Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στην Πελοπόννησο

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές  καυσίμων στην Πελοπόννησο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των καυσίμων για το 2021, εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη, με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να προπορεύονται.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στην Πελοπόννησο με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, καταγράφεται εκτόξευση των τιμών σε όλα τα καύσιμα.

Παράγοντες που επηρεάζουν
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων είναι οι φόροι και τα τέλη, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά, εκτός από τους φορολογικούς λόγους, η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση στα καύσιμα σε μια σειρά παραγόντων, τονίζοντας πως ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις, όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.

Αλματώδης αυξήσεις στην βενζίνη
Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στην Πελοπόννησο με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, φαίνεται πως το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,453 ευρώ/λίτρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,650 ευρώ /λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,759 ευρώ /λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε το Φεβρουάριο του 2022, με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,871 ευρώ /λίτρο.

Εντός Πελοποννήσου υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, που έκλεισε το 2020 με 1,661 ευρώ το λίτρο.

Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021, οπότε οι τιμές έφτασαν στο 1,826 ευρώ /λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε το Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,924 ευρώ /το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει στα 2,012 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 71,4 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 93,5 ευρώ.

Αύξηση σε πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα, η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο, βέβαια, δεν αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Οι τιμές του πετρελαίου εντός Πελοποννήσου αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας το Δεκέμβριο στο 1,157 ευρώ /λίτρο κάνοντας ράλι προς το 1,483 ευρώ /λίτρο το Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα, το Φεβρουάριο που διανύουμε, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να φτάνουν στο 1,606 ευρώ /λίτρο.

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, στη χώρα μας έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,084 ευρώ /λίτρο, ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,740 ευρώ /λίτρο.


Οι τιμές που αναγράφονται στο γράφημα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα

Ράλι τιμών στην Πελοπόννησο
Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην Πελοπόννησο, με την απλή αμόλυβδη να φτάνει από 1,758 ευρώ /λίτρο στο 1,857 ευρώ /λίτρο, ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη να ξεπερνά τα 2 ευρώ /λίτρο μέσα στο Φεβρουάριο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,596 ευρώ /λίτρο από 1,503 ευρώ /λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι τιμές του υγραερίου που φτάνουν στο 1,084 ευρώ /λίτρο, ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 1,045 ευρώ /λίτρο.

Με τη σύγκριση στις τιμές των καυσίμων, ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει έως και 12% στη βενζίνη του, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/.

Ένας οδηγός, λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων, και ειδικά αν το «γεμίσει» κατά την ημέρα που έχουν την εβδομαδιαία προσφορά, να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων.

Β.Β.