Αντωνία Μπούζα: “Ανυπαρξία έργου”


“Την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο η κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης καθήλωσε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και ανέδειξε, δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, τους αρεστούς, τους πειθήνιους και κομματικά υπάκουους μεν, υστερούντες και αναποτελεσματικούς δε.

Τρανταχτό παράδειγμα η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου την επιλογή, στήριξη και επί της ουσίας επιβολή του κομματικού υποψηφίου την πληρώνει ο τόπος.

Απουσιάζει από τη σημερινή Περιφερειακή διοίκηση κάθε οραματικό, σύγχρονο και αναπτυξιακό στοιχείο, που θα βοηθούσε την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, θα στήριζε την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, το κοινωνικό κράτος και θα έδινε δουλειές και προοπτική στους πολίτες της.

Αντίθετα, η νυν περιφερειακή διοίκηση, εγκλωβισμένη σε μία παράλογη τακτική, τολμώ να πω άλλων εποχών, όταν ως ανάπτυξη και έργα στον τόπο θεωρούνταν τότε τα φαραωνικά κτίσματα δημοσίας ιδιοκτησίας και χρήσης, επαναλαμβάνει όσα δεκαετίες τώρα οδήγησαν τον πανέμορφο τόπο μας στη στασιμότητα και την υπανάπτυξη.

Έχει δώσει προτεραιότητα σε ενοικιάσεις, αγοραπωλησίες κτηρίων, οικοπέδων, αυτοκινήτων, van 4×4, τρακτέρ, μπουλντοζών κ.λπ., αλλά και σε ανακαινίσεις κτηρίων, όπως εν προκειμένω την ανακαίνιση με όρους χλιδής του Διοικητηρίου Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα κτήριο που δεσπόζει στην πόλη της Καλαμάτας και πράγματι χρήζει κάποιων παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης (υπάρχει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών) και ενεργειακής αναβάθμισης.

Η ριζική ανακατασκευή, όμως, ενός παλιού κτηρίου με τέτοιο υπέρογκο κόστος, που προχωρά χωρίς κάποια απόφαση συλλογικού οργάνου, που μπορούσε να προκρίνει ίσως κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. υπόγειο πάρκινγκ με κατασκευή νέου κτηρίου ή κάποια άλλη πιθανή πρόταση αξιοποίησής του, οφείλει να μην αφήνει σκιές, να υπάρχει σεβασμός και δημόσια λογοδοσία για τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις διάφορες εργασίες.

Το έργο ανακατασκευής του εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου «Αντώνης Τρίτσης» με αρχικό προϋπολογισμό 10.472.034 ευρώ.

Προτού όμως ξεκινήσει καν το έργο, παραδόξως ήρθε προς ψήφιση την 24η/4/2023 στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αίτημα για αύξηση αξίας της Εργολαβικής Σύμβασης κατά 1.541.253 ευρώ.

Δυστυχώς, η κατασπατάληση χρήσιμων πόρων, σε έργα που απεφάσισε ο ένας, με την απόλυτη αποδοχή της ομάδας του και όχι, ως θα έπρεπε, το συλλογικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, συνιστά εκτροπή.

Μετά τις θολές διαδικασίες που επί της ουσίας συνιστούν απευθείας ανάθεση ανακατασκευής των Σχολών Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, με την υπ’ αριθ. 208861 από 21/6/22 σύμβαση 305.289,85 ευρώ και την υπ’ αριθ. 456348 από 29/12/22 συμπληρωματική σύμβαση 65.2218,05 ευρώ, τις μεταφορές κ.λπ. που φτάνουν περίπου στο σύνολο των 500.000 ευρώ, γίνεται αντιληπτή η σπατάλη και η παρέκκλιση από τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Το αφήγημα της κομματικής υποψηφιότητας της Περιφερειακής Αρχής του κ. Νίκα, που βασίστηκε δήθεν στο νοικοκύρεμα και την εξυγίανση των οικονομικών στοιχείων της Περιφέρειας, καταποντίστηκε, εκτός πολλών άλλων, με όλα τα παραπάνω, αλλά και με τις ακόλουθες αποφάσεις που προκαλούν: α. Ενοικίαση κτηρίου για Π.Ε. Αρκαδίας στην Τρίπολη, με μηνιαίο μίσθωμα 15.000 ευρώ, β. Ενοικίαση λοιπών κτηρίων στη Μεσσηνία, με μηνιαίο μίσθωμα συνολικά 6.500 ευρώ, γ. Διατήρηση κτηρίων στη Μεσσηνία χωρίς κάποια χρησιμοποίησή τους με μηνιαίο μίσθωμα 3.500 ευρώ, δ. Ανεξήγητος τριπλασιασμός ενοικίου στην Π.Ε. Κορινθίας από 3.000 ευρώ μηνιαίως σε 10.000 ευρώ κ.ά.

Αν συνυπολογιστούν ακόμη η πρωτοφανής αύξηση των λειτουργικών εξόδων, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και η πεισματική άρνηση συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο του απολογισμού του έργου της Περιφερειακής Αρχής, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 20 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαφαίνεται η πολιτική χρεοκοπία του κομματικού περιφερειάρχη, ο οποίος, ως φαίνεται, αποτελεί πλέον βαρίδι για τον κομματικό του φορέα, που αναζητά εναγώνια την αλλαγή και απομάκρυνσή του, με τις μικρότερες απώλειες για το λάθος της επιβολής του το 2019.”

Της Αντωνίας Μπούζα
Αντιπροέδρου ΠεΣυ Πελοποννήσου, υπεύθυνης Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου»