MyDATA: Τελειώνουν τα ψέματα τον Απρίλιο…

MyDATA: Τελειώνουν τα ψέματα τον Απρίλιο…

Ποινολόγιο για τους παραβάτες των ηλεκτρονικών βιβλίων

Τελικά, όπως αναμενόταν, ορίζονται πρόστιμα και κυρώσεις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δε θα τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και, επομένως, δε θα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA τα στοιχεία για τα τιμολόγια που θα εκδίδουν. 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΙΟ…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη σχετική διάταξη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μήνα στη Βουλή. Ωστόσο, τα πρόστιμα κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλλονται μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών καθιστά τα ηλεκτρονικά βιβλία υποχρεωτικά για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. 

Μάλιστα, οι υπόχρεοι θα πρέπει μέχρι τέλη Μαρτίου να “ανεβάσουν” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει από το 2021.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ… ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ
Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να αναρτούν τα στοιχεία από τιμολόγιά τους, βάσει των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι και σήμερα είναι το «ποινολόγιο» για τους απείθαρχους, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, με τους περισσότερους να περιμένουν την «τελευταία στιγμή» πριν από το πρόστιμο, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η αναδρομική επιβολή προστίμων και έχοντας και το ελαφρυντικό ότι μέχρι και το τέλος του 2021 και οι εκπεμπόμενες πληροφορίες ήταν ασαφείς και συγκεχυμένες.

Τώρα, όταν θα εκδοθεί η σχετική απόφαση περί ποινολογίου μη τήρησης των MyData, τα πράγματα θα αλλάξουν, αφού και τα πρόστιμα θα είναι πια γεγονός. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΠΑ – ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΠΑ
Τα περισσότερα προβλήματα (προβλήματα εφαρμογής δεν έχουν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ – Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχουν επιλυθεί και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για εφαρμογή των ΜyData, που θα οδηγήσει στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών, κυρίως του ΦΠΑ, όπου η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. 

Σε δεύτερη φάση η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myDATA. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Παράλληλα, θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ
Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέες ταμειακές που θα μπορούν να συνδεθούν online με την εφορία. 

Η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε απαραίτητη λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας όσο και για να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές που πρέπει να αντικατασταθούν. Η απόφαση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας, ενώ με την ίδια απόφαση παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ – ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ: 500ΣΑΡΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟ
Από την 1η Απριλίου 2022, εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, “όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δε λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο”.

Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευσή της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγξουν με το QR code εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021 στο ΦΕΚ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται «εισήγηση επιχειρησιακής αξιοποίησης των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤAXISNET 
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλάζει και τους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι πλέον θα είναι άμεσοι, αυτόματοι και ηλεκτρονικοί. 

Οι επιχειρήσεις, δηλαδή, που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούν τα MyData, θα τελούν πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των φορολογικών ελεγκτικών αρχών, αφού κάθε τους κίνηση θα παρακολουθείται από το Taxisnet.

Φυσικά, αυτό ισχύει για τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο MyData. Δηλαδή, αν δεν εκδοθεί μια απόδειξη για την πώληση ενός αγαθού ή για την παροχή υπηρεσίας, δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού από τον ηλεκτρονικό έλεγχο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ
Ωστόσο, όταν σε μία επιχείρηση διαπιστώνεται απότομη κάμψη του δηλωθέντος τζίρου με βάση τα διαβιβασθέντα στοιχεία, τότε θα δίνεται εντολή για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, για να διαπιστωθεί η αιτία.

Αυτό γινόταν και τώρα, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Η πτώση του τζίρου γινόταν αντιληπτή με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ή με τις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και κατόπιν δινόταν εντολή ελέγχου.

Με τα MyData η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο θα είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με εγκυκλίους της ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία, η τήρηση ασφαλούς αρχείου και η διασφάλιση της αποτροπής διορθώσεων στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη «μερίδα» του υπόχρεου που τηρείται στην εφαρμογή myData.

ΕΜΜΕΣΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Επίσης, αναμένεται να καθοριστούν οι όροι και οι διαδικασίες για τον έμμεσο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Άλλωστε, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των online ταμειακών μηχανών θα πραγματοποιείται η διαβίβαση των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (onebyone), μέσα από τα οποία τα προσδοκώμενα οφέλη για την ΑΑΔΕ θα είναι:

-Η αυτοματοποίηση, η τυποποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων

-Η βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο

-Η απλούστευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος