Οι ορέξεις των εργολάβων… ζαλίζουν το Δήμο Καλαμάτας

Οι ορέξεις των εργολάβων…  ζαλίζουν το Δήμο Καλαμάτας

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος “Επί  ενστάσεως  αναδόχου  κατά  απόφασης  έκπτωσης –χορήγησης παράτασης προθεσμίας για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Καλαμάτας»”, καταδείχτηκε για πολλοστή φορά ότι οι Δημοτικές Αρχές είναι… έρμαιο των εκάστοτε εργολάβων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση δημοτικών έργων.

Επίσης, αποδείχτηκε ότι, αν θέλει η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το πρόγραμμα παρεμβάσεών της στην Καλαμάτα, αλλά και στις Κοινότητες, θα πρέπει να φανεί ανυποχώρητη στην τήρηση των χρονικών προθεσμιών, με τα όσα “όπλα” της δίνει η νομοθεσία, γιατί κινδυνεύουμε να δούμε πολλά “γεφύρια της Άρτας”.

Το συγκεκριμένο έργο με έκπτωση 56,20% έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος, για να διευκολυνθούν οι πολίτες- αγρότες στην ελαιοσυγκομιδή.

Η περίοδος ολοκληρώθηκε, το έργο δεν υλοποιήθηκε, κι ενώ η Τεχνική Υπηρεσία αποφάσισε την έκπτωση του εργολάβου, η Οικονομική Επιτροπή, τα μέλη της πλειοψηφίας, αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, διότι ο εργολάβος έδειξε… διάθεση να το ολοκληρώσει!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλο, η όλη διαδικασία “ευτελίζει” το Δήμο Καλαμάτας και τις υπηρεσίες του. Οι όποιες συζητήσεις με τον εργολάβο θα έπρεπε να έχουν γίνει χρονικά πριν η Τεχνική Υπηρεσία αποφασίσει την έκπτωσή του. Από τη στιγμή που υπήρξε απόφαση, θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει μέχρι το τέλος και να επιμείνει στην έκπτωσή του. Η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ο Δήμος είναι ευάλωτος στις ορέξεις του κάθε εργολάβου.

«Λυπάμαι για τη διαχείριση του θέματος, αφού, εκτός όλων των άλλων, το έργο θα κοστίσει πλέον ακριβότερα στο Δήμο Καλαμάτας, και ωφελούμενος θα είναι μόνο ο ανάδοχος», συμπλήρωσε στην παρέμβασή του. Επίσης, «με τη συγκεκριμένη στάση η Δημοτική Αρχή… ανοίγει την όρεξη και σε άλλους εργολάβους να πράξουν τα ίδια», σχολίασε. 

Στο σημείο αυτό ο προεδρεύων της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, τόνισε ότι «το μόνο που συνέβη είναι ότι άλλαξαν οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες και η Δημοτική Αρχή δεν έχει στόχο να… τσαλακώσει τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά να συνεργαστεί αρμονικά μαζί τους. Δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο είναι εναντίον των Δήμων».

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, σχολίασε ότι επρόκειτο περί ενός έργου ρουτίνας, αφού εκτελούνται κάθε χρόνο συντηρήσεις αγροτικών δρόμων και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε ο Δήμος Καλαμάτας να είχε φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό.

Το συγκεκριμένο έργο για τον κ. Τζαμουράνη αποδεικνύει την αδυναμία διαχείρισης των έργων από πλευράς Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωσή τους και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, Δημήτρης Λιάππας. Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή έπρεπε να επιμείνει στην έκπτωση του ανάδοχου, στέλνοντας κι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους υπόλοιπους εργολάβους που υλοποιούν ή πρόκειται να ξεκινήσουν μεγαλύτερα έργα. «Τώρα το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως μπορούν να… χορέψουν το Δήμο όπως θέλουν”, επισήμανε.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης στη δική του τοποθέτηση σχολίασε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή μπορεί και να σχεδιάζει και πολύ περισσότερο να υλοποιεί έργα προς όφελος των δημοτών. Πρόσθεσε, όμως, ότι η καλή ή κακή εξέλιξη ενός έργου είναι θέμα πολυπαραγοντικό, με την πανδημία να έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.    
Α.Π.