Δυόμισι χρόνια κατρακύλας του περιφερειακού θεσμού στην Πελοπόννησο

Δυόμισι χρόνια κατρακύλας του περιφερειακού θεσμού στην Πελοπόννησο

Μετά τα πρώτα χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ήσαν εξόφθαλμα τα δείγματα αντιδημοκρατικότητας, αδιαφάνειας, σκιών και μηδενικής απόδοσης έργου, όλοι περιμέναμε η Περιφερειακή Αρχή να αφήσει πίσω την τοξικότητα και να κινηθεί πλέον, όπως ορίζει η κοινή λογική και οι νόμοι. Δηλαδή, αναμέναμε καρτερικά να έχει εγκλιματιστεί στο νέο αντικείμενο και τις μεγάλες υποχρεώσεις που ανέλαβε, οι περιφερειακοί της σύμβουλοι να έχουν κατανοήσει πως επιβάλλεται να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πελοποννησιακής κοινωνίας και μόνο, ο περιφερειάρχης να είναι αποτελεσματικός, δίκαιος και να συνθέτει και όχι να διχάζει .

Οι πολίτες είναι αληθές πως μέσα στις πολύπλευρες κρίσεις που βιώνει η κοινωνία περιμένουν από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετουσιώσει σε ουσιώδεις πολιτικές ανάπτυξης τα πολλά κονδύλια που διαχειρίζεται ο Θεσμός και να δρομολογηθούν ευκαιρίες προόδου στον τόπο.

Βέβαια, για να επιτευχθεί το ζητούμενο απαιτούνται κυρίαρχα όραμα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και θέληση για διεκδίκηση και στήριξη των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Πάντα η κεντρική εξουσία δείχνει απρόθυμη να παραχωρήσει αρμοδιότητες και κονδύλια στις Περιφερειακές Διοικήσεις. Εκείνο που είναι ασαφές και θολό στην περίπτωση της Πελοποννήσου είναι ποίες είναι οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής. Νοιάζεται για την Πελοπόννησο; Νοιάζεται για τους πολίτες της; Γιατί δε διεκδικεί όπως κάνουν όλες οι άλλες Περιφέρειες για τις ανάγκες των πολιτών; Η διεκδίκηση, φυσικά, δε σημαίνει και ιδεολογική αποστασιοποίηση.

Δυστυχώς, με πράξεις, παραλείψεις, λόγο και συμπεριφορές αμαυρώνουν τόσο το Θεσμό που κλήθηκαν να υπηρετήσουν όσο και την πολιτική δύναμη που τους τοποθέτησε κυριολεκτικά στη διοίκηση της Περιφέρειας, με όσα πρωτοφανή, αντιδημοκρατικά και κραυγαλέα παθογόνα πράττουν.

Για να γίνω σαφής και να ενημερώσω τους πολίτες: Το Περιφερειακό Συμβούλιο διέπεται από Κανονισμό Λειτουργίας, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει. Εκλέγονται τα όργανα διοίκησης του αιρετού οργάνου με καθορισμένες αρμοδιότητες.

Είναι, επίσης, αιρετό όργανο διαβούλευσης και δημοκρατίας, προσιτό στην κοινωνία και στους αιρετούς ή μη εκπροσώπους της ή άλλους φορείς.

Αντ’ αυτού, μέσα στον Περιφερειακό Ναό της Δημοκρατίας συντελούνται ασχήμιες, εκφέρονται πεζοδρομιακές ύβρεις, γίνονται φανερά απωθημένα ετών και υπάρχει έντονη τοξικότητα και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής διαδικασίας.

Οι κατ’ επίφαση πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρώην και νυν, αφού αντί να προεδρεύουν με σύνεση και δικαιοσύνη, λαμβάνουν από τον περιφερειάρχη απροκάλυπτα, αντιδεοντολογικά και αντιθεσμικά εντολές, γίνονται πειθήνια όργανα του περιφερειάρχη.

Μετά την εκλογή του νέου προεδρείου της περιόδου 2022-2023, όπου προσωπικά ως αντιπρόεδρος του Σώματος δέχτηκα απρόκλητη, συκοφαντική και αγοραία επίθεση από τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, επειδή τόλμησα να στηλιτεύσω όσα είχαν δημιουργήσει εντάσεις την περίοδο 2019-2021, στην πρώτη Συνεδρίαση του Σώματος την 31η/1/2022, είδα αίφνης την αλλαγή χωροθεσίας του προεδρείου, δηλαδή είδα την απομάκρυνση από τα έδρανα του προεδρείου της αντιπροέδρου και της γραμματέως και την αφαίρεση των μικροφώνων τους από τα νέα έδρανα.

Επίσης, ζήτησα εξηγήσεις για ποιο λόγο έχουν αφαιρεθεί παρανόμως όλα τα μικρόφωνα από τα έδρανα όλων των περιφερειακών συμβούλων, που εκεί βρίσκονται ως απεσταλμένοι των πολιτών για να στηρίζουν τα συμφέροντά τους.

Επιπρόσθετα, ανέδειξα μία σκανδαλώδη παράλειψη.

Ο Κανονισμός του Σώματος προβλέπει ΡΗΤΑ πως μέχρι την 31/1 εκάστου έτους πλην του πρώτου έτους, προγραμματίζεται ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ συνεδρίαση του Σώματος, όπου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει το παραχθέν ανά τομείς έργο και να ενημερώσει ενδελεχώς το Σώμα . Στη συνεδρίαση αυτή πρέπει να κληθούν εκτός από τα γνωστά σιτιζόμενα ΜΜΕ που παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο, το σύνολο των ΜΜΕ της Πελοποννήσου, βουλευτές, δήμαρχοι κ.λπ. εκπρόσωποι φορέων και εκπροσώπων των πολιτών.

Επειδή μέχρι σήμερα ο περιφερειάρχης αντιδρά αναφυλακτικά στη λογοδοσία, αρνείται να πράξει το καθήκον του.

Καταγγέλλω τόσο αυτόν όσο και το με σχέση παράδοξης «πολιτικής υπαλληλίας» πρόεδρο του Σώματος, επειδή δεν τηρούν τον Κανονισμό και επιχειρούν να φιμώσουν τους συμβούλους, συσκοτίζοντας έτσι και την κοινωνία.

Καταγγέλλω, επίσης, τις συνεχιζόμενες πεζοδρομιακές συμπεριφορές, τις βωμολοχίες και τις απειλές που εκτοξεύει ωρυόμενος στο τέλος των συνεδριάσεων ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, προς τον τ. περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και σε μέλη της παράταξής του, παρουσία σχεδόν όλων των περιφερειακών συμβούλων.

Βιώνουμε, ανατριχιαστικές, τοξικές και αρρωστημένες συμπεριφορές, με λέξεις όπως «είστε νεκροί», «είσαι άχρηστος ρεεε», «έπρεπε να σε έχω τελειώσει νωρίτερα» , «πεθαμένοι», «ελεεινοί» «άσε μας ρε χωροφύλακα» κ.λπ, που προσβάλλουν κάθε νοήμονα και δεν τιμούν κανέναν, πόσο μάλλον ένα συλλογικό δημοκρατικό όργανο.

Προσωπικά, εκ της ευθύνης μου θα ενημερώσω τους αρμόδιους ελεγκτές του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών για τη δημοκρατική εκτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει αυτή η επιθετική, απρόκλητη και βίαιη συμπεριφορά του κ. περιφερειάρχη.

Της Αντωνίας Μπούζα
Αντιπροέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου