Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια

Καιρός φέρνει τα λάχανα,  καιρός τα παραπούλια

Μανιφέστο από την «Ομπρέλα» με βολές στον Τσίπρα υπογράφουν εκατοντάδες μέλη του κόμματος. Στις υπογραφές εντοπίζει κανείς τους Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Ξανθό, Δρίτσα, Παπαδόπουλο, Παπαδημούλη και άλλους.

Ως προς το περιεχόμενο του Μανιφέστου υπάρχουν πολλές αιχμηρές διαπιστώσεις: «Τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία», «συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Προφανώς, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που πηγαίνει από παράταση σε παράταση, έχει στρωθεί το χαλί της ρήξης.

Το κείμενο των μελών με το μήνυμα ότι «το πολιτικό μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς» σκιαγραφεί το πορτρέτο του Φίλη για τις συντροφικές επιθέσεις που δέχτηκε και δέχεται.

Το παιχνίδι που ξεκινά είναι μεγαλύτερο και ξεπερνά την προστασία για τον Φίλη. Προφανώς είναι ένα εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας, όπου θα δοκιμαστούν τα όρια εξουσίας και η αμφισβήτηση του Τσίπρα.

Η προσπάθειά του να διαγράψει την από χρόνια παγιωμένη κομματική επετηρίδα είναι στρωμένη με αγκάθια. Μέλη με ειδικό βάρος δεν αντικαθίστανται εύκολα με «Yes men».

Αγωνιώδης η προειδοποίηση των στελεχών για αρνητικές συνέπειες στο κόμμα και τη δημοκρατία: «Δεν είναι ίδιον της Αριστεράς το ύφος και το ήθος κάποιων στελεχών και η άνευ όρων και ορίων σκανδαλολογία».

Η διαμαρτυρία για τις «ανοίκειες» επιθέσεις στον Φίλη μπορεί να δείχνουν τον Πολάκη, αλλά στοχεύουν τον Τσίπρα που τον καλύπτει. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

Υ.Γ.: Παραπούλια: Τα βλαστάρια που φυτρώνουν χαμηλά στο λάχανο αφού κόψουν το κεφάλι.

Του Μιχάλη Β. Σούμπλη