Το master plan τροχοπέδη στη μνήμη και στον πολιτισμό της Καλαμάτας

Το master plan τροχοπέδη στη μνήμη  και στον πολιτισμό της Καλαμάτας

Συγκέντρωση σήμερα στο Ιστορικό Δημαρχείο για την προστασία του προλιμένα Καλαμάτας

Η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Προλιμένα Καλαμάτας διοργανώνει σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Αριστομένους και στο ύψος του ιστορικού Δημαρχείου, ανοιχτή συγκέντρωση για ενημέρωση και υπογραφές, προκειμένου να προστατευθεί ένα μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, που αποτελεί τοπόσημό της.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον προλιμένα της Καλαμάτας και τα όσα… χαμένα στη μετάφραση προβλέπει το προγραμματικό σχέδιο (master plan) του λιμένα.

Η σημερινή συγκέντρωση έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης στο ύψος του “Πανελληνίου.”

Το κείμενο
Μάλιστα, η ομάδα των πολιτών κυκλοφορεί κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου παρουσιάζει τις θέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως αναφέρεται σε αυτό, “με αφορμή την παρουσίαση και τη συζήτηση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Καλαμάτας» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2022, αλλά και μετά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ως πολίτες αυτής της πόλης επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ανέγερση αταίριαστων, τεράστιων κτηρίων κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό προς στέγαση των ναυταθλητικών ομίλων και στην τσιμεντοποίηση χώρου του προλιμένα ανατολικά του Πανελληνίου, κατά παράβαση Συνταγματικών Διατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού και παραλίας, αλλά και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της πόλης, που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ο προλιμένας της Καλαμάτας αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της πόλης. Είναι η μοναδική περίπτωση ακτής δίπλα σε λιμάνι στην οποία οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα, που σπάνια συναντά κανείς στον οικιστικό ιστό της πόλης. Είναι μνημείο φυσικού κάλλους στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά φύση και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η παραλιακή ζώνη από το Πανελλήνιο ως τον υπήνεμο μόλο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, περικλείει ατομικές και συλλογικές μνήμες, γι’ αυτό είναι ένα ιστορικό – πολιτισμικό τοπίο της πόλης, με στοιχεία που προσδίδουν το χαρακτήρα του τοπόσημου. Και ως τοπόσημο πρέπει να προστατευθεί.

Η περιοχή του προλιμένα αποτελεί ειδικό τοπίο, το οποίο είναι προστατευμένο από την υπάρχουσα νομοθεσία. Υποβάθμιση του τοπίου με την εξαφάνιση της παραλίας για δημιουργία κρηπιδώματος στον υπήνεμο μόλο έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου Ν. 3827/201.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία «θυσιάζονται» στο βωμό μιας «αμφιλεγόμενης ανάπλασης» που προβλέπεται από το master plan του λιμανιού, σύμφωνα με το οποίο χωροθετούνται κυριολεκτικά «μέσα στη θάλασσα» υπερμεγέθη κτήρια, μπαζώνεται η θάλασσα για να δημιουργηθεί προβλήτα και γίνονται ευρείας έκτασης επεμβάσεις κατά μήκος της ακτής στο όνομα του ναυταθλητισμού και της ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, οι ενστάσεις μας είναι στη μελέτη και στους χάρτες που έχουν εκδοθεί και περιγράφουν έμμεσες κατευθύνσεις για μελλοντικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας.

1. στην ανέγερση τεράστιων κτηρίων συνολικής επιφανείας 1.500 τ.μ. και ύψους από 7,80 έως 9 μέτρων κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό έπειτα από επίχωσή του προς στέγαση των ναυταθλητικών ομίλων, με συνέπειες καταστροφικές για το μοναδικό ιστορικής σημασίας φυσικού κάλλους τοπόσημο της πόλης μας

2. στην τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της ανατολικής λιμενολεκάνης όπως περιγράφεται και προσδιορίζεται στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το από ανατολάς αδιαμόρφωτο παραλιακό μέτωπο, την προβλήτα του Πανελληνίου και τον υπήνεμο μόλο.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε: να αποτραπεί η οποιαδήποτε πράξη που θα αλλοιώσει ή θα υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και θα προσβάλλει τη συλλογική μνήμη. Να γίνει μελέτη εναλλακτικών λύσεων στην αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος”.

Συνέντευξη Τύπου
Μάλιστα, η επιτροπή που εκπροσωπεί την Πρωτοβουλία παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις θέσεις και τα αιτήματά της για το master plan και ιδιαίτερα τον προλιμένα.

Τοποθετήθηκαν η Φεβρωνία Εξακουστίδου από την Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών, η Μαρίστα Ορφανού από την Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, ο συμβολαιογράφος Τάσος Κανελλόπουλος, ο Δημήτρης Πράττης από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, ο Στέφανος Κουνιάδος από την Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας και ο Μανώλης Μάκαρης, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος.

Δύο πρώτα σχόλια για τη διαδικασία. Έχουμε ακούσει να υποστηρίζουν ότι όταν η γειτονιά (σ.σ. η κοινωνία στην προκειμένη περίπτωση) δε μιλά, με τη σιωπή της κρατά ομήρους. Θα συμφωνήσουμε. Αργά ή γρήγορα, η κοινωνία των πολιτών της Καλαμάτας πληροφορήθηκε τα όσα σχεδιάζονται στην παραλιακή ζώνη (σ.σ. τα προηγούμενα χρόνια δε διεξήχθη και κανένας ουσιαστικός διάλογος) και αποφάσισε να αντιδράσει, να καταθέσει και τη δική της πρόταση. Με την ελπίδα η φωνή της να… ελευθερώσει κι άλλες φωνές, έτσι ώστε να καταλάβουμε ότι η Καλαμάτα ανήκει στους πολίτες της.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με τους πολιτικούς, μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς, που “τρέχουν” να πάρουν κι αυτοί κάποια λεπτά δημοσιότητας παραπάνω. Κι ο νοών νοείτω…

Φυσικά, στη συνέντευξη Τύπου – κάλεσμα προς τους πολίτες ειπώθηκαν τα όσα υποστηρίζονται στο κείμενο θέσεων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη