Τζάνε – Καλαμάκι: Οδεύουμε προς επίλυση λέει η Περιφέρεια

Τζάνε – Καλαμάκι: Οδεύουμε  προς επίλυση λέει η Περιφέρεια

«Οδεύουμε προς επίλυση του θέματος αυτού, αλλά με αιμορραγία, διότι περί αυτού πρόκειται, όταν μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ για 9 χιλιόμετρα».

Αυτό τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όταν ρωτήθηκε για το τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, συμπληρώνοντας πως το εν λόγω ποσό θα καλυφθεί από την κυβέρνηση.

«Εξωπραγματικά πράγματα»
Αρχικά ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι η παράταξή του είναι Περιφερειακή Αρχή δύο χρόνια και κάτι, ενώ το Τζάνε – Καλαμάκι είναι ένα έργο το οποίο μελετήθηκε το 2008. «Το έργο είχε τα βήματα τα οποία είχε μέχρι το 2019 που ήρθαμε εμείς και βρήκαμε μία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2018, με το έργο να έχει συγκεκριμένη όδευση. Και ξαφνικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ είπαν ότι κάναμε λάθος την όδευση και χρειάζεται μιαν άλλη. Και για να κάνουμε αυτή την άλλη όδευση χρειάζονται 18.800.000 ευρώ. Δηλαδή, για ένα έργο 9 χιλιομέτρων θα δοθούν 43 εκατομμύρια ευρώ. Έχω πει πολλές φορές ότι όλα αυτά είναι εξωπραγματικά. Δεν μπορεί να μην υπολογίζονται τα χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές. Όταν, όμως, προκύψουν, τότε το κάνει. Τι θα πει: “Κάναμε λάθος το 2018 και τώρα πάμε πάλι από την αρχή”. Τέλος πάντων, έγινε μία προσπάθεια και η κυβέρνηση θα καταβάλει αυτά τα χρήματα. Η Περιφέρεια δεν έχει αυτά τα χρήματα να τα καταβάλλει και δεν ευθύνεται για να τα καταβάλλει. Θα καταβληθούν μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και γι’ αυτό έγινε σύσκεψη στην Αθήνα, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη. Τους ευχαριστώ, και το υπουργείο Υποδομών και ιδιαίτερα την υπουργό Πολιτισμού, διότι πράγματι υπάρχουν ευθύνες για το ΚΑΣ, και για την παρέμβασή τους να καλύψει το συγκεκριμένο θέμα οικονομικά το υπουργείο Ανάπτυξης, διαφορετικά το έργο είναι ανολοκλήρωτο.

Θα έρθουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι πρόστιμα; Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Δεν μπορούμε  να παίζουμε με αυτά τα θέματα. Εν πάση περιπτώσει, φρονώ ότι πάμε σε μία κατεύθυνση επίλυσης του θέματος αυτού, αλλά με αιμορραγία, διότι περί αυτού πρόκειται όταν μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ για 9 χιλιόμετρα», σχολίασε ο κ. Νίκας.

Σε σύγκριση δε με το οδικό έργο που αφορά στην παράκαμψη της Γιάλοβας, το οποίο επίσης είναι περίπου 9 χλμ. με προϋπολογισμό 45 εκατομμύρια, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό και πως κατά τη δημοπράτηση πιθανότητα το ποσό θα μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Μάλιστα, είπε ότι το εν λόγω έργο πρέπει να θεωρείται ενταγμένο, ενώ το πρόβλημα με τη Γιάλοβα είναι τα ασταθή εδάφη, που παρουσιάζουν ερπυσμό.

Της Βίκυς Βετουλάκη