Θ. Βασιλόπουλος: Τεράστια η αύξηση του ενεργειακού κόστους και στους Δήμους

Θ. Βασιλόπουλος: Τεράστια η αύξηση του  ενεργειακού κόστους και στους Δήμους

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις τιμές των καυσίμων και το κατά πόσο επηρεάζουν τη λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Μετά δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, που έχει λάβει χαρακτηριστικά και οικονομικής κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας άντεξε και αντέχει. Ωστόσο, πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο μας προβληματίζει πάρα πολύ.

Μας προβληματίζει σε όλα τα επίπεδα, στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στη λειτουργία του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ, των σχολείων καθώς η αύξηση στα τιμολόγια είναι τεράστια. Όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα υλικά, κάτι που έχει εκτινάξει και το κόστος των έργων.

Του χρόνου, από συζητήσεις που κάνουμε και σε επίπεδο ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔ, θα είναι πολλοί οι Δήμοι που δε θα μπορέσουν να εκτελέσουν τον προϋπολογισμό τους, αν δεν υπάρξει υποστήριξη από την Πολιτεία, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και είναι κάτι που και η Κεντρική Ένωση Δήμων και όλοι οι Δήμοι πιέζουμε, ώστε να υπάρξει άμεσα λύση».

Να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, την περασμένη Τετάρτη, κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όλοι έχουμε προβληματιστεί έντονα από τους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται στους Δήμους μας. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των δημάρχων για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά, γιατί δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και το κόστος ενέργειας στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και στις αρδεύσεις.

Τα μεγέθη είναι τεράστια, οι Δήμοι δεν μπορούν να το επωμιστούν και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις. Η ΚΕΔΕ το τελευταία δεκαήμερο καταβάλλει συνεχείς και επίμονες προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πριν καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί μας ή να οδηγηθούν σε χρεοκοπία οι ΔΕΥΑ».