Άγιος Χαράλαμπος Φιλιατρών: Χωρίς λιτανεία αλλά με εμποροπανήγυρη φέτος η γιορτή

Άγιος Χαράλαμπος Φιλιατρών: Χωρίς λιτανεία αλλά με εμποροπανήγυρη φέτος η γιορτή

Με ευλάβεια και λαμπρότητα θα τιμηθεί και φέτος ο πολιούχος και προστάτης των Φιλιατρών, Άγιος Χαράλαμπος, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου. Για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού δε θα πραγματοποιηθεί, και κατά το φετινό εορτασμό, λιτάνευση της Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, φέτος θα διεξαχθεί η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. Τριφυλίας ενέκρινε τη σχετική υπ’ αριθ. 4/2022 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την τέλεση της εμποροπανήγυρης στα Φιλιατρά, διάρκειας επτά (7) συναπτών ημερών, δηλαδή με έναρξη λειτουργίας από την Τρίτη 8 και λήξη τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας συμμετοχής στην εν λόγω εμποροπανήγυρη ορίζεται η σημερινή μέρα, 4/2, και ώρα 14.00. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής της αξίας της παραχωρηθείσας θέσεως ορίζεται η 7η/2/2022. Οι χώροι λειτουργίας της εμποροπανήγυρης ορίζονται οι δρόμοι (σύμφωνα με το χάρτη της ΔΟΥ) ως εξής: Η είσοδος και διέλευση του κοινού στην εμποροπανήγυρη θα είναι μονής κατευθύνσεως, με είσοδο της εμποροπανήγυρης εις την οδό Νικολάου Σπέντζα, στη συμβολή της με την Χριστιανουπόλεως Εθνομάρτυρος και έξοδος στη συμβολή της με την οδό Γεωργίου Λουπινά (κατεύθυνση από το τέλος του πεζόδρομου προς την εκκλησία) και στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, με είσοδο από τη συμβολή της με την οδό Γεωργίου Λουπινά και έξοδο στη συμβολή της με την οδό Ανωνύμου 43 (κατεύθυνση από εκκλησία προς πλατεία).

Επίσης, ορίζεται ότι το στήσιμο των πάγκων των πωλητών θα είναι και από τις (2) δύο πλευρές των ανωτέρω οδών με ελάχιστη απόσταση (1) ενός μέτρου των πάγκων πώλησης, με εξαίρεση όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με συμπαγή ελαφρά χωρίσματα. Ως ελάχιστο όριο πάγκων πωλητών (θέση) ορίζονται τα δύο (2) τρέχοντα μέτρα και ως μέγιστο όριο τα δώδεκα (12) μέτρα.

Οι έμποροι – μικροπωλητές που θα κληρωθούν για θέση έως δώδεκα (12) μέτρα δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής για κλήρωση σε επιπλέον μέτρα. Οι πιο πάνω περιορισμοί ισχύουν για όλη την έκταση της πανηγύρεως.

Η κατασκευή στεγάστρων ηλιοπροστασίας – βροχοπροστασίας ανήκει αποκλειστικά στους συμμετέχοντες, ο Δήμος παραχωρεί μόνο κοινόχρηστο χώρο και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης για έκθεση και πώληση εμπορευμάτων και προϊόντων. Σε περίπτωση που η κατασκευή δε γίνει από τους συμμετέχοντες και γίνει από το Δήμο και εφόσον οριστεί η ηλεκτροδότηση των στεγάστρων, να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα αναλάβει την ασφάλεια για την πλήρη ασφαλή λειτουργία της πανηγύρεως.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας εγκρίθηκε η υπ’ αριθ. 17/2022Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία καθορίστηκε ως τιμή τρέχοντος μέτρου για τη μίσθωση των θέσεων στο χώρο της εμποροπανήγυρης τα 20,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 20,00 ευρώ + 4,80 ευρώ ΦΠΑ = 24,80 ευρώ. Επίσης, ορίστηκε πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου της εμποροπανήγυρης αποτελούμενη από τους: Τακτικά μέλη: αντιδήμαρχο Μαρία Παναγοπούλου ως πρόεδρο, τους αντιδημάρχους Δημήτριο Στριμπάκο, Γεώργιο Ασημακόπουλο και Νικόλαο Φρούσο και το δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Τσαφαρά και αναπληρωματικά μέλη: αντιδημάρχους Σωτήριο Μπακούρο, Αλέξανδρο Κουτρουμπή, Αντώνιο Βλάχο και τους δημοτικούς συμβούλους Σαράντο Κουκούμη και Θεόδωρο Αντωνόπουλο.

Στα καθήκοντα της Επιτροπής Ελέγχου είναι η παρακολούθηση και εν γένει η όλη διαχείριση της πανηγύρεως, καθώς και η διεξαγωγή της κλήρωσης για την επιλογή των δικαιούχων και των θέσεων τοποθέτησης αυτών.

Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε το δήμαρχο Τριφυλίας όπως προβεί στην επιλογή των υπαλλήλων του Δήμου οι οποίοι θα πλαισιώσουν την Επιτροπή Ελέγχου.

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί πως μέχρι και χθες το ενδιαφέρον εμπόρων για συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη ήταν απειροελάχιστο…

Του Ηλία Γιαννόπουλου