφείο, πάντως, στείλαμε ενημερωτικό email σε όλους τους πελάτες μας ότι δεν πρόκειται ποτέ να τους ζητήσουμε κωδικούς λογαριασμού, ενώ ακόμα και τον αριθμό λογαριασμού θα δίνουν μόνο σε μένα και δια ζώσης», κατέληξε ο κ. Κρανιώτης.

Να καταγγέλλονται και οι απόπειρες
Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι απόπειρες να μην καταγγέλλονται και τα θύματα να απευθύνονται στην Αστυνομία, όταν χάνουν χρήματα. Ωστόσο, πρέπει όλες οι περιπτώσεις να αναφέρονται, διότι μπορεί σε όσα τους έχουν πει να υπάρχει μια πληροφορία που θα είναι χρήσιμη για τις έρευνες της Αστυνομίας.

Εκείνο, όμως, που συστήνουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, είναι να μη βιαζόμαστε όταν επικοινωνούν άγνωστοι και μας ζητούν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς. Όση δουλειά και να έχουμε, να σταματάμε για λίγο και να ακούμε με προσοχή τι μας ζητάνε, πριν ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους βιαστικά και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Της Βίκυς Βετουλάκη