Ανεξέλεγκτες οι αυξήσεις στις τιμές καυσίμων στη Μεσσηνία

Ανεξέλεγκτες οι αυξήσεις  στις τιμές καυσίμων στη Μεσσηνία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη βενζίνη, η οποία καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Στην εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχουν πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και “οδεύουν” προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο. Παράλληλα, εξήγησε ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τιμή της βενζίνης στη Μεσσηνία σε 111 συνολικά πρατήρια διαμορφώθηκε, ως εξής: Χαμηλότερη 1,807 ευρώ/λίτρο, 2,041 η μέση τιμή και 2,255 η ανώτερη.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση του όγκου κατανάλωσης εξαιτίας της ακρίβειας στα καύσιμα είναι άλλη μια παρενέργεια της κρίσης, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ), Θέμης Κιουρτζής, «ο κόσμος που εξακολουθεί να παίρνει το αυτοκίνητό του για να μετακινηθεί βάζει όσο αντέχει η τσέπη του, αλλά κάθε μέρα με το ίδιο ποσό παίρνει όλο και λιγότερα λίτρα».

Μια άλλη παρενέργεια είναι η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε όσο το δυνατόν φτηνότερα καύσιμα, τα οποία, όμως, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, «ενέχουν ερωτηματικά νομιμότητας».

Όσο για το πλαφόν του μικτού περιθωρίου κέρδους στα καύσιμα, ώστε να συγκρατηθεί στα ύψη του Σεπτεμβρίου του 2021, οι πρατηριούχοι επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και, κυρίως, να ελεγχθούν τα διυλιστήρια. «Αν είχε μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων, τώρα η τιμή του πετρελαίου θα ήταν τουλάχιστον 250 με 300 ευρώ κάτω τον τόνο».

Χθες η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν πάνω από τα 2 ευρώ σε όλη τη χώρα, όπως καταγράφτηκε στους επίσημους πίνακες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Α.Π.