Ξανθός για νοσοκομείο Κυπαρισσίας: «Μάχιμο το νοσοκομείο με τους λίγους που έχουν μείνει, παράγει έργο και είναι αποδεκτό από την κοινωνία»

Ξανθός για νοσοκομείο Κυπαρισσίας: «Μάχιμο το νοσοκομείο με τους λίγους που έχουν μείνει, παράγει έργο και είναι αποδεκτό από την κοινωνία»

«Το συμπέρασμα είναι το εξής: Έχουμε ένα νοσοκομείο που είναι μάχιμο, παράγει έργο και είναι αποδεκτό από την κοινωνία, υπάρχει αναγνώριση και στήριξη, αλλά θέλει επιπλέον και στοχευμένη αναβάθμιση – ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε χθες ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον αναπληρωτή διοικητή της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Δημήτριο Λαμπρόπουλο, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο μαζί με το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Χαρίτση, κι αφού είχε μιλήσει με σύλλογο εργαζομένων, ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Λαμπρόπουλος ενημέρωσε για την ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και τις γενναίες χρηματοδοτήσεις από την 6η ΥΠΕ με το ενδιαφέρον του διοικητή της Γιάννη Καρβέλη, καθώς και για τις προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό που είναι σε εξέλιξη και αυτές που εκκρεμούν.

Οι κύριοι Ξανθός και Χαρίτσης έγιναν θερμά δεκτοί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και ακολούθως, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, ενώ είδαν από κοντά τη διαδικασία εμβολιασμού στο εμβολιαστικό κέντρο, καθώς και τη διαδικασία των τεστ του ΕΟΔΥ.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων τούς έγινε ενημέρωση για προβλήματα και ελλείψεις, αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας του νοσοκομείου και των κλινικών του.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Ξένια Στρατικοπούλου, καθώς και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, αναφέρθηκαν στις ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, επισημαίνοντας πως λήγουν προσεχώς συμβάσεις, στις μετακινήσεις γιατρών από Κυπαρισσία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφήνοντας ακάλυπτο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, και στην έλλειψη κινήτρων για να πάνε γιατροί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από προκηρύξεις.

Επίσης μίλησαν για σοβαρά προβλήματα, όπως ότι η Παθολογική Κλινική έχει μείνει μόνο με ένα γιατρό και πως το ΤΕΠ καλύπτεται μόνο με αγροτικούς γιατρούς.

Ο δε τομεάρχης του Παθολογικού Τομέα, διευθυντής Παιδιατρικής, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, στάθηκε στην έλλειψη γιατρών στο συγκεκριμένο τομέα και την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Ακολούθως στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή συζήτησαν διεξοδικά για την υφιστάμενη κατάσταση και τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου, τις ελλείψεις, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για την ενίσχυση, ανάπτυξη και αναβάθμισή του. Σε δήλωσή του ο κ. Ξανθός, για την περιοδεία του μαζί με τον κ. Χαρίτση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δομές Υγείας της Μεσσηνίας ξεκινώντας από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σημείωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα των προβλημάτων και των δυσκολιών και των ακάλυπτων αναγκών που υπάρχουν σήμερα, μέσα σε περίοδο πανδημίας, σ’ αυτές τις δομές, να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με το προσωπικό το οποίο δίνει μια πολύ σημαντική μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, δυστυχώς με λιγότερες δυνάμεις αυτή την περίοδο, γιατί υπάρχει προσωπικό το οποίο έχει αποχωρήσει χωρίς να αντικατασταθεί, χωρίς να στηριχθούν οι δημόσιες δομές. Θεωρώ ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή του χάρτη υγείας στη χώρα δεν πρέπει να έχει ως στόχο το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων ή την περιστολή των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχει το ΕΣΥ.

Στόχος πρέπει να είναι η συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα με καλύτερη αξιοποίηση και στοχευμένη στήριξη κι ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών. Το στοίχημα της πανδημίας είναι η επένδυση στα δημόσια συστήματα Υγείας και η στήριξη και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Αυτό το στοίχημα, δυστυχώς, η κυβέρνηση δε θέλησε ποτέ να το βάλει μπροστά. Ίσα ίσα η λογική της ήταν “να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, να είναι μια σύντομη παρένθεση, για να επαναφέρουμε το βασικό σενάριο” δηλαδή, που ήταν πάντα στο πρόγραμμά της, και ήταν η εκχώρηση τμημάτων του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα».

Για τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας συγκεκριμένα τόνισε: «Η εικόνα από το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας είναι ότι είναι ένα αξιόμαχο ίδρυμα νοσηλευτικό, το οποίο με το ανθρώπινο δυναμικό, το λιγοστό σε ορισμένες κρίσιμες τουλάχιστον ειδικότητες που διαθέτει, εξακολουθεί να συμβάλει στην αξιόπιστη παροχή φροντίδας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής και τους επισκέπτες ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Χρειάζεται στήριξη αυτό το νοσοκομείο και όχι, προφανώς, απαξίωση και υποβάθμιση».

Του Ηλία Γιαννόπουλου