Συνταξιούχοι Μεσσηνίας: Διαμαρτυρία χθες και σήμερα έξω από τα γραφεία ΕΦΚΑ

Συνταξιούχοι Μεσσηνίας: Διαμαρτυρία χθες και σήμερα έξω από τα γραφεία ΕΦΚΑ

Διαμαρτυρία χθες έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλαμάτα

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιούχων Καλαμάτας πραγματοποίησε χθες διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλαμάτα, διεκδικώντας:

«A) Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος που εκδόθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενεργοποιεί για πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δύο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος  του υπουργείου Εργασίας εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και  του ν.4670/20 (Βρούτση).

Συγκεκριμένα, η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση, προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα από τη δικαιούμενη “Εθνική Σύνταξη”. Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση “βγαίνει στα κεραμίδια” για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει.

B) Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020-2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του Λαού:

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους:

·με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων στις βιομηχανικές ζώνες Μεσσήνης και Μελιγαλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις του νομού (super market, εμπορικά, Δήμοι κ.ο.κ.) με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ

·με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζομένους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία

·με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, με άμεση καμπάνια ειδικών στους χώρους εργασίας, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, υπομονή και επιμονή, να δώσουμε τη μάχη της κάλυψης των ανασφαλειών, επίλυσης αποριών, να κερδηθεί η μάχη να πειστούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του Νοσοκομείου Καλαμάτας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, με νέες ΜΕΘ.

·Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Είναι πρόκληση μεγάλο γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο του νομού να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί πάνω στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

·Να ξεπαγώσουν τώρα όλα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.

5. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες».


Διαμαρρυρία Συνταξιούχων Τριφυλίας, σήμερα, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ Κυπαρισσίας

Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας καλεί όλες και όλους τους συνταξιούχους σήμερα Τετάρτη, 12 Γενάρη, στις 11.00 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας σε ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) Κυπαρισσίας.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναγράφεται μεταξύ άλλων: «Οι συνταξιούχοι της χώρας μας για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16(Κατρούγκαλου) και ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δύο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας.

[…] Παράλληλα, η γενική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων. Η  Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας καταδικάζει αυτές τις πολιτικές στο σύνολό τους και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διαλέγει δημίους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων (ανεξάρτητα από το πώς αυτά αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά). Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα  με τον αγώνα μιας ζωής.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές, η απάντηση δε θα είναι άλλη από τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας καλεί τις συναδέλφισσες και συναδέλφους συνταξιούχους την Τετάρτη 12 Γενάρη και ώρα 11.00 στο ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) Κυπαρισσίας σε παράσταση διαμαρτυρίας».