Ξεκίνησε η δίκη του φρικτού εγκλήματος στη Μάνη, όταν έκαψε ζωντανό τον πατριό του

Ξεκίνησε η δίκη του φρικτού εγκλήματος στη Μάνη, όταν έκαψε ζωντανό τον πατριό του

Απόντος και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η δίκη του 37χρονου που είναι υπεύθυνος για την οικογενειακή τραγωδία που διαδραματίσθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2018 στον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν την πρώτη ημέρα του χρόνου και ενώ όλοι γιόρταζαν ο 37χρονος έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανό τον ανάπηρο πατριό του στο σπίτι τους, ενώ επιτέθηκε στη μητέρα του, αλλά και σ’ ένα γείτονα.

Πρωτόδικα ο 37χρονος κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία του πατριού του εκ προθέσεως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της μητέρας του και του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος γείτονα, κι αφού του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, «έσπασε» τα ισόβια και του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 25 ετών.

Ως πολιτική αγωγή παρίσταται ο ποινικολόγος Νίκος Μουτεβελής, εκ μέρους της αδελφής του 56χρονου θύματος, ενώ υπεράσπιση του κατηγορουμένου είναι ο ποινικολόγος Αντώνης Κατσάς.

«Πάγωσε» η Μεσσηνία
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί με την κατάθεση της αδελφής του 56χρονου θύματος. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται στις Ψυχιατρικές Φυλακές Κορυδαλλού, ζήτησε να μην παραστεί στη δίκη με την αιτιολογία πως δεν αισθάνεται καλά.

Όλα  έγιναν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2018, όταν ο δράστης πήγε στο σπίτι όπου έμεναν η μητέρα του και ο ανάπηρος πατριός του. Εκεί κάθονταν στην αυλή της μονοκατοικίας, μαζί με τη θεία του 37χρονου και φιλικό τους πρόσωπο. Χωρίς καμία προειδοποίηση περιέλουσε τον πατριό του που ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι με εύφλεκτο υλικό (βενζίνη με πετρέλαιο) που είχε φέρει μαζί του και έβαλε φωτιά. Ο άτυχος 56χρονος βρήκε φρικτό θάνατο, χωρίς κανένας να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Με το ίδιο υγρό έβρεξε και τη μητέρα του, η οποία όμως κατάφερε να απομακρυνθεί και να κλειδωθεί στο σπίτι. Τότε, ο 37χρονος πήγε σε γείτονα με τον οποίο θεωρούσε ότι έχει διαφορές και έβαλε φωτιά στην πόρτα του σπιτιού του.

Ο 37χρονος, όταν συνελήφθη, υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να κάψει τους γονείς του, αλλά ήθελε να τους προκαλέσει σωματικές βλάβες, τιμωρώντας τους, επειδή αυτοί είχαν υπογράψει τρεις φορές για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο.

«Είναι έξυπνος και χειριστικός»
Η αδελφή του θύματος που ήταν παρούσα, κατέθεσε χθες ότι κατά τη δική της εκτίμηση ο κατηγορούμενος μισούσε τόσο τον πατριό του όσο και τη μητέρα του, ενώ τα Χριστούγεννα, έπειτα από ένα ακόμα επεισόδιο, η μητέρα του τού είπε να μην ξαναπάει στο σπίτι. Είπε ότι ήταν έξυπνος, αλλά και πολύ φιλοχρήματος και πως δεν του άρεσε η δουλειά του, αλλά ήθελε «ακόπιαστο χρήμα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, θεωρούσε ότι ήταν πάνω απ’ όλους και ήταν χειριστικός.

Κατέθεσε ακόμα ότι ο αδελφός της τής είχε πει ότι ο κατηγορούμενος τον πίεζε να του γράψει ένα οικόπεδο, παρά το γεγονός ότι ήδη του είχε γράψει ένα διαμέρισμα στην Καλαμάτα.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής παρουσίασε αναρτήσεις του κατηγορουμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και πρόσφατα, τονίζοντας πως τα όσα αναφέρει δε συνάδουν με άνθρωπο που δεν είναι καλά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε πρόσφατη που αναφέρεται στη δίκη του στο Εφετείο και λέει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει ακόμα στη φυλακή 2 χρόνια και 8 μήνες!

Η μάρτυρας περιέγραψε τα όσα έζησε, λέγοντας ότι ο 37χρονος πήγε στο σπίτι κρατώντας μπιτόνια με πετρέλαιο και βενζίνη, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τι περιείχαν. Πήγε στο γκαράζ και ανακάτεψε τις δύο εύφλεκτες ύλες σε ένα μπουγέλο. Μετά βγήκε κρατώντας κι ένα πανί, ενώ είπε ότι δήθεν έχει νερό για να πλύνει το μηχανάκι.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι εκείνη τη στιγμή κοιτούσε προς τη θάλασσα και άκουσε τις φωνές. Γυρνώντας είδε τον αδελφό της να έχει πέσει κάτω και να καίγεται. Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, είπε ότι είδε τη στιγμή που ο κατηγορούμενος έριξε το υγρό. Οι αντιφάσεις αυτές έφεραν ένταση και από πλευράς Έδρας και η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί σήμερα το πρωί.

Της Βίκυς Βετουλάκη