Λυκουρέντζος από Τρίπολη: Βιώσιμος ΕΛΓΑ μόνο με αύξηση εισφορών των αγροτών

Λυκουρέντζος από Τρίπολη: Βιώσιμος ΕΛΓΑ μόνο με αύξηση εισφορών των αγροτών

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, βρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε αποζημιώσεις. Δύο χρόνια στον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει ένας αγρότης που δεν έλαβε ό,τι δικαιούται, στο ακέραιο. Αν υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δημόσια έχω στηλιτεύσει, αυτό δεν ακυρώνει το έργο του ΕΛΓΑ.

Το 2021 πληρώσαμε 331 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με 66 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των αποζημιώσεων του Ιανού και στη συνέχεια εδόθησαν τα αναδρομικώς οφειλόμενα στον ΕΛΓΑ από το 2010 και για επτά χρόνια, για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις που προορίζονταν από τις ζημιές από τον παγετό. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποδίδει τα οφειλόμενα στον ΕΛΓΑ, ήτοι το 20% των δαπανών του».

Επίσης, σχολίασε ότι «αν ο ΕΛΓΑ λειτουργούσε στυγνά με έσοδα – έξοδα, ο ΕΛΓΑ 12 Αυγούστου του 2020 θα έπρεπε να είχε κλείσει, με έλλειμμα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΛΓΑ σήμερα έχει 157 εκατομμύρια ευρώ ταμείο. Αναμένουμε έσοδα και έχουμε την οικονομική ευστάθεια για να αντιμετωπίζουμε το 2022 με σιγουριά».

Ως προς την αναλογιστική μελέτη της προηγούμενης διοίκησης, ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε: «Αναλογιστική μελέτη ποτέ δεν υπήρξε. Πέντε χρόνια υπήρξε παραμύθι στην ελληνική κοινωνία με σύνθημα “μέσα όλες οι ζημιές δίχως άλλες εισφορές”».

«Θυμήθηκαν 5 Νοεμβρίου 2019 να προκηρύξουν διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε σε 20 μέρες, και εγώ ενώ πάω να αναλάβω τη διοίκηση, ανακοινώνονταν αποτελέσματα διαγωνισμού. Όταν αναλάβαμε, αποφασίσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο ότι αυτό δεν ήταν αναλογιστική μελέτη, αλλά λογιστική. Η διαγωνιστική διαδικασία δεν απερρίφθη από εμάς, διότι ο κ. Βορίδης αποφάσισε να γίνει η μελέτη, εφόσον ήταν λογιστική».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη: «Οι άλλες χώρες ξεκινούν από το διπλάσιο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο αγρότης ξεζουμίζεται, διότι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας δεν μπορεί να υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες. Συμψηφισμός σημαίνει μηδέν έσοδα για τον ΕΛΓΑ. Μη υποχρεωτική ασφάλιση και ιδιωτικό τομέας!»

Παρεμβάσεις παρατάξεων

Μετά την τοποθέτηση του κ. Λυκουρέντζου, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων. Ο Πέτρος Τατούλης ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο για την παρουσία του και είπε ότι παρακολουθεί τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι στην αρχή της θητείας του ο κ. Λυκουρέντζος προσδιόρισε το δικό του όραμα για το πώς θα έπρεπε να δουλεύει ο ΕΛΓΑ.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι χάθηκε το προϊόν και ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας. Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τυποποιητές, που έχουν λειτουργικά έξοδα και θα πρέπει να βοηθηθούν. Η βλάβη του φυτικού κεφαλαίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα για το φυτικό κεφάλαιο, που θα χρηματοδοτεί την επαναπόκτηση του φυτικού κεφαλαίου».

Από την παράταξη του κ. Δέδε, ως ειδικός αγορητή κ. Πουλοκέφαλος είπε ότι η παράταξή του θέλει να βάλει επί τον τύπο των ήλων το πρόβλημα. «Λόγω των καιρικών συνθηκών οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ο ΕΛΓΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες, γιατί είναι ένας ασφαλιστικός φορές με έσοδα και έξοδα. Ο Πελοποννήσιος αγρότης ζητεί από την Πολιτεία να του καλύψει ένα μέρος από το κράτος για να μη γίνει ο αγρότης μετανάστης στον τόπο του. Οι αγρότες μας περιμένουν να τους καλύψει το κόστος η Πολιτεία. Ο κοινωνικός ρόλος της Ε.Ε. πρέπει τώρα να έρθει στο προσκήνιο».

Ο κ. Κελλάρης  από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στη ζημιά που έχει γίνει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και, κυρίως, στην Αργολίδα.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Πετράκος είπε ότι η παράταξή του χαίρεται που ο κ. Λυκουρέντζος είναι απολύτως ειλικρινής για ακόμη μία φορά, καθώς είπε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κινηθεί εκτός νόμου. «Το να κάνει ο ΕΛΓΑ τη δουλειά του και με μια ευαισθησία, είναι ένα θέμα. Αυτό δε φτάνει σήμερα πουθενά. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι συστηματικοί, λένε ότι απειλείται μετά τον κορωνοϊό να έχουμε επισιτιστική κρίση. Για να υπάρξει μέλλον για την αγροτική οικονομία αύριο και τους αγρότες δεν αρκεί ο ΕΛΓΑ. Επομένως, απαιτούνται συμπληρωματικά έργα ενίσχυσης και αποζημίωσης. Ο ΕΛΓΑ Πελοποννήσου δεν έχει προσωπικό, επομένως πώς θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, πώς θα γίνει η εξατομίκευση. Απαιτούμε οι αγρότες να αποζημιωθούν στο 100%».

Η κυρία Λυμπεροπούλου  αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο – «σκούπα» πέρυσι, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και ρώτησε τον κ. Λυκουρέντζο αν συμφωνεί και στηρίζει αυτή την επιλογή. Μετά αναφέρθηκε σε μια αναλογιστική μελέτη που υπήρχε από το 2019, αλλά δεν έγινε.

Ο κ. Κάτσαρης είπε: «Μιλάτε για κέρδη και ζημιές, κι εμείς για ανθρώπινες ζωές. Μιλάτε για μελέτες και κανονισμούς, εμείς για τη μη αποψίλωση της υπαίθρου. Είπατε ότι οι ζημιές θα φθάσουν 50 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει η κυβέρνηση 50 εκατομμύρια ευρώ να δώσει στους αγρότες, αλλά έχει δισεκατομμύρια ευρώ για να δώσει στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, για τους καναλάρχες; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων. Έχουμε κέρδη και ζημιές στον ΕΛΓΑ και πρέπει να δούμε πώς δε θα χρεοκοπήσει».

Ο Γιάννης Μπουντρούκας κατά την τοποθέτησή του επισήμανε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τους αγρότες και ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις, με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για παράδειγμα, αλλά δεν αφορούν στο ΕΛΓΑ. Εξακολούθησε λέγοντας ότι στον ΕΛΓΑ υπήρξαν επί σειρά ετών πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, και μάλιστα δομικά, ενώ μετά ήρθε και η κλιματική κρίση. «Οι αγρότες δεν έχουν δυνατότητα να δεχθούν αύξηση στα ασφάλιστρα. Υπάρχουν παράπονα από αγρότες για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στα ποσοστά αποζημιώσεων και τις καθυστερήσεις στη διαπίστωση των ζημιών».