Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τη συνέντευξή του έστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, διαφορετικά η Άγκυρα θα θέσει διεθνώς θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ανήγγειλε διαδικασίες για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, με εμφανή τελικό στόχο το «ξαναμοίρασμα» της κυριαρχίας των νησιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

H εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ΑΟΖ, τα 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, το FIR Αθηνών, τα σχέδιa πτήσης, την περιοχή έρευνας και διάσωσης κ.λπ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εισάγει πονηρά την εκδοχή ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου «αποδόθηκαν» στην Ελλάδα «με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης» (σ.σ. που δεν αναφέρεται σε κανένα άρθρο και σημείο των Συνθηκών), για να αιτιολογήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας τους και, επομένως, να αρχίσει τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της κυριαρχίας τους (άλλα θα ανήκουν στην Ελλάδα και άλλα στην Τουρκία, και κυρίως οι νησίδες και οι βραχονησίδες του Αιγαίου που πουθενά ΔΕΝ αναγράφονται ή περιλαμβάνονται στις Συνθήκες).

Ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, με τις απρόσεκτες δηλώσεις του πέρσι το Μάιο στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά λόγω τουρκικής απειλής, έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να καταγγείλει την Ελλάδα στον ΟΗΕ με δύο επιστολές της για παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων και τώρα να δηλώνει ευθέως ότι «θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση των νήσων»… διότι «η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται (τη στρατιωτικοποίηση)…

Στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νήσων με εργαλείο τον ισχυρισμό στρατιωτικοποίησής τους, η Τουρκία στηρίζεται πάνω στο ΝΑΤΟ, το οποίο από τη δεκαετία του 1980, με δύο διαταγές των γ. γραμματέων και μια διαταγή του SACEUR, εφαρμόζει την τουρκική θέση περί στρατιωτικοποίησης και απαγορεύει την προσέγγιση των νατοϊκών αεροσκαφών εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου- κατάσταση που ουδέποτε και καμιά ελληνική κυβέρνηση τόλμησε να ανατρέψει. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για τις ασκήσεις της σε «αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά» και το τουρκικό ΥΕΘΑ να μετρά 229 ελληνικές παραβιάσεις σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Εμφανής στόχος της Άγκυρας, πέραν της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, να καταστούν ανυπεράσπιστα εθνικής προστασίας και ασφάλειας.

Η Τουρκία πολιτικά, νομικά και διπλωματικά έχει θέσει στον ΟΗΕ θέμα ελληνικής παραβίασης των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, ανοίγοντας το δρόμο για το «ξήλωμα» των Συνθηκών αυτών. Δυστυχώς, το Διεθνές Δίκαιο, με τη Σύμβαση της Βιέννης «Περί τήρησης των Συνθηκών», παρέχει το δικαίωμα στην Άγκυρα ( άρθρο 60), αφού διαπιστώνει παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (δηλαδή την Ελλάδα), να ζητήσει την κατάργηση εν μέρει ή εν όλω της Συνθήκης.

Το ίδιο άρθρο παρέχει στην Τουρκία την ευχέρεια να δηλώσει παραβίαση αποστρατιωτικοποίησης από την Ελλάδα της Συνθήκης Παρισίων, έστω κι αν δεν είναι η Άγκυρα άμεσα συμβαλλόμενο μέρος.

Της Κύρας Αδάμ