Έρευνα από την Pricefox για τις κλοπές οχημάτων στην Πελοπόννησο

Έρευνα από την Pricefox για τις κλοπές οχημάτων στην Πελοπόννησο

Τις… κλοπές αυτοκινήτων φαίνεται να βοήθησε τα τελευταία δύο χρόνια η καραντίνα του κορωνοϊού, καθώς ο κόσμος έμενε όλο και περισσότερο στο σπίτι και οι κλέφτες είχαν άπλετο χρόνο να δράσουν. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της ελληνικής startup εταιρείας Pricefox.gr, η οποία προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου.

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν φαινόμενο- μάστιγα για τη χώρα μας. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Την ίδια στιγμή, πολλές από τις μάντρες με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά δίνουν προς πώληση εξαρτήματα από αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Η έρευνα της Pricefox παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία από την statista για τις κλοπές των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εγχώρια αναλυτική αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κλοπές Ι.Χ ανά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.

Στη δε Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2019 είχαμε 259 κλοπές οχημάτων.

Δεύτερη η Ελλάδα στις κλοπές

Η Eurostat δημοσίευσε το 2019 στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των κλοπών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2015 και 2017. Στο σύνολο καταγράφηκαν 697.000 κλοπές οχημάτων ετησίως. Η Ελλάδα διακρίθηκε στη δεύτερη θέση με 269 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους.

Μάλιστα, το 2019 δημοσιεύτηκε μια ακόμα στατιστική μελέτη, δείχνοντας πως η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει αρνητικές διακρίσεις διατηρώντας σε παγκόσμια αυτή τη φορά κλίμακα την 5η θέση με 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα του 2019 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το 2019 τελέστηκαν στην επικράτεια 21.769 διαρρήξεις αυτοκινήτων. Μάλιστα, τα νούμερα δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 3.262 σε σχέση με το 2018, που ήταν μόλις 18.507.

Ως προς τις κλοπές των αυτοκινήτων σημειώνεται μείωση σε σχέση με το 2018 κατά 2.399, καθώς το 2019 τελέστηκαν 21.570 κλοπές, ενώ το 2018 σημειώθηκαν 23.969.

Στην Πελοπόννησο το 2019 έγιναν 533 διαρρήξεις αυτοκινήτων και κλάπηκαν 259.

Πώς κλέβουν τα οχήματα

Οι κακοποιοί, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν αρκετές ώρες σπίτι λόγω κορωνοϊού, κλέβουν οχήματα χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί. Οι δε κλοπές αυτοκινήτων γίνονται είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την τυπική παραβίαση του οχήματος με μηχανικά μέσα, είτε μέσω σύγχρονης μεθοδολογίας, αξιοποιώντας το γνωστό ως «κλειδί αντίγραφο». Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον ο κακοποιός αντιγράφει το πρωτότυπο κλειδί του ιδιοκτήτη, είτε είναι ηλεκτρονικό είτε παραδοσιακό, και στη συνέχεια όταν ο οδηγός απουσιάζει, παραβιάζει με άνεση και χωρίς ανησυχητικούς θορύβους το όχημα.

Ο πιο εξελιγμένος και συνήθης τρόπος να κλαπεί ένα αμάξι είναι μέσα από το επονομαζόμενο «κλώνο κλειδί». Αυτό το κλειδί εκπέμπει μια συχνότητα και όταν ο οδηγός πλησιάζει στο αυτοκίνητο, τότε το όχημα ξεκλειδώνεται και εκτρέπει τη συχνότητα αυτή!

Το κλειδί κλώνος χρησιμοποιείται στα πιο νέα μοντέλα αυτοκινήτων, όπου οι οδηγοί πλησιάζοντας το όχημα το ξεκλειδώνουν μέσω των αισθητήρων που εκπέμπουν τα κλειδιά τους, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στην τσέπη τους (keyless entry αυτοκίνητα).

Τα μοντέλα που προτιμούν οι κλέφτες

Σύμφωνα με πραγματογνώμονες σε ειδικό ντοκιμαντέρ για κλοπές αυτοκινήτων που πρόβαλε η ΕΡΤ το 2021, στην Ελλάδα πρώτο σε κλοπές την τελευταία δεκαετία είναι το Toyota Yaris και ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των κλεφτών είναι τα Mini Cooper. Παραβιάζοντας την κλειδαριά, μηδενίζουν τον εγκέφαλο του οχήματος και φεύγουν ανενόχλητοι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Βασικό κίνητρο στην επιλογή των κλεφτών είναι πόσο εύκολα μπορούν να το πουλήσουν ξανά, κάνοντας επιφανειακές αλλαγές πάνω του. Όσο πιο εμπορικό είναι ένα όχημα και επιθυμητό από το αγοραστικό κοινό, τόσο πιο περιζήτητο γίνεται στα κυκλώματα των κλεφτών.

Ένα, επίσης, από τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα που προτιμούν οι ληστές είναι τα Smart που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2014, καθώς τα εξαρτήματά τους είναι πιο συνηθισμένα και εύκολα να πουληθούν. Μάλιστα, επειδή μπορούν εύκολα να «σηκωθούν», τα φορτώνουν σε άλλα οχήματα, όπως φορτηγά, και τα πωλούν ξανά με χαρτιά από τρακαρισμένα Smart.

Τρόποι προστασίας

Αν και στο παρελθόν ο νούμερο ένα τρόπος να προστατέψει κανείς το όχημά του ήταν η τοποθέτηση συναγερμού, πλέον είναι τόσο διαδεδομένος, σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αγνοούν τον ήχο του. Με το συναγερμό να φαίνεται ανεπαρκής για προστασία των οχημάτων δημιουργήθηκαν πιο σύγχρονοι τρόποι, με άλλοτε απλές και άλλοτε σύνθετες τεχνολογικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και οι δορυφορικές μονάδες GPS που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο όχημα. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν ως σύστημα εντοπισμού του οχήματος και ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα από το κινητό του να βλέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται.