Αγρόκτημα Φοίφα: Ανοίγει τις πόρτες του ξανά με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα

Αγρόκτημα Φοίφα: Ανοίγει τις πόρτες του ξανά με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Αγρόκτημα Φοίφα ανοίγει τις πόρτες του ξανά με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη τη σχολική κοινότητα, για φορείς και άτυπες ομάδες!

Ειδικότερα, αυτή την εποχή ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη φύση τα οποία απευθύνονται στη σχολική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι Ανοιχτές Κυριακές στο Αγρόκτημα με τα παιδικά πάρτι.

Από την Παρασκευή 18 Μαρτίου, λοιπόν, ξεκινά ο ανανεωμένος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ολιστικής οικοκεντρικής εκπαίδευσης με τίτλο «Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας» που διενεργείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 7 συνεχή έτη στο Αγρόκτημα Φοίφα.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας και είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στο διαφορετικό γνωστικό και μαθησιακό επίπεδο των σχολικών ομάδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο). Τα προγράμματα είναι πρωινά και πάντα γίνονται κατόπιν ραντεβού. Βασικός τους άξονας είναι η κατανόηση των αρχών και της λειτουργίας του φυσικού οικοσυστήματος και η παράλληλη και συνεχής αναζήτηση βιώσιμων τρόπων και μεθόδων ενσωμάτωσης και συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση.

Οι κύριοι θεματικοί πυλώνες των προγραμμάτων αφορούν:

α) στη δημιουργία ενός αειφορικού κήπου με βάση της αρχές της περμακουλτούρας (αρχές, εργαλεία και τεχνικές δημιουργίας μιας αειφορικής καλλιέργειας)

β) στον κύκλο του σπόρου (δημιουργία και μεθοδολογία δημιουργίας Ανοιχτής Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων)

γ) στην αναγνώριση-εξοικείωση με τα θεραπευτικά βότανα (εκμάθηση και δημιουργία ιαμάτων για θεραπευτικές χρήσεις)

δ) στη φυσική κομποστοποίηση (μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δημιουργία-διαχείριση οικιακού και συνοικιακού κομποστοποιητή)

ε) στη δημιουργική επανάχρηση – upcycling (αξιοποίηση των «άχρηστων» υλικών μέσα από τη δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών)

στ) στο σώμα στη φύση (εξάσκηση σώματος και νου στην παρατήρηση και κατανόηση της λειτουργίας του οικοσυστήματος, είτε ατομικά είτε ομαδικά μέσα από το ελεύθερο φυσικό παιχνίδι και ποικίλα αυτοσχεδιαστικά εκφραστικά μέσα)

ζ) στη δικτύωση μεταξύ σχολικών ομάδων και σχολείων της ευρύτερης περιοχής, πάνω σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, και τη δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού νέων διαθεματικών εκπαιδευτικών σχεδίων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ξεκινούν τα προγράμματα συμβουλευτικής της σχολικής κοινότητας για τη δημιουργία και διατήρηση σχολικού κήπου. Πρόκειται για προγράμματα σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα που ως στόχο έχουν τη δημιουργία ενός αειφόρου σχολείου, κατά τα οποία η ReThink προσφέρει σπόρους και σπορόφυτα για τη δημιουργία των σχολικών κήπων, καθώς και την τεχνογνωσία που διαθέτει ακολουθώντας πάντα τις αρχές τις περμακουλτούρας.

Τέλος, ξεκινούν οι εβδομαδιαίες συναντήσεις σποροφυλάκων για την κάλυψη των αναγκών της σποροτράπεζας του αγροκτήματος μέσω της δημιουργίας και του μοιράσματος νέων σπόρων και σπορόφυτων με στόχο την ανανέωση της Τράπεζας Σπόρων και την προσφορά σπορόφυτων στα σχολεία!

«Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα σε όλη την οικογένεια»

Το «Σχολείο στη Φύση» ξεκινά και φέτος με πλήθος δράσεων, εκδηλώσεων και θεματικών, «για να μας μυήσει στα μυστικά της οικολογίας, να μας εκπαιδεύσει και να συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη του δεσμού μας με το φυσικό περιβάλλον. Μαζί θα μάθουμε να δημιουργούμε με βιωματικό τρόπο, να συνεργαζόμαστε, να εκφραζόμαστε και να γινόμαστε αυτόνομα όντα δουλεύοντας είτε μεμονωμένα είτε συνεργατικά σε ομάδες» όπως αναφέρεται.

Οι συναντήσεις θα υλοποιούνται κάθε Σάββατο 16:30-18:30 στο Αγρόκτημα Φοίφα, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 3-5 και 6-12 ετών σε δύο ξεχωριστά γκρουπ.

Μερικές από τις θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούν είναι: η κηπουρική, η ξυλουργική, η φυσική δόμηση, η αναγνώριση των φυτών και των βοτάνων, η ζωγραφική με διάφορες τεχνικές, η δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών από άχρηστα αλλά και φυσικά υλικά, το θεατρικό και κινησιολογικό παιχνίδι, αλλά και το ελεύθερο παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον του αγροκτήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλέφωνο 27210 22505 και email: farmafifa@gmail.com.