Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ελληνισμός αυτόχειρα θύματα γεωπολιτικής δίνης

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ελληνισμός αυτόχειρα  θύματα γεωπολιτικής δίνης

Διαβάζουμε ότι με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καταδίκασε την «αντικανονική και αντιεκκλησιαστική εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας» αναφορικά με την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχίες στην Αφρική.

Η Αλεξάνδρεια κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα και το Πατριαρχείο Ρωσίας για “αήθη εισβολή” που εφάρμοσε “αιφνιδιαστικά”, μέσα από την οποία η Μόσχα επιχειρεί “εξαγορά ιθαγενών Κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας” στο πλαίσιο “διεκδίκησης παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας”.

Για όλο αυτό το θέμα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναμένεται να αποστείλει άμεσα επιστολές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κι εδώ φθάσαμε στο κομβικό σημείο.

Αρχικά το Πατριαρχείο Μόσχας δεν ενήργησε ξαφνικά, κι αυτό γιατί είχε προηγηθεί το Ορθόδοξο Σχίσμα Κωνσταντινούπολης – Μόσχας από το φθινόπωρο του 2018, όταν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε κάθε επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με αφορμή τη χορήγηση καθεστώτος αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θέλησε με αυτό τον τρόπο να πουλήσει εκδούλευση στους Αμερικανούς και να αποφύγει τις κυρώσεις για τους S-400 και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, αναγνώρισε ως Αυτοκέφαλη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος απείλησε με οριστικό και ολοκληρωτικό Σχίσμα, ενώ αμφισβήτησε τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το Σχίσμα αποτελεί μέρος μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης που περιλαμβάνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, τη στρατιωτική παρέμβασή της στην Ουκρανία και την επιθυμία της τελευταίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, χαρακτηρίζοντάς το ως «τουρκική ενορία», υποστηρίζοντας ότι «θέλει να υποτάξει την ουκρανική Εκκλησία», ενώ ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε τον Ιανουάριο του 2019 ότι η ανακοίνωση της Αυτοκεφαλίας για μια ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σηματοδοτεί ένα ιστορικό επίτευγμα.

Έτσι φθάσαμε στην ίδρυση Εξαρχίας στην Αλεξάνδρεια και ίσως ακολουθήσει και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η επόμενη κίνηση του Πούτιν, αν και μπορεί να ηχήσει ως ακραία, θα είναι η ίδρυση Εξαρχίας στην Κωνσταντινούπολη που θα αμφισβητήσει ευθέως την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ηγέτες στον κόσμο, θέση που κρατούν οι προκάτοχοί του συνεχόμενα και χωρίς διακοπή για πάνω από 1.700 χρόνια. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά χαρτιά στην παγκόσμια κατανομή εξουσίας, επιρροής και κατασκευής γνώμης. Είναι ελληνικό Πατριαρχείο που προασπίζεται τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, ήταν εν γνώσει της τότε ελληνικής κυβέρνησης, που δεν είχε λάβει καμία πρόνοια, καθώς θα χαθούν εστίες που επί αιώνες αποτελούσαν σφαίρες επιρροής και βραχίονες εξωτερικής πολιτικής.

Εξ ου και ο πάγος στον οποίο μας έχει βάλει η Ρωσία μετά το Σχίσμα. Όταν έχεις απέναντί σου τη μεγαλύτερη αλεπού της σύγχρονης πολιτικής, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχεις δικαίωμα να διακυβεύεις τα εθνικά συμφέροντα χιλιετιών με τόση ελαφρότητα. Θα το πληρώσεις. Και ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

ΕΡΚΟΣ ΟΔΟΝΤΩΝ
του Δημήτρη Γιατράκου