Νεκροταφείο σκαφών το λιμάνι της Καλαμάτας

Νεκροταφείο σκαφών  το λιμάνι της Καλαμάτας

Καμία δικαιολογία για τους αρμόδιους!

Μπορεί από τη μια να μιλούν για master plan και ανάπλαση του λιμανιού της Καλαμάτας, από την άλλη, όμως, και ειδικότερα εντός του χερσαίου μέρους του λιμένα στη δυτική πλευρά έχει δημιουργηθεί ένα “νεκροταφείο σκαφών”, τα οποία έφθασαν στην πόλη μεταφέροντας μετανάστες.

Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες για την απομάκρυνση ενός σκάφους είναι χρονοβόρες και εμπλέκονται αρκετοί φορείς, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι επί 7 χρόνια υπάρχουν κουφάρια διαλυμένων σκαφών στο χερσαίο χώρο του λιμανιού.

Επίσης, εντός νερού υπάρχουν τρία σκάφη που «μπάζουν» και συνεργείο της ΔΕΥΑΚ συνεχώς κάνει απάντληση υδάτων, αφού υπάρχει κίνδυνος να βυθιστούν, κάτι που είχε συμβεί με το Mr. Musti (έφθασε στην Καλαμάτα τον Ιούλιο του 2017) το Νοέμβριο του 2018.

Να θυμίσουμε πως τότε στήθηκε τεράστια και κοστοβόρα επιχείρηση, προκειμένου το μισοβυθισμένο Mr. Musti να μην καταλήξει στο βυθό του λιμανιού.

Το συγκεκριμένο σκάφος ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε στη δυτική πλευρά του λιμανιού, κι ενώ έχουν περάσει 4 σχεδόν χρόνια, παραμένει εκεί και πλέον διαλύεται.

Πέραν αυτού, δίπλα του υπάρχει ένα ακόμα ξύλινο (έφτασε στην Καλαμάτα το 2015!), καθώς και ένα πλαστικό, που επίσης παραμένουν για χρόνια και βγήκαν στη στεριά για να μη βουλιάξουν.

Δεν ξέρουμε τι δικαιολογία μπορούν να δώσουν οι αρμόδιοι, αλλά από την πλευρά μας θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία.

Να προσθέσουμε ότι, εκτός από τα τρία διαλυμένα στη στεριά, υπάρχουν και τρία σκάφη μέσα στο νερό, που επίσης μπάζουν, με τη ΔΕΥΑΚ συνεχώς να προβαίνει σε απαντλήσεις.
Γύρω τους δε, έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά φράγματα για να μην υπάρξει ρύπανση εντός λιμανιού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση