Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος προς τους Υπογράφοντες την επιστολήν Πολίτες Φιλιατρών

Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος προς τους Υπογράφοντες την επιστολήν Πολίτες Φιλιατρών

Προσφιλέστατοί μου,

Ο κορωνοϊός είναι μια μάστιγα που επέτρεψε ο Θεός να μας βρει για τις πολλές μας αμαρτίες.

Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με πολλή προσοχή, συντριβή και μετάνοια, και αυτή η αγωνιστική και πνευματική κατάσταση δύναται να αναπληρώσει και να υπερκαλύψει τις ιερές ακολουθίες και τα μυστήρια που δεν είχαμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε.

Πολύ θα το ήθελα να μπορούσαμε να λιτανεύσουμε την εικόνα του πολιούχου μας, Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού, αλλά αυτό είναι δυστυχώς κάτι που απαγορεύεται.

Ο Άγιος δεν έχει ανάγκη από βόλτες και περιφορές για να θαυματουργήσει και για να μας ενισχύσει.

Ζητάει από εμάς να έχουμε μετάνοια και να τηρούμε τις εντολές του κυρίου μας, και τότε απλώνει τη Χάρη του και διαφυλάσσει όλα τα παιδιά του, όπως τόσες φορε΄ς στο παρελθόν έχει κάνει.

Ήταν η πίστη, η μετάνοια των αιτούντων και η εν Χριστώ ενότης των προγόνων μας που έφερε σε κάθε περίπτωση, κατά το παρελθόν, το θαύμα και αυτές τις θεμελιώδεις αρετές έχουμε ανάγκη όλοι μας να καλλιεργήσουμε σήμερα.

Ο Άγιός μας περιμένει, για να συντελεσθεί το θαύμα, την εν μετανοία διόρθωσή μας, άνευ της οποίας αδυνατούν και οι δυνατότατες πρεσβείες του προς τον Κύριον.

Δεν είναι πρέπον και σωστόν να αντιγράφομε εκείνους οι οποίοι αδιαφορούν για τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα της διασποράς αυτής της συμφοράς του κορωνοϊού, αφού η Αγία Γραφή μας διδάσκει «Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος» (Σοφία Σειράχ 38,1). Δηλαδή τίμα τον ιατρόν, όπως του αρμόζει,  έχων άλλωστε υπ’ όψιν σου τας υπηρεσίας του εις τας ανάγκας σου, διότι ο Κύριος έκαμεν αυτόν.

Όντως έγινε η αμαρτία μόδα, κατά τον Άγιον Παΐσιον, την οποία αντί μετά βδελυγμίας να την απορρίπτουμε, δυστυχώς μετά προθυμίας την αντιγράφουμε. Μας διδάσκει ότι από τον Θεόν πρέπει να ζητάμε μετάνοια, οτιδήποτε άλλο και να ζητάμε, αν δεν ζητάμε μετάνοια και αν δεν αποκτήσουμε μετάνοια, δεν μας το στέλνει.

Είχαμε προγραμματίσει για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία έντεκα εορταστικές εκδηλώσεις, εκ των οποίων δεν έγινε ούτε μία. Για ένα και μοναδικό λόγο: Πάνω από όλα με ενδιαφέρει η υγεία και η ακεραιότης του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της Μητροπόλεώς μας.

Άλλωστε το άπειρον έλεος, η ευσπλαχνία και η ανοχή του Κυρίου μας διεφύλαξε μέχρι πρότινος την επαρχία μας και ίσως ήταν μία από τις λίγες χωρίς κρούσματα, διασωληνομένους και θύματα. Τώρα όμως, δυστυχώς, και η επαρχία μας καθημερινώς προσμετρά πολλά κρούσματα, διασωληνωμένους και θύματα. Δεν πρέπει να εκπειράζουμε το θέλημα του Θεού.

Είχαμε στείλει εγκυκλίους που επεξηγούσα, ερμήνευα και ανέλυα τι το θέλημα του Κυρίου. Ελπίζω στους Ιερούς Ναούς που θα εκκλησιαστήκατε να τις προσέξατε κατά την ανάγνωση.

Ωστόσο, σας επισυνάπτουμε την εγκύκλιο, η οποία θα αναγνωσθεί την ημέρα της εορτής του Αγίου μας σε όλους τους ενοριακούς ναούς και θεωρούμε ότι είναι επαρκέστατη για να καλύψει τα οποιαδήποτε αναπάντητα ερωτήματά σας.

Εν Κυπαρισσία τη 1η Φεβρουαρίου 2022

Μετ’ ευχών και τιμής

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος